Μενού

Πώς να καθαρίσετε ένα κλουβί για χάμστερ: 6 απλά βήματα

Shares 0

Τα χάμστερ είναι γοητευτικά –μικρά στρογγυλά, τριχωτά και περίεργα- και μπορεί να είναι πειρασμός να αποκτήσετε ένα παρορμητικά. Παρόλο που αυτά τα κατοικίδια είναι πιο εύκολο να φροντισθούν σε σχέση με άλλα, χρειάζονται ακόμα πολλή δέσμευση και φροντίδα για να τα βοηθήσετε να αναπτυχθούν και να ζήσουν μια υγιεινή ζωή.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες χάμστερ δεν γνωρίζουν να περιποιούνται κατάλληλα τα κατοικίδια, να καθαρίζουν το μέρος τους και να το φροντίζουν. Δυστυχώς, ένα ακατάλληλα προσεγμένο κελί χάμστερ δεν σημαίνει ότι απλά βρωμάει –μπορεί να καταστήσει το κατοικίδιο άρρωστο, για να μην αναφέρουμε κι εσάς επίσης!

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μία καλή πρακτική καθαρισμού.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε το κλουβί του χάμστερ σας

Καθημερινό καθάρισμα

Τα χάμστερ είναι καθαρά κατοικίδια και κρατούν το ύπνο τους και το παιχνίδι τους ξεχωριστά από τα περιττώματά τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να παραλείψετε το καθημερινό καθάρισμα και τη συντήρηση.

Κάθε μέρα σκουπίστε τα περιττώματα, καθαρίστε την τουαλέτα και παρέχετε στο φίλο σας καθαρό φαγητό και νερό. Χρησιμοποιείστε μία σπάτουλα ή γάντια για να αφαιρέσετε ις βρωμιές από το κρεβάτι και να τις ξεφορτωθείτε.

Όσο για το νερό και το φαγητό, είναι υποχρεωτικό να πλένετε τα μπολ και να αντικαταστείτε το φαγητό που δεν καταναλώθηκε αν θέλετε να προστατέψετε το κατοικίδιό σας από μολυσμένο φαγητό και νερό. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να καθαρίζετε καθημερινά για να αποτρέψετε την αύξηση των βακτηρίων και μικροβίων.

Εβδομαδιαίο καθάρισμα

Η καθημερινή συντήρηση είναι απολύτως σημαντική, αλλά δεν πρέπει να παραβλέπεται ο εβδομαδιαίος καθαρισμός και η απομάκρυνση των μικροβίων Ο εβδομαδιαίος καθαρισμός σας επιτρέπει περισσότερο χρόνο στο κλουβί, παρόλο που είναι μια σταλιά σε μέγεθος. Αυτού του είδους ο καθαρισμός απαιτεί αντιμικροβιακά σκευάσματα, όπως το ξύδι, πολύ βούρτσισμα και με το σαπούνι κιόλας.

Ενώ αυτό το καθάρισμα είναι αναγκαίο μία φορά τη βδομάδα, μπορείτε να το κάνετε όσες φορές θελήσετε. Βαθύ καθάρισμα αν παρατηρήσετε την οξεία μυρωδιά της αμμωνίας, αν το κρεβάτι δείχνει πιο βρόμικο από το συνηθισμένο ή αν το κατοικίδιό σας δεν προσκολλάται σε ένα μόνο σημείο για τουαλέτα.

Αυτή η ρουτίνα είναι σε περίπτωση που έχετε ένα μόνο χάμστερ; Αν έχετε παραπάνω, δεν είναι δυνατό να περιμένετε μια βδομάδα για αυτή τη διαδικασία –αρκούν δύο φορές τη βδομάδα.

Ιδανικά ο Οργανισμός Χάμστερ της Καλιφόρνια συμβουλεύει να καθαρίζετε το περιβάλλον την ίδια μέρα κάθε βδομάδα.

Τι κάνει ένα κελί χάμστερ να μυρίζει άσχημα;

Το χάμστερ περνάει περισσότερο χρόνο στο κελί του –επομένως εκεί τις περισσότερες φορές βρίσκονται τα περιττώματά του και το φαγητό που δεν έφαγε. Αυτό που κάνει την περιοχή να μυρίζει είναι το κατούρημα. Φυσικά, το χάμστερ χρησιμοποιεί ένα σταθερό μέρος για να ουρήσει κι αυτό κάνει πιο εύκολο τον καθαρισμό του. Τα υπολείμματα φαγητού βρίσκονται σε όλο το μέρος, αλλά δεν μυρίζουν γιατί είναι ξηρά. Σιγουρευτείτε ότι τα αφαιρέσατε, γιατί φαίνονται άσχημα.

Όσο για το φαγητό τα χάμστερ συνηθίζουν να καταχωνιάζουν ορισμένη από την τροφή για μελλοντική χρήση (είναι ένα ένστικτο των χάμστερ να εξασφαλίζουν ότι έχουν πάντοτε φαγητό για τα ίδια). Αν συσσωρευθεί πολύ φαγητό, μπορεί να αρχίσει να μυρίζει και θα βοηθήσει αν τα παίρνετε έξω κάθε μέρα. Το κατοικίδιο θα μυρίζει μόνο αν είναι σοβαρά άρρωστο.

Συμβουλές και λάθη για να αποφύγετε όταν καθαρίζετε το κελί του χάμστερ σας

Μπορεί να καθαρίσετε λάθος το κελί του χάμστερ σας και να βλάψετε στην ουσία το κατοικίδιο, ακόμη κι αν έχετε τις πιο αγαθές προθέσεις. Το καλό είναι ότι τα λάθη είναι ειλικρινή και μπορείτε εύκολα να τα διορθώσετε.

Αυτά πρέπει να προσέχετε:

Μυρωδιά: Αποφύγετε σαπούνια με ισχυρή μυρωδιά ή δυνατές χημικές ουσίες όταν καθαρίζετε την περίφραξη του κατοικίδιου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φιλικές σε χάμστερ αντιμικροβιακές ουσίες που βρίσκονται στην αγορά.

Αφήστε στο χάμστερ ένα μέρος του παλιού του κρεβατιού για να αισθάνεται πιο άνετα. Αυτά τα ζώα κατευθύνονται και ενεργούν με βάση τη μυρωδιά τους, έτσι αφήνοντας ένα μέρος από την παλιά κατοικία ανέπαφο θα κάνετε το χώρο πιο οικείο, άρα και θα ησυχάζει το χάμστερ σας.

Αποφύγετε να αλλάξετε το μέρος της κατοικίας, εκτός εάν είναι αναγκαίο. Τα χάμστερ ακόμη στηρίζονται στη μνήμη για να μεταφέρονται στο περιβάλλον τους, έτσι, λοιπόν, στρεσάρονται και αγχώνονται αν δεν αναγνωρίζουν ή δεν βρίσκουν τη φωλιά τους. Προσπαθήστε να κάνετε τη φωλιά παρόμοια με την προηγούμενη μορφή της και συντηρήστε τη έτσι όσο πιο πολύ μπορείτε.

Σιγουρευτείτε ότι το κρεβάτι είναι αρκετά μεγάλο για να νιώθει άνετα το χάμστερ σας και ταυτόχρονα να μετακινείται εύκολα στην περίφραξη.

Γρήγορα βήματα για το πώς να καθαρίσετε το κλουβί των χάμστερ

  • Μεταφέρετε το χάμστερ σε ασφαλές μέρος

Το καθάρισμα είναι μία αγχωτική διαδικασία για το κατοικίδιο και το να βρείτε ένα ασφαλές μέρος ταυτόχρονα θα μειώσει το στρες και θα αποτρέψει τον τραυματισμό του όσο εσείς καθαρίζετε.

  • Αδειάστε το κελί

Τώρα που δεν είναι το χάμστερ σας μέσα, συνεχίστε και αφαιρέστε το κρεβάτι και τα χρησιμοποιημένα υλικά. Είναι καλύτερα να παρέχετε στο κατοικίδιό σας φρέσκο και καθαρό καταφύγιο. Ακόμα αφαιρέστε τις κρυψώνες, το φαγητό, τα μπολ, τα μπουκάλια με νερό, τα παιχνίδια και ρόδες για να αποτρέψετε τη βρόμα που έχει κατακαθίσει και παγιδευτεί κάτω από τα αντικείμενα.

Δείτε ποια αντικείμενα χρειάζονται ξίσιμο με βούρτσα, αν και τα περισσότερα μπορεί να φαίνονται καθαρά και σαν να μην απαιτούν καθάρισμα.

Στο διάστημα αυτό χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα και γάντια για να αποφύγετε άμεση επαφή με τα απορρίμματα.

  • Πλύνετε τελείως το κελί

Σκουπίστε με ένα σαπούνι, ένα απορρυπαντικό διάλυμα ή σαπούνι χεριού με ζεστό νερό.

Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε ξύδι αντί για σαπούνι, μόνο για να καθαρίσετε διεξοδικά κάθε υπόλειμμα όταν έχετε τελειώσει. Αν ακόμη μυρίζετε το διάλυμα θα είναι πάρα πολύ για το κατοικίδιό σας.

Καθαρίστε και ξύστε όσο μπορείτε για να αποφύγετε κρουστώδη απορρίμματα και τη μούχλα ή βρωμερές κηλίδες.

  • Καθαρίστε τα αξεσσουάρ του κλουβιού.

Συνήθως, αυτά τα αξεσσουάρ μπορεί κρατήσουν ούρα, απορρίμματα, μικρόβια και βακτήρια και ίσως προδιαθέσουν το κατοικίδιό σας σε προβλήματα στα αυτιά και στα μάτια αν συνεχώς τα εκθέτετε σε μολυσμένες επιφάνειες. Πλύντε, καθαρίστε και αποξηράνετε καλά πριν επιστρέψετε τα αντικείμενα αυτά στο κλουβί. Παρόλα αυτά, κάποια παιχνίδια των χάμστερ από ύφασμα μπορεί να απαιτούν τέλεια αντικατάσταση γιατί μπορεί ακόμα να μυρίζουν και να παγιδεύουν λεκέδες ανεξάρτητα πόσο δυνατά τρίβετε.

  • Φτιάξτε πάλι την περίφραξη

Μπορείτε να βάζετε τα πάντα στη θέση τους όταν τελειώσετε το καθάρισμα. Επιστρέψτε κάθε αξεσσουάρ και το κρεβάτι στην περιοχή που ήταν. Όταν όλα είναι στη θέση του και υπάρχει γεμάτο φαγητό και νερό, επιστρέψτε το κατοικίδιο στο σπίτι του.

  • Αφαιρέστε το βρώμικο κρεβάτι και τα γάντια

Αφαιρέστε το κρεβάτι, τις πετσέτες και τα γάντια που χρησιμοποιήσατε. Απορρίψτε σε έναν κάδο σκουπιδιών. Είναι καλύτερα να πλύνετε τα χέρια σας αφού τελειώσετε.

Αν αγαπάτε το χάμστερ σας και θέλετε να μείνει υγιεινό και καθαρό φροντίστε να καθαρίζετε σωστά και τακτικά την περιοχή και, βεβαιώστε ότι το κατοικίδιό σας βρίσκει το κελί οικείο χωρίς να είναι βρώμικο.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

Shares 0

Σχόλια


Read more:
Close