Μενού

Πώς να ξεχωρίσετε αν ο σκύλος σας είναι λιπόσαρκος

Shares 0

Το υγιεινό βάρος είναι σημαντικό –δε θέλετε το κατοικίδιό σας να είναι πολύ αδύνατο ούτε πολύ παχύ. Εδώ παρουσιάζουμε ορισμένες ενδείξεις που μπορεί να δείχνουν ότι ο σκύλος σας είναι πολύ λεπτός και τι πρέπει να κάνετε σε αυτές τις περιπτώσεις.

Οι σκύλοι αγαπούν να τρώνε –κι αυτό δεν είναι μυστικό. Κουτάβια κάθε ράτσας και μεγέθους είναι γνωστά για τις ορέξεις τους και συχνά τρώνε οτιδήποτε μπορούν. Φυσικά, αυτό δεν είναι πάντα το καλύτερο να το επιτρέψετε. Πολύ φαγητό και κατευθείαν ο σκύλος σας μπορεί να γίνει ανθυγιεινά παχύσαρκος. Αλλά –οι μεγάλες ορέξεις δεν είναι πάντα το μόνο μέρος της υπόθεσης. Οι σκύλοι μπορούν να αναπτύξουν θέματα που περιορίζουν σοβαρά την όρεξή τους. Ένας σκύλος που δεν τρώει συχνά μπορεί να γίνει λιπόσαρκος –μία κατάσταση που θέτει πολλά ρίσκα στην υγεία του. Κάποιες φορές, είναι οι ιδιοκτήτες που πρέπει να κατηγορήσει κάποιος –που προσπαθούν να εισάγουν μία δίαιτα στη ρουτίνα του κατοικίδιου, χωρίς να συμβουλευθούν έναν κτηνίατρο, μπορεί να μετατραπεί σε ένα άσχημο σενάριο εν ριπή οφθαλμού.

Εφόσον το σκυλί σας είναι σημαντικά αδύναμο, είναι υποχρεωτικό να το επαναφέρετε στην υγεία του όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Πώς όμως γνωρίζετε εάν ο σκύλος σας είναι λιπόσαρκος; Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που μπορείτε να παρατηρήσετε σε κάθε ράτσα. Ένα από τα πρώτα βήματα που πρέπει να πάρετε όταν εξετάζετε το σκύλο σας είναι να νιώσετε τα παΐδια του. Πρέπει πρώτα να ορθώσετε το σκύλο σας και μετά να διατρέξετε με τα δάχτυλά σας τα πλευρά του σκύλου σας. Συνήθως, τα πλευρά δεν πρέπει να εξέχουν και συχνά καλύπτονται από ένα υγιές στρώμα από μυς και ιστούς. Ακόμη, πρέπει να τα νιώθετε ελάχιστα. Όταν δεν μπορείτε να τα δείτε καθόλου και υπάρχει πολύ λίπος που τα καλύπτει, είναι ένα καλό σημάδια ότι έχετε ένα παχύσαρκο σκύλο. Αλλά, όταν τα παΐδια είναι ορατά, εύκολα να τα νιώσετε και εξέχουν πολύ, είναι πολύ πιθανό ότι ο σκύλος σας είναι λιπόσαρκος.

Ένα άλλο καλό τεστ είναι η ματιά από επάνω. Όταν ο σκύλος σας στέκει στη φυσική του στάση, πάρτε μια στιγμή για να πάρετε μία ξεκάθαρη ματιά “σαν πουλί” των γραμμών τους. Προεξέχοντα κόκαλα των γλουτών, υπερβολικά στενή μέση, προεξέχοντα παΐδια και μία ξεκάθαρη σπονδυλική στήλη είναι όλα κακά σημάδια που δε θέλετε να δείτε. Εάν υπάρχουν –το κατοικίδιό σας είναι λιπόσαρκο. Μπορείτε επίσης να ρίξετε μια ματιά από πλάγια και να παρατηρήσετε το προφίλ του σκύλου σας. Η ένδειξη βρίσκεται στην κοιλιά του, που πρέπει συνήθως να είναι υψηλότερα από τον κλωβό των πλευρών του. Ακόμα, αν αυτή η κλίση είναι πολύ απότομη και η κοιλιά του σκύλου σας είναι επικίνδυνα κοντά στην σπονδυλική στήλη και τους γλουτούς, είναι ένα εμφανές σημάδι μίας σημαντικά λιπόσαρκης κατάστασης.

Εάν ανακαλύψετε ότι ο σκύλος σας είναι λιπόσαρκος πρέπει να τον πάτε κατευθείαν στο κτηνίατρο. Θα υπάρξουν –με σωστή επαγγελματική καθοδήγηση κάποιες αλλαγές στη δίαιτα του σκύλου σας. Είναι σημαντικό να ξέρετε πως το χάσιμο βάρους μπορεί να έρθει από άλλα υποβόσκοντα ιατρικά θέματα. Απάθεια, λήθαργος και κατάθλιψη στα σκυλιά μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορο χάσιμο βάρους και μπορεί να υποδηλώνει ότι κάτι πάει στραβά. Εάν το παρατηρήσετε, η βοήθεια του κτηνίατρου είναι το κλειδί για την ανάρρωση. Παρόλα αυτά, είναι καλό να γνωρίζετε ότι είναι ένα θέμα που διορθώνεται με λίγη υπομονή και καλή δίαιτα.

Shares 0

Σχόλια


Read more:
Close