Μενού

Πουλιά και άλλα κατοικίδια: 10 λόγοι για να τα πηγαίνετε στον κτηνίατρο

Shares 10
πουλιά κτηνίατρος κουνελάκι κατοικίδια Δεν χρειάζεται να αρρωστήσει το πτηνό, το κουνελάκι ή άλλος είδος ζώου που έχετε για να το πάτε στον κτηνίατρο, επειδή δεν είναι σκύλος ή γάτα!

Όλα τα ζώα πρέπει να εξετάζονται ετησίως από κτηνίατρο, ακόμα και αν δεν έχουν κάποια ασθένεια. Και υπάρχουν 10 σημαντικοί λόγοι γι αυτό.
Ο πρώτος είναι το περιβάλλον στο οποίο πρέπει να ζουν. Πτηνά, τρωκτικά, ιγκουάνα και άλλα ζώα έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις για την ζέστη, το φως, την θερμοκρασία και το υπόστρωμα κλουβιού στα οποία πρέπει να ζουν. Υπάρχουν πάρα πολλά προϊόντα και είναι δύσκολο να ξέρετε τι χρειάζονται. Ο κτηνίατρος, εφόσον έχει εξειδίκευση στα ζώα αυτά, μπορεί να σας προτείνει ακριβώς τι χρειάζεται το ζώο σας.
Ένας ακόμα σημαντικός λόγος είναι η διατροφή. Τα διάφορα κατοικίδια έχουν συγκεκριμένες διατροφικές απαιτήσεις και το να τους προσφέρετε την σωστή διατροφή είναι κλειδί για να προλάβετε τυχόν ασθένειες. Τα διάφορα »περίεργα» ή όχι κατοικίδια για να ταϊστούν, δεν αρκεί να ανοίξετε μία κονσέρβα ή μία συσκευασία ξηράς τροφής. Ο κτηνίατρος μπορεί να σας καθοδηγήσει στο τι χρειάζεται να τρώει το ζώο σας για να παραμείνει υγιές.
Επίσης, οι εμβολιασμοί είναι σημαντικοί, ειδικά σε νυφίτσες και άλλα ζώα που μπορούν να μεταδώσουν τη λύσσα. Και για άλλες ασθένειες όμως μπορεί να απαιτείται ετήσιος εμβολιασμός που θα τα προστατεύσει από το θάνατο.
Και η συμπεριφορά είναι λόγος να επισκεφτούμε τον κτηνίατρο αφού μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τον κύκλο της ημέρας, την θερμοκρασία κ.α., σε αντίθεση με του σκύλου ή της γάτας. Ένας κτηνίατρος που ξέρει από πτηνά για παράδειγμα μπορεί να σας δώσει να καταλάβετε την φυσιολογική συμπεριφορά και πότε να ανησυχήσετε.
Η πρόληψη είναι πάντα ένας λόγος να επισκεφθούμε τον κτηνίατρο και να έχουμε πάντα σημειωμένα τα μέτρα που έχουμε πάρει.
Ακόμη, τα ενδοπαράσιτα, όπως στους σκύλους και στις γάτες, είναι ένας εχθρός για τα κατοικίδια, πιθανώς μεταδιδόμενα μάλιστα στους ανθρώπους. Ο κτηνίατρος μπορεί να δώσει στο ζώο σας το κατάλληλο αντιπαρασιτικό για να βοηθά το ζώο να μην έχει παώλεια θρεπτικών συστατικών στη διατροφή του αλλά και να μην μολύνει εσάς ή την οικογένειά σας.
Τα μεγάλα νύχια που απαιτουν τρμάρισμα και κόψιμο είναι σημαντικό να αντιμετωπισθούν από έμπειρο άνθρωπο, ειδικά σε ινδικά χοιρίδια, σαύρες, πουλιά κ.α. Οι ιδιοκτήτες συνήθως δεν γνωρίζουν τον τρόπο και αφήνουν τα νύχια να υπερ- μεγαλώσουν, κάτι που είναι δυσάρεστο καθώς τα ζώα γρατζουνάνε άθελά τους αλλά και μπορεί να υποβάλλει τα ζώα σε πόνο και μολύνσεις.
Και τα δόντια, όπως στα σκυλιά, στις γάτες αλλά και στους ανθρώπους χρειάζονται καθαρισμό, ειδικά σε νυφίτσες, σκατζόχοιρους και κάποια ερπατά, ώστε να μην εμφανίσουν πέτρα. Μία ετήσια επίσκεψη στον κτηνίατρο βοηθά στην στοματική υγιεινή του ζώου και έτσι διευρύνεται η ζωή του.
Αν δεν βρίσκετε πού να αφήσετε τον ιδιαίτερο φίλο σας για να φύγετε για διακοπές ή κάποια υποχρέωση, πολλές φορές ο κτηνίατρος είναι ο πιο κατάλληλος, εφόσον έχει χώρο φιλοξενίας. Η φροντίδα εκεί θα είναι σίγουρα σωστή και δεν θα έχετε άγχος.
Τέλος, οι επείγουσες περιπτώσεις, όταν αρρωσταίνουν τα ζώα είναι φυσικά ο απόλυτος λόγος επίσκεψης στον κτηνίατρο. Τα περισσότερα ιδιαίτερα κατοικίδια, εκτός από τα ερπετά, έχουν πολύ γρήγορο μεταβολισμό και δεν μπορούν να μείνουν χωρίς φαγητό για περισσότερο από μία ημέρα. Φροντίστε να έχετε βρει έναν κτηνίατρο εξειδικευμένο στο διαφορετικό από σκύλο ή γάτα ζωάκι σας, για όταν τον χρειαστείτε!
loading...
Shares 10

Σχόλια


Read more:
Close