Μενού

«Ράγισε» η καρδιά της όταν πέθανε η σκυλίτσα της – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με συμπτώματα εμφράγματος

Shares 102

Στο νοσοκομείο με συμπτώματα εμφράγματος μεταφέρθηκε 62χρονη λίγες μόλις μέρες μετά τον θάνατο της αγαπημένης της σκυλίτσας. Οι γιατροί διέγνωσαν σύνδρομο «ραγισμένης καρδιάς» εξαιτίας του πόνου της απώλειας.

Η περίπτωση της Joanie Simpson από το Τέξας, δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του ιατρικού περιοδικού «New England Journal of Medicine», παρουσίαζε τα συμπτώματα που εμφάνισε η 62χρονη ως κλασικά παραδείγματα της ύπουλης και πολλές φορές αδιάγνωστης νόσου καρδιομυοπάθειας Takotsubo, γνωστής και ως σύνδρομο «ραγισμένης καρδιάς»

σκύλος πέθανε πέθανε η σκυλίτσα της πέθανε

Η καρδιομυοπάθεια αυτής της μορφής, εμφανίζεται πολλές φορές σε άτομα που θρηνούν βαριά τον θάνατο του συζύγου ή του παιδιού τους, αποδίδοντας της το όνομα σύνδρομο «ραγισμένης καρδιάς».
Όμως η κυρία Simpson δεν ανέφερε απώλεια οικείου προσώπου, όταν οι γιατροί έπαιρναν το ιστορικό της. Ο αβάσταχτος πόνος της, όπως είπε, οφειλόταν στην απώλεια ενός πλάσματος που λάτρευε όσο τίποτε άλλο, του λατρεμένου της γιόρκι, Meha, που είχε πεθάνει από συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια μερικές μέρες νωρίτερα.

 

«Ήμουν σχεδόν απαρηγόρητη. Το είχα πάρει πολύ, πολύ βαριά. Τα παιδιά είχαν μεγαλώσει και είχαν φύγει από το σπίτι και ήταν το μικρό μας κοριτσάκι», εξήγησε η Simpson στους γιατρούς.

 

Η 9χρονη Meha υπέφερε από την καρδιά της αρκετό καιρό και κάθε μέρα η κατάστασή της επιδεινωνόταν. Οι Simpsons κανόνισαν να την κοιμίσουν, τον περασμένο Μάιο, καθώς υπέφερε και δεν μπορούσε ούτε να αναπνεύσει. Την ημέρα του ραντεβού, η Meha έδειχνε καλύτερα και το ακύρωσαν, πιστεύοντας πως έχει ακόμα μερικές καλές μέρες μπροστά της.
Την επόμενη μέρα η καρδιά της Meha την πρόδωσε και η μικρή έφυγε με έναν βασανιστικό θάνατο, που η Simpson περιέγραψε ως φρικτή και ανεπανόρθωτα τραυματική εμπειρία.

σκύλος πέθανε πέθανε η σκυλίτσα της πέθανε

Οι γιατροί της 62χρονης απέδωσαν το ψευτο-έμφραγμά της στον πόνο της, σε συνδυασμό με το άγχος που της είχε δημιουργηθεί την περίοδο που φρόντιζε την άρρωστη Meha, κάτι που όπως εξήγησε η Simpson της φάνηκε απόλυτα λογική εξήγηση.
Εκείνη την εποχή πολλά προβλήματα οικογενειακά που την απασχολούσαν είχαν περάσει σε δεύτερη μοίρα, για να φροντίζει σωστά την Meha. Με την απώλειά της, όλα ήταν εκεί και την περίμεναν να ασχοληθεί μαζί τους, αλλά δεν είχε καμία δύναμη για τίποτε άλλο.

σκύλος πέθανε πέθανε η σκυλίτσα της πέθανε

Δεν ήταν η πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά, που το σύνδρομο «ραγισμένης καρδιάς»συνδεόταν με την απώλεια κατοικίδιου. Η συγκεκριμένη περίπτωση όμως, έδειχνε ξεκάθαρα μία κατάσταση, η οποία πολλές φορές περνάει απαρατήρητη, ή η αξία της υπονομεύεται, ως πρόβλημα ελάσσονος σημασίας συγκριτικά με την ανθρώπινη απώλεια.
Όπως αναφέρθηκε στο «New England Journal of Medicine», η κυρία Simpson εξακολουθεί να λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή καθημερινά, αλλά δεν θεωρείται πιθανό να νοσήσει ξανά από την συγκεκριμένη πάθηση.

σκύλος πέθανε πέθανε η σκυλίτσα της πέθανε

Η καρδιομυοπάθεια Takotsubo είναι μία κατάσταση σοβαρή που αν δεν διαγνωσθεί εγκαίρως μπορεί να αποβεί μοιραία, όπως ένα κανονικό έμφραγμα. Σήμερα η κυρία Simpson έχει μόνο έναν γάτο, τον Buster.
Γνωρίζοντας πως η αγάπη της για τα ζώα θα την κάνει να πονέσει ξανά, δεν έχει καταφέρει ακόμα να αποκτήσει άλλο σκύλο, ενώ οι οικείοι της φοβούνται ακόμα την πιθανότητα να «ραγίσει» ξανά η καρδιά της.

 

«Κάποια στιγμή θα συμβεί, είμαι σίγουρη. Είναι σπαρακτικό, είναι τραυματικό, είναι όλα αυτά τα πράγματα μαζί. Αλλά ξέρετε κάτι; Σου δίνουν τόση αγάπη και συντροφικότητα που θα το κάνω ξανά. Θα συνεχίσω να έχω ζώα. Δεν θα με σταματήσει αυτό», απάντα η Joanie.

 

Η περίπτωση της είναι αυτό που περιγράφουν οι σύγχρονες έρευνες για τα άτομα που φροντίζουν ζώα με χρόνιες παθήσεις. Παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα άγχους και ψυχικής κόπωσης, αλλιώς αποκαλούμενα το «φορτίο του φροντιστή».
Είναι η άλλη, η «σκοτεινή» πλευρά της αγάπης ενός ανθρώπου για τα ζώα, εκ διαμέτρου αντίθετη με το οφέλη στην υγεία και την ευτυχία που προσφέρουν. Ωστόσο οι περισσότεροι που έχουν περάσει την στενωπό αυτή, δηλώνουν πως θα το έκαναν ξανά, αν χρειαζόταν.
Όπως απαντά και η Joanie Simpson, όταν οι δικοί της φοβούνται για τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία της, «αν συμβεί ξανά από αγάπη για τα ζώα, θα αξίζει τον κόπο».

πηγή

Shares 102

Σχόλια


Read more:
Close