Μενού

Συγκλονιστικό! Κτήνη εναντίον ζώων (photos)

Shares 371

Σκύλος ζώα Η βία εναντίον των ζώων πηγαίνει χέρι-χέρι με τη βία εναντίον των ανθρώπων, λένε οι ειδικοί. Ποια περιοχή της Ελλάδας έχει την πρωτιά στις κακοποιήσεις, γιατί έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες κακοποίησης ζώων και τι σχέση έχουν διάσημοι Serial Killers της ιστορίας;

Αν και η Αττική με την Κρήτη κατέχουν… παραδοσιακά τις πρώτες θέσεις στην κακοποίηση ζώων, με βάση τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας, ο νομός Σερρών είναι ο πρώτος που διαθέτει στην ιστορία του δικαστική καταδίκη (σε φυλάκιση ενός έτους χωρίς αναστολή) πολίτη για κακοποίηση ζώου.

Δυστυχώς, την πλέον φρικτή πλευρά των ανθρώπων δεν την βλέπουν μόνον οι ιατροδικαστές, αλλά και οι κτηνίατροι. Δράστης, ο άνθρωπος.  Και καλά, στη ζούγκλα είναι θέμα επιβίωσης όταν ένα άγριο ζώο κατασπαράζει ένα πιο αδύναμο σε κλάσματα δευτερολέπτου. Εκτός ζούγκλας, όμως, τι είδους ανάγκη καλύπτει ένας τύπος που όποιο τετράποδο περνά έξω απ’ το σπίτι του το βουτά και το ρίχνει σ’ ένα πηγάδι δώδεκα μέτρων και για μέρες ατάραχος το ακούει να κλαίει απ’ την πείνα και την δίψα, μέχρι να ξεψυχήσει;

Το περιστατικό συνέβη πρόσφατα σ’ ένα χωριό στην Κεφαλλονιά.
Ο γραμματέας του Συλλόγου Ζωόφιλων τη Δήμου Κεφαλλονιάς «ΝΤΟΡΙΣ» περιέγραψε: «Φτάσαμε έξω από το χώρο που διαμένει αυτός ο άνθρωπος. Ένα γιαπί χωρίς πόρτες και παράθυρα. Ούτε λόγος για φως, νερό, τουαλέτα. Μια υγειονομική βόμβα στη καρδιά του χωριού. Εκεί παραδίπλα ακούσαμε τα αδύναμα αλυχτίσματα από τα άμοιρα ζώα. Μόνο κλαψουρίζανε. Δεν είχαν δυνάμεις για να γαβγίσουν. Φρίκη μέσα στο σκοτάδι σε 12 μέτρα βάθος πάνω σε σωρούς από μπάζα, δέρματα και υπολείμματα από άλλα ζώα, προηγούμενα θύματά του, σε προχωρημένη αποσύνθεση, στάχτες από φωτιά που είχε ανάψει ο παρανοϊκός μέσα στη στέρνα. Είχε κάψει τα προηγούμενα ζώα ζωντανά ή τα έκαψε αφού κατέληξαν τα δύστυχα για να εξαφανίσει τα πτώματα τους;».

Άραγε, με την ίδια ευκολία θα μπορούσε να το κάνει και σ’ έναν άλλον άνθρωπο;
Διεθνείς εγκληματολογικές έρευνες αναφέρουν ότι υπάρχει συσχέτιση του εγκλήματος της κακοποίησης ζώων με άλλα εγκλήματα σε βάρος ανθρώπων.
Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος που δε διστάζει να πυροβολήσει  ένα κοπάδι αλόγων γιατί έτσι του «κάπνισε» (όπως συνέβη στην Κόρινθο, στους πρόποδες του οροπεδίου της Ζήρειας και αποκαλύφθηκε αρχές Μαΐου), με την ίδια ευκολία άραγε θα σήκωνε την καραμπίνα στην πρώτη διένεξη με κάποιον συγχωριανό του;

Γεγονός πάντως είναι πως όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια η δικαιοσύνη αποφαίνεται για υποθέσεις κακοποίησης ζώων.
Φταίει γι’ αυτό όχι μία συντονισμένη εθνική πολιτική, αλλά δεκάδες σωματεία φιλόζωων ανά την Ελλάδα και εθελοντές πολίτες οι οποίοι σπεύδουν με δικά τους έξοδα να τρέξουν τις διαδικασίες του νόμου καταγγέλλοντας τους δράστες, αλλά και να ευαισθητοποιήσουν την ελληνική κοινωνία μέσα από δράσεις και συνεχή ενημέρωση μέσω των Social Media. Παρ’ όλα αυτά, όμως, οι υποθέσεις που γίνονται γνωστές είναι ελάχιστες συγκριτικά με όσες συμβαίνουν και παραμένουν στο σκοτάδι.

Τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, με ορόσημο το 2014, δείχνουν ότι ο νομός με τις περισσότερες καταγγελίες για κακοποίηση ζώων είναι η Αττική. Ακολουθεί η Κρήτη, η Κεντρική Μακεδονία,  η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα, η Δυτική Ελλάδα, η Θεσσαλονίκη, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, το Νότιο Αιγαίο, το Ιόνιο, η Ηπειρος, το Βόρειο Αιγαίο και τελευταία η Δυτική Μακεδονία.

Από τα ζώα στα ζώα!

Από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Νεαπόλεως αναμένεται να εκδικαστεί στις 11 Ιουνίου η αποτρόπαια πράξη ενός κατοίκου της Ιεράπετρας στην Κρήτη ο οποίος αφού βασάνισε με κλωτσιές και δυνατά χτυπήματα έναν σκύλο (η βεβαίωση του κτηνίατρου, σύμφωνα με το φιλοζωικό σωματείο «Ζωόφιλη Δράση» αναφέρει: κάταγμα τριών αυχενικών σπονδύλων, διατομή αυχενικών νεύρων, διατομή νωτιαίου μυελού κτλ) σ τη συνέχεια τον πυροβόλησε. Εντοπίστηκε από την ιδιοκτήτρια του σκυλιού λίγο πριν το τσουβαλιάσει και κρύψει την πράξη του.

Ενας άλλος άντρας πάλι στον Γέρακα Αττικής κατέσφαξε στην αυλή του σπιτιού των γονιών του, τα δυο τους σκυλιά. Το περιστατικό κατήγγειλε στην αστυνομία η μητέρα του η οποία πρόλαβε να φύγει από το σπίτι με τον σύζυγό της έντρομη στις απειλές του δράστη ότι θα σκοτώσει και εκείνους.

Σύμφωνα με την Διεθνή Οργάνωση PETA: «Τα εγκλήματα και οι βιαιότητες των ανθρώπων απέναντι στα ζώα, δεν αφορούν σε απλές ενδείξεις για κάποια ιδιαιτερότητα στην προσωπικότητα του θύτη. Πρόκειται για σύμπτωμα βαθιάς ψυχικής διαταραχής. Ερευνες στην ψυχολογία και την εγκληματολογία δείχνουν ότι οι άνθρωποι που διαπράττουν βίαιες πράξεις προς τα ζώα, δε σταματούν εκεί. Πολλοί από αυτούς συνεχίζουν με συνανθρώπους τους»!

Μία έρευνα μεταξύ ψυχιατρικών ασθενών οι οποίοι επανειλημμένων βασάνιζαν σκύλους και γάτες, διαπιστώνει πως όλοι τους εμφάνιζαν υψηλά επίπεδα επιθετικότητας και προς τους ανθρώπους. Ενδιαφέρον έχει και μία μελέτη από την Αστυνομία στην Αυστραλία η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα New South Wales, σύμφωνα με την οποία «Το 100% των δραστών σεξουαλικών αδικημάτων και εγκλημάτων είχαν ιστορικό κακοποίησης ζώων».

Το παρελθόν διάσημων Serial Killers

O Albert De Salvo ή πιο γνωστός ως «Ο στραγγαλιστής της Βοστόνης» ο οποίος καταδικάστηκε για τη δολοφονία 13 γυναικών, σύμφωνα με τους ερευνητές του FBI, στα νιάτα του παγίδευε σκύλους και γάτες σε κουτιά και ύστερα τα δολοφονούσε με βέλη. Ενας άλλος, ο Dennis Rader, γνωστός ως (BTK Killer) πριν εξελίξει την εγκληματική του συμπεριφορά, στην παιδική του ηλικία κρεμούσε σκύλους και γάτες.

Ως στοιχείο για την διαταραγμένη του ψυχολογία, κατά τη διάρκεια της δίκης ενός ακόμη serial killer, του ελεύθερου σκοπευτή Lee Boyd Malvo ο οποίος ευθυνόταν για τη δολοφονία δέκα ανθρώπων, καθηγητής ψυχολογίας κατέθεσε ότι στην παιδική του ηλικία είχε βασανίσει και είχε σκοτώσει πολλές γάτες.

Μία ακόμη υπόθεση που είχε συγκλονίσει την διεθνή κοινή γνώμη, με πρωταγωνιστές τους μαθητές Eric Harris και Dylan Klebold οι οποίοι πυροβόλησαν και σκότωσαν δώδεκα συμμαθητές τους στο Columbine High School, πριν γυρίσουν την κάννη στον εαυτό τους, αναζητεί τα χνάρια των πράξεων στην πρώϊμη ηλικία των δύο δραστών όταν ακρωτηρίαζαν ζώα για πλάκα!

Ο Dr Harold S. Koplewicz, διευθυντής στο Κέντρο Μελέτης Παιδιού του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης επισημαίνει τα εξής: «Υπάρχουν κοινά σημεία μεταξύ των εγκλημάτων των τελευταίων ετών. Εχουμε παιδιά που εμφανίζουν επιθετικότητα προς τους συμμαθητές τους και τα ζώα». Ο καθηγητής κάνει λόγο για προειδοποιητικές ενδείξεις περί κοινωνικής αλλά και εκπαιδευτικής απομόνωσης.

«Οι γονείς που παραμελούν ή κακοποιούν τα ζώα, συνήθως εκθέτουν αλλά και μυούν τα παιδιά τους σε ανάλογες συμπεριφορές», υποστηρίζουν οι ειδικοί.

«Τα παιδιά που κακοποιούν ζώα, συνήθως επαναλαμβάνουν το “μάθημα” που πήραν μέσα στο σπίτι τους από γονείς που αντιδρούν με θυμό ή βία. Σε αυτήν την περίπτωση κατευθύνουν τη βία στο μοναδικό μέλος της οικογένειας που είναι και το πλέον ευάλωτο: ένα ζώο», επισημαίνει σε μελέτη του ο καθηγητής Frank R.Ascione από το University of Denver Graduate School of Social Work.

Ως εκ τούτου, λοιπόν, τι απαντάμε στο ερώτημα: Οποιος βασανίζει ζώο, το επαναλαμβάνει και με άνθρωπο;

Σκύλος ζώα

Σκύλος ζώα

Σκύλος ζώα

onsports.gr

Shares 371

Σχόλια


Read more:
Close