Μενού

Πώς η έλλειψη άσκησης επηρεάζει το σκύλο σου

Shares 68

Σκύλος έλλειψη άσκησης Ο σκύλος ή οποιοδήποτε άλλο θηλαστικό όταν ζει στην φύση, πρέπει να εργαστεί (να ασκηθεί) για να επιβιώσει. Πρέπει να περπατήσει για να βρει τροφή να φάει, να υπερασπιστεί την περιοχή του, να μετακινηθεί όταν αλλάζουν οι εποχές κ.τ.λ. Ασκείται καθημερινά. Ο σκύλος που έχεις στο σπίτι δεν είναι αναγκασμένος να εργαστεί για να κερδίσει την τροφή του, του την προσφέρεις εσύ. Το ίδιο πρέπει να κάνεις και με την άσκηση.

Δυστυχώς σήμερα η πλειοψηφία των σκύλων ζει σε διαμερίσματα και οι ιδιοκτήτες τους δεν τους παρέχουν την απαραίτητη άσκηση. Οι περισσότεροι πιστεύουν πως εάν αφήσουν τον σκύλο ελεύθερο στην αυλή του παρέχουν την άσκηση που χρειάζεται. Αυτό δεν είναι άσκηση.

Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε τον σκύλο με το παιδί μας. Εάν δεν του δώσεις κάτι να το κρατήσεις απασχολημένο, θα ψάξει να βρει μόνο του. Η άσκηση του σκύλου σου θα πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από μια βόλτα για την ανάγκη του. Εκτός από το ότι εκτονώνει την ενέργεια του, η επαφή με το περιβάλλον είναι καλή εξάσκηση για το μυαλό του. Έρχονται σε «επαφή» με άλλα ζώα, ανθρώπους, θορύβους της πόλης, αυτοκίνητα, μηχανάκια κ.τ.λ. Όλα αυτά βοηθούν τη κοινωνικοποίηση του. Ο σκύλος αποκτά αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη.

Η έλλειψη άσκησης επηρεάζει την σωματική και πνευματική υγεία του σκύλου αλλά και την συμπεριφορά του.

Παρακάτω μπορείς να διαβάσεις μερικές ανεπιθύμητες συμπεριφορές που μπορεί να αναπτύξει ο σκύλος που δεν ασκείται. Προσοχή: κάποιες από τις παρακάτω συμπεριφορές μπορεί να οφείλονται και σε άλλους λόγους.

 1. Καταστρέφει έπιπλα, παπούτσια κ.τ.λ.
 2. Είναι συνεχώς υπερκινητικός, μέρα – νύχτα.
 3. Είναι ανυπάκουος και πηδάει πάνω σου και στους καλεσμένους σου.
 4. Μπορεί να γίνει επιθετικός.
 5. Μπορεί να δαγκώσει κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.
 6. Γαβγίζει συνεχώς ή κλαψουρίζει.
 7. Γίνεται παχύσαρκος και αντιμετωπίζει καρδιακά προβλήματα.
 8. Επίσης και όλες οι συμπεριφορές που οφείλονται στο στρες που δημιουργεί η έλλειψη άσκησης.

Η καθημερινή άσκηση που χρειάζεται ο σκύλος έχει να κάνει με την φυλή και την ηλικία του. Καλό είναι 2 ώρες πρίν και 2 μετά το φαγητό να μην υπάρχει έντονη άσκηση.

Στις μεσαίες και μεγάλες φυλές όσο το μυοσκελετικό σύστημα αναπτύσετε, η άσκηση του πρέπει να είναι προσεκτική. Αυτό γιατί είναι πιο επιρρεπείς σε ασθένειες όπως δυσπλασία (hip dysplasia), αρθρίτιδα (arthritis).

Τι άλλο θα πρέπει να γνωρίζετε για την άσκηση του σκύλου σας

 1. Υπάρχουν φυλές σκύλων που δεν πρέπει να ασκούνται αμέσως μετά το φαγητό π.χ. German shepherd, Doberman pinschers, Great Danes. Συμβουλέψου τον εκτροφέα και τον κτηνίατρο σου. Σου προτείνουμε, όποια φυλή σκύλου και αν έχετε, το φαγητό να ακολουθεί της άσκησης.
 2. Οι φυλές που έχουν κοντή και πλατιά μύτη (brachycephalic breeds) όταν ασκούνται έντονα μπορεί να παρουσιάσουν αναπνευστικά προβλήματα. Π.χ. Boxer, Bulldog, King Charles spaniel, Pekingese, Pug.
 3. Οι φυλές που ανήκουν στην κατηγορία Sighthounds δεν είναι καλό να κάνουν μεγάλες και κουραστικές βόλτες. Οι σκύλοι αυτοί είναι Sprinters. Π.χ. Afghan Hound, Basenji, Azawakh, Greyhound, Irish Wolfhound, Scottish Deerhound κ.α.

Μερικές ιδέες για φυσική και πνευματική άσκηση

 1. Να αλλάζεις συχνά την διαδρομή που ακολουθείς στη βόλτα. Έτσι ο σκύλος σου θα έχει την ευκαιρία να βρίσκεται σε νέο περιβάλλον. Οι νέοι ήχοι, εικόνες, μυρωδιές και καταστάσεις βοηθούν το σκύλο σου να κοινωνικοποιηθεί και να εξασκήσει το μυαλό του.
 2. Αγόρασε του τα λεγόμενα puzzle toys (KONG®). Αυτά τα παιχνίδια είναι συνήθως φτιαγμένα από πλαστικό και έχουν τρύπες στην επιφάνεια τους. Τοποθετείς μέσα τους λίγη τροφή και ο σκύλος πρέπει να βρει τρόπο να βγάλει την τροφή από το παιχνίδι. Ο σκύλος με αυτό το τρόπο παίζει και απασχολείται για αρκετή ώρα.
 3. Σε όλους τους σκύλους, κάθε ηλικίας αρέσει να μασάνε πράγματα. Είτε για παιχνίδι είτε για να αποβάλουν το άγχος τους. Αγόρασε του ανάλογα παιχνίδια. Είναι καλύτερο από το να μασάει τα παπούτσια σου.
 4. Άφησε τον σκύλο σου να παίξει με άλλους σκύλους. Οργάνωσε με γνωστούς σου που έχουν σκύλους, εκδρομές. Προϋπόθεση βέβαια είναι ο σκύλος σου να είναι κοινωνικοποιημένος και να τα πηγαίνει καλά με άλλους σκύλους.

petsonly.gr

Shares 68

Σχόλια


Read more:
Close