Μενού

Πόσο ζει ένα χάμστερ; (το εύρος ζωής τους)

Shares 0

Υπάρχουν πέντε ράτσες χάμστερ που μπορούν να βρεθούν στα μαγαζιά γύρω στις Ηνωμένες Πολιτείες και, όλα έχουν μοναδικές προσωπικότητες. Όλα έχουν παρόμοιο εύρος ζωής από 1 μέχρι 3 χρόνια, με τα περισσότερα να ζουν μεταξύ 1,5 και 2 χρόνια. Κανένα χάμστερ δεν είναι προγραμματισμένο να ζει ένα συγκεκριμένο εύρος χρόνου. Πολλοί παράγοντες μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο πόσο θα ζει το χάμστερ σας. Ας τους εξερευνήσουμε μαζί.

Γονίδια και χαρακτηριστικά

Τα γονίδια και τα εγγενή χαρακτηριστικά τους μπορεί να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στο πόσο θα ζήσει ένα χάμστερ. Για παράδειγμα, ένα χάμστερ μπορεί να γεννηθεί με μια προδιάθεση να αποκτήσει νωρίς στην ηλικία του διαβήτη, επειδή αυτό υπαγορεύουν τα γονίδιά του. Αν συμβεί αυτό, το χάμστερ δεν θα ζήσει όσο περισσότερο γίνεται.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορεί να ξέρουν όταν αγοράζουν από τα μαγαζιά χάμστερ τι συμβαίνει με τα γονίδιά τους. Το μόνο πράγμα που μπορεί να γίνει είναι να γίνονται συχνά τεστ αίματος και άλλα είδη ελέγχου από τον κτηνίατρο για να καθορίσει εάν είναι προδιατεθειμένα να περάσουν κάποια ασθένεια. Εάν εντοπισθεί μία προδιάθεση, ο κτηνίατρος μπορεί να σας συμβουλέψει και να σας καθοδηγήσει πώς να χειριστείτε την κατάσταση, ώστε το χάμστερ σας να ζήσει μια υγιεινή και μεγάλη ζωή.

Χαρακτηριστικά περιβάλλοντος

Το περιβάλλον που ζει το χάμστερ σας μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής του χάμστερ σας και το χρόνο που θα ζήσει. Για παράδειγμα, αν το κλουβί είναι από σύρμα και κάποιο σύρμα κοπεί, μπορεί το χάμστερ σας να κοπεί και να αναπτύξει μία βακτηριακή ή μόλυνση του αίματος που μπορεί να περιορίσει το χρόνο ζωής του. Επίσης, είναι συχνό να σπάνε τα πόδια τους και τις πατούσες τους σε ασκήσεις με ρόδες. Αν δεν έχουν ακόμη μαλακά κομμάτια ξύλου ή ασφαλή παιχνίδια για να μασάνε, μπορεί να καταλήξουν να μασάνε τα συστατικά του περιβάλλοντός τους και να αφομοιώνουν πλαστικό ή μέταλλο που μπορεί να βλάψει την υγεία τους και να τα σκοτώσει.

Για να κρατήσετε υγιές το χάμστερ σας, δώστε τους ένα γυάλινο ή πλαστικό περιβάλλον παρά ένα συρμάτινο κελί. Αν χρησιμοποιήσετε ένα συρμάτινο κελί, επιθεωρήστε το κλουβί κάμποσες φορές την εβδομάδα για να διασφαλίσετε ότι τα συστατικά είναι στη θέση τους άθικτα. Επενδύστε σε πλαστικές ή μεταλλικές ρόδες που δεν έχουν ανοίγματα για να πέσουν μέσα τα πόδια. Πρέπει ακόμη να σιγουρευτείτε ότι το χάμστερ σας έχει πρόσβαση σε κατάλληλα παιχνίδια που τους επιτρέπουν να ικανοποιήσουν το ένστικτο να δαγκώνουν.

Δίαιτα και άσκηση

Εάν το χάμστερ σας δεν τρώει σωστά και δεν ασκείται πολύ κάθε μέρα, μπορεί να γίνει παχύσαρκο κι άρρωστο, κάτι που μπορεί να περιορίσει το εύρος ζωής τους. Πρέπει να τρώνε υψηλής ποιότητας τροφή κάθε μέρα που μπορείτε να προμηθευτείτε από το εμπόριο αποκλειστικά για αυτά. Πρέπει ακόμη να τους προσφέρονται φρέσκα λαχανικά και φρούτα για να συμπληρωθεί η δίαιτά τους κατάλληλα. Ιδανικές επιλογές περιλαμβάνουν:

Γλυκοπατάτες

Αγγούρια

Σέλινο

Μπρόκολο

Κινέζικο λάχανο

Μήλα

Μπανάνες

Πορτοκάλια

Τα χάμστερ μπορεί να τρώνε σανό και, μπορούν, επίσης, να τρέφονται με πρωτεϊνούχα σνακ, όπως μελάτα αυγά η σκουλήκια. Το χάμστερ σας δεν πρέπει ποτέ να τρώει ψωμί ζυμαρικά, ντόνατ ή άλλα φαγητά που είναι γεμάτα με μη περίπλοκους υδατάνθρακες, λίπη και σάκχαρα.

Όσον αφορά την εξάσκηση, κρατήστε στο μυαλό σας ότι το μέσο χάμστερ μπορεί να τρέξει μέχρι 20 μίλια και πάνω κάθε μέρα. Τους αρέσει να εξερευνούν, να παίζουν και να μασουλάνε πράγματα κατά τις ώρες που μένουν ξύπνια. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να τους παρέχεται περίσσιος χώρος για να εξερευνήσουν στο περιβάλλον τους. Σκεφτείτε να τους παρέχετε ένα περιβάλλον που περιλαμβάνει πολλαπλά σωληνωτά τούνελ για να κινούνται μέσω αυτών.

Μπορείτε ακόμα να επενδύσετε σε μία μπάλα για εξάσκηση που μπορούν να παίζουν, χωρίς να φοβάστε ότι θα σκοντάψουν ή θα τραυματιστούν με κάποιον τρόπο. Εάν το χάμστερ σας πρέπει να περάσει όλο το χρόνο του σε ένα μικρό, στριμωχτό κλουβί, δεν θα πάρει την εξάσκηση που χρειάζεται και το πιθανότερο είναι να βαρεθεί –κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερης ποιότητας ζωή και ίσως σε μικρότερο εύρος ζωή.

Επίπεδα στρες

Το στρες μπορεί να έχει μακροχρόνια σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή του χάμστερ σας. Μία λιγότερο στρεσογόνος ζωή μπορεί να σημαίνει περισσότερη απόλαυση και πιο μεγάλο εύρος ζωής. Μπορείτε να περιορίσετε το στρες του χάμστερ σας επιλέγοντας ένα ήρεμο και ασφαλές περιβάλλον, χωρίς φασαρία και πολλή κίνηση.

Σιγουρευτείτε ότι το χάμστερ σας δεν χειρίζεται από ανθρώπους χωρίς την άδειά σας, διότι αυτό μπορεί να τα κάνει νευρικά. Είναι σημαντικό να σιγουρευτείτε ότι το χάμστερ σας φαίνεται χαλαρό και άνετο πριν αφήσετε κάποιον να παίξει ή να το χαϊδέψει. Το άλλο που μπορείτε να κάνετε για να κρατήσετε χαμηλά τα επίπεδα του στρες είναι να το χαϊδεύετε και να το χειρίζεστε ευγενικά και απαλά. Πρέπει όταν παίζετε να το αγγίζετε και να το κρατάτε απαλά. Αυτό θα τα βοηθήσει να χαλαρώσουν και θα ενδυναμώσει την αίσθηση ευεξίας τους όταν αλληλεπιδρούν μαζί σας.

Ποιότητα φροντίδας

Η ποιότητα φροντίδας που λαμβάνει το χάμστερ σας θα έχει επίδραση στην υγεία και στο συνολικό εύρος ζωής τους. Πέρα από τα όσα είπαμε πρέπει να προγραμματίζετε τακτικούς ελέγχους με τον κτηνίατρο μία ή δύο φορές το χρόνο. Μην αφήνετε ποτέ το χάμστερ σας μόνο του για παραπάνω από μία ώρα. Πρέπει να το προσέχετε συνέχεια όσο είστε σπίτι. Αν η ποιότητα φροντίδας τους δεν είναι σε προτεραιότητα, δεν μπορείτε να αναμένετε το χάμστερ σας να ζήσει έως το τυπικό εύρος ζωής του.

Τα χάμστερ είναι αστεία και αξιαγάπητα κατοικίδια που μπορούν να ζήσουν μόνο για μερικά χρόνια. Αλλά, ο χρόνος μαζί τους μπορεί να σας εφοδιάσει με αναμνήσεις που θα κρατήσουν μια ζωή. Η περισσότερη προσπάθειά σας να είστε ένας σωστός ιδιοκτήτης για το χάμστερ σας θα δώσει και τα κατάλληλα αποτελέσματα.

Shares 0

Σχόλια


Read more:
Close