Μενού

Πώς να φροντίσετε το κατοικίδιο – ποντίκι σας; (Οδηγός φροντίδας 2021)

Shares 0

Εντυπωσιακά έξυπνα και φιλικά, τα ποντίκια κάνουν φανταστικά κατοικίδια για ανθρώπους όλων των ηλικιών. Παιχνιδιάρηδες μικροί φίλοι που αγαπούν τις αγκαλιές, την εξερεύνηση και τη μάθηση, οι ποντικοί είναι κοινωνικά όντα που ανθίζουν με την ανθρώπινη συντροφιά. Προκειμένου να φροντίσετε σωστά τον ποντικό σας, θα χρειαστείτε όλα τα αξεσουάρ για ποντικούς, μαζί με ένα ευρύχωρο κλουβί, παιχνίδια, κρεβάτωμα και φαγητό.

Εάν σκέφτεστε να βάλετε αυτό το αξιαγάπητο πλάσμα στο σπίτι σας, ορίστε τι πρέπει να ξέρετε για τη φροντίδα του μικρού φίλου σας.

Δεδομένα για ποντίκια

 • Τα ποντίκια είναι καθαρά ζώα
 • Με τη σωστή εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση, οι ποντικοί μπορεί να γίνουν εξαιρετικοί σύντροφοι
 • Έχουν τεράστιους κόπτες. Προσέχετε που τοποθετείτε τα χέρια σας
 • Μία οικογένεια ποντικών ονομάζεται είτε σμήνος είτε αγέλη
 • Τα ποντίκια μπορεί να γεννήσουν μέχρι και 20 μικρά ποντίκια, που καλούνται κουτάβια
 • Ένα ποντίκι πέταξε στο διάστημα από τη Γαλλία το 1961!
 • Ο μέσος χρόνος ζωής τους φτάνει τα δύο χρόνια
 • Μπορεί να φτάσουν μέχρι τις 11 ίντσες με μία ουρά 8 ιντσών

Είναι τα ποντίκια καλά κατοικίδια;

Παρά τη φήμη τους ότι είναι βρώμικα, κάνουν πραγματικά φανταστικά κατοικίδια και για παιδιά και ενήλικες. Τα ποντίκια είναι περισσότερο καθαρά και τους αρέσει να περιποιούνται τον εαυτό τους και τους άλλους. Πιστά και τρυφερά, θα δείξουν στοργή στους αγαπημένους τους και θα σας αγκαλιάσουν σφιχτά στο στήθος. Μπορούν ακόμη να καθίσουν στον ώμο σας και να σας συντροφεύσουν στο σπίτι!

Αν και δεν ζουν για πολλά χρόνια μπορεί να προσθέσουν νόημα και χαρά στη ζωή σας για όσο χρόνο είναι τριγύρω σας. Αν έχετε μεγαλύτερα κατοικίδια, όπως γάτα ή σκύλο, πρέπει να προσέχετε ώστε το τρωκτικό σας να μην τραυματισθεί από τα άλλα ζώα. Επιπροσθέτως, χρειάζονται συνεχή έλεγχο για τυχόν ασθένειες που μπορεί να έχουν.

Από πού μπορώ να πάρω ένα κατοικίδιο ποντίκι;

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να αγοράσουν ένα ποντίκι από το τοπικό κατάστημα με κατοικίδια. Παρόλα αυτά, μπορείτε να αγοράσετε ποντικούς από ειδικά εκτροφεία κι ακόμα να υιοθετήσετε από το καταφύγιο ζώων στην περιοχή σας. Οι περισσότεροι τα αγοράζουν από ειδικά εκτροφεία.

Πόσο κοστίζει η αγορά ενός ποντικού;

Θα ξοδέψετε περίπου $400 με $500 ετήσια για το κατοικίδιό σας. Τα αρχικά έξοδα για να αγοράσετε ένα ποντίκι θα κοστίσουν από $100 μέχρι $300 για αντικείμενα, όπως, το κλουβί, τα αξεσσουάρ, το κρεβάτι, το φαγητό και τα παιχνίδια. Το ποντίκι το ίδιο θα κοστίσει από $10 μέχρι $30.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του ποντικού αναμένετε να πληρώσετε:

 • $100 με $400 για προμήθειες, περιλαμβανομένων του κλουβιού, τη μεταφορά του ταξιδιού, μπολ φαγητού, μπουκάλι νερού, το κρεβάτωμα, τα παινδίδια, περιφραγμένο σπίτι και τα κεράσματα.
 • $100 με $150 για ετήσια έξοδα περίθαλψης, περιλαμβανομένων τη θεραπεία παρασίτων, επείγουσες επισκέψεις στον κτηνίατρο και ασφάλεια.
 • $60 με $120 για το φαγητό, συν τα μικρά κεράσματα.
 • $120 με $240 για περιβαλλοντική συντήρηση, όπως την οργανική στρωμάτωση.

 

Αν και το ποντίκι σας θα κοστίσει περίπου $500, η αγάπη που θα σας παρέχει θα είναι ανεκτίμητη.

Τι είδους σπίτι χρειάζεται το ποντίκι μου;

Ένα κελί συρματένιο με οριζόντιες μπάρες είναι το καλύτερο σπίτι για αυτό το κατοικίδιο. Με αυτό τον τρόπο, το τρωκτικό σας μπορεί να σκαρφαλώνει και να κινείται προς τα κάτω και να κάνει πολλές ασκήσεις. Το λιγότερο, το κλουβί του ποντικού σας πρέπει να είναι δύο τετραγωνικά πόδια ή 12 με 24 ίντσες. Παρόλα αυτά, πάντα είναι καλύτερο να διαλέγετε ένα τεράστιο κλουβί ώστε το ποντίκι σας να έχει αρκετό χώρο για να κινείται.

Ποτέ μην πάρετε ένα σπίτι με σύρμα στη βάση γιατί μπορεί να τραυματίσει το ποντίκι σας στα πόδια. Κλουβιά με διάφορα επίπεδα μπορεί να ενθαρρύνουν το ποντίκι σας να δημιουργήσει ξεχωριστές ζώνες στο κλουβί. Για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιήσει το πάτωμα σαν μέρος όπου τρώει και το τελικό επίπεδο σας περιοχή που κοιμάται.

Πάντα κρατήστε το κλουβί σε ένα ήσυχο και ασφαλές μέρος, όπου δεν έχουν πρόσβαση τα άλλα κατοικίδια. Αποφύγετε να τοποθετήσετε το κλουβί στο άμεσο φως του ήλιου ή σε περιοχές που έχουν ρεύματα.

Τι πρέπει να ταΐζω το κατοικίδιό μου;

Τα ποντίκια χρειάζονται σταθερή πρόσβαση σε φρέσκο φαγητό και νερό. Ο καλύτερος τρόπος για να παρέχετε καθαρό νερό στο κατοικίδιο είναι να προσκολλήσετε ένα σωληνωτό καλαμάκι δίπλα στο κλουβί. Αλλάζετε καθημερινά το νερό και πάντα να διασφαλίζετε ότι το μπουκάλι είναι γεμάτο.

Χρησιμοποιήστε ένα τεράστιο, βαρύ κεραμικό πιάτο για το γεύμα του ποντικού σας. Αυτά τα μπολ δεν θα αναποδογυρίσουν και θα χύσουν φαγητό σε όλο το κελί.

Φαγητό σε σφαιρίδια για ποντικούς παρέχει πολλές βιταμίνες και άλατα στο κατοικίδιό σας. Διαλέξτε ένα μικρό κομμάτι φαγητό που είναι χαμηλό σε λίπη και θερμίδες και υψηλό σε περιεκτικότητα σόγιας σε σχέση με αλεύρι. Μαζί με το εμπορικό φαγητό, δώστε στο κατοικίδιό σας μπόλικα φρούτα, καρύδια και λαχανικά. Το περιστασιακό κέρασμα με χαμηλού λίπους φαγητό και αλευροσκούληκα θα εξασφαλίσει ότι το κατοικίδιό σας τρέφεται με πρωτεΐνες.

Πώς να φροντίσω το κατοικίδιο ποντίκι μου;

Οι ποντικοί είναι κοινωνικά όντα που απαιτούν πολύ χρόνο για παιχνίδι και κοινωνικοποίηση. Μην αφήσετε απλά το ποντίκι σας στο κλουβί και εν τέλει το ξεχάσετε. Επιτρέψτε του να σκαρφαλώνει στα χέρια και στο στήθος σας. Μπορείτε να τοποθετήσετε στο κλουβί του χαρτονένιους σωλήνες, σχοινιά, παιχνίδια, τούνελ, πλατφόρμες και αιώρες για να τον κρατήσετε απασχολημένο όσο είναι στο σπίτι. Μετακινήστε και αλλάξτε θέση συχνά στα παιχνίδια, ώστε να κρατήσετε σε εγρήγορση το κατοικίδιο και να αποφύγετε τη βαρεμάρα.

Μην αφήνετε το ποντίκι σας να τρέχει κάτω από έπιπλα ή να μασάει σύρματα ή τον τοίχο. Μην κρατάτε ένα ποντίκι από την ουρά και μην τοποθετείτε τα χέρια σας στο στόμα του –μπορεί να δαγκώσει!

Χρειάζονται κάθε δύο μήνες να περιποιείστε τα νύχια τους. Χρησιμοποιήστε ένα ψαλίδι για ανθρώπους και ξακρίστε τα νύχια τους. Προσέξτε μην τα τραυματίσετε στο δέρμα και στο ροζ μέρος των νυχιών.

Πώς ξέρω ότι το κατοικίδιό μου είναι άρρωστο;

Τα πιο συνήθη προβλήματα είναι όγκοι και αναπνευστικά προβλήματα. Αν δείτε ένα τεράστιο εξόγκωμα στο ποντίκι σας, μπορεί να είναι ένας όγκος. Κλείστε άμεσα ένα ραντεβού με τον ψυχίατρό σας. Αν παρατηρήσετε ότι το ποντίκι σας χασμουριέται ή φταρνίζεται πηγαίνετέ το στον κτηνίατρο.

Προγραμματίστε δύο φορές το χρόνο ελέγχους για να εξασφαλίσετε την υγεία του ποντικού σας.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

Shares 0

Σχόλια


Read more:
Close