Μενού

Πώς τα θηλυκά δελφίνια επιλέγουν τον πατέρα του παιδιού τους

Shares 57

θηλυκά δελφίνια δελφίνια Πολλά είναι αυτά που δεν ξέρουμε για το σεξ των δελφινιών, αν και πλέον οι γνώσεις μας είναι σαφώς περισσότερες.

Γνωρίζουμε, ας πούμε, ότι το πράγμα γίνεται κατά κύριο λόγο κάτω από το νερό, αν και σε κάποιες εκδοχές λαμβάνουν χώρα και μικρά πηδηματάκια έξω από το νερό, και υφίστανται και μερικά φαινομενικά τυχαία διαλείμματα. Κάθε είδος έχει εξάλλου τον δικό του τρόπο, κοιλιά με κοιλιά ή με εκείνο τον περίεργο σχηματισμό «Τ».

Και ξέρουμε επίσης πως το κάνουν συχνά, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, είναι δεν είναι στις μέρες του το θηλυκό. Κάποιες φορές μάλιστα το κάνουν πολλές φορές την ώρα. Μόνο που υπάρχει και μια πιο σκοτεινή πλευρά στη συνουσία των δελφινιών.

Καθώς είναι δύσκολο να βρουν κάθε φορά κάποιο θηλυκό που να είναι στις γόνιμες ημέρες του, όταν το βρουν, τα αρσενικά αποπειρώνται βίαια να συνουσιαστούν μαζί του σχεδόν ταυτοχρόνως. Αυτό μας λέει μια νέα έρευνα, υποδεικνύοντας πως τα θηλυκά δελφίνια έχουν την ανατομική ικανότητα να επιλέγουν ποιο από αυτά τα αρσενικά θα τα γονιμοποιήσει τελικά. Αν επιλέξουν να τα γονιμοποιήσει κάποιο!

θηλυκά δελφίνια δελφίνια

Αυτό μελετούν τα τελευταία εφτά χρόνια οι θαλάσσιοι βιολόγοι του Πανεπιστημίου του Χάλιφαξ στον Καναδά. Έκαναν πολλά και διάφορα και βρήκαν πως τα αιδοία κάποιων ειδών έχουν περίπλοκες πτυχώσεις και σπειροειδείς σχηματισμούς, κάτι που εμποδίζει εύκολα την αθέλητη διείσδυση.

Αυτή η ανατομική μορφή επιτρέπει στα θηλυκά να ελέγχουν αν και πότε θα τα γονιμοποιήσει ένα αρσενικό. Με έναν απλό ελιγμό της, μας λένε οι ερευνητές, η θηλυκιά μπορεί να αποτρέψει το πέος από το να φτάσει στον τράχηλό της, κάνοντας έτσι σχεδόν αδύνατη τη διαδρομή του σπέρματος ως τα αυγά της: «Μπορεί και ελέγχει την πατρότητα με κάτι τόσο απλό όσο μια μικρή στροφή του σώματος», καταλήγουν οι βιολόγοι.

Αν όμως τα αρσενικά έχουν γνώση των μεθόδων αντισύλληψης του θηλυκού, γιατί συνεχίζουν να το κάνουν τόσο συχνά, αναρωτιούνται οι ερευνητές; Είναι παιχνίδι; Είναι τρόπος να ανέβεις στην ιεραρχία; Είναι απλή κυριαρχία; Ή μήπως μαθημένη συμπεριφορά;

newsbeast.gr

Shares 57

Σχόλια


Read more:
Close