Μενού

«Πώς ένας σκύλος βοήθησε την κόρη μου να αντιμετωπίσει τις μαθησιακές δυσκολίες»

Shares 129

Σκύλος Η κ. Βασιλική Τενέντε είναι ειδική παιδαγωγός και μαμά μιας 9χρονης κόρης με μαθησιακή δυσκολία. Στην προσπάθειά της να βοηθήσει την κόρη της να αντιμετωπίσει την δυσκολία της και να βελτιώσει τον ψυχισμό της, αποφάσισε πριν μερικούς μήνες, σε συνεργασία με έναν εκπαιδευτή σκύλων, να της χαρίσει ένα σκυλάκι. Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά και η κ. Τενέντε είχε την καλοσύνη να μοιραστεί την εμπειρία της μαζί μας, προκειμένου να εμπνεύσει και άλλες μαμάδες με παιδιά που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα.

Πριν από μερικούς μήνες είχαμε την τύχη να μπει στη ζωή μας ένα γλυκύτατο σκυλάκι, το οποίο αγαπήσαμε ολόψυχα από τα πρώτα κιόλας λεπτά. Είχαμε συζητήσει πολλές φορές προηγουμένως με επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων και  ξέραμε ότι η ζωή μας θα άλλαζε προς το καλύτερο, όπως κι έγινε. Το πιο εντυπωσιακό όμως ήταν πόσο πολύ έχει βοηθηθεί η κόρη μου, η οποία έχει μαθησιακή δυσκολία, από την παρουσία του.

Από την εμπειρία μου και την καθημερινή επαφή μου με παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες έχω διαπιστώσει πως υπάρχει αισθητή αλλαγή σε διαφορετικούς τομείς της ψυχοσύνθεσης και της αλληλεπίδρασης των παιδιών αυτών με το εξωτερικό τους περιβάλλον όταν αποκτήσουν ένα κατοικίδιο και συγκριμένα ένα σκυλάκι.

Οι τομείς στους οποίους μας βοηθούν τα ζώα ποικίλουν, από σωματικούς μέχρι συναισθηματικούς. Ο πρώτος και πιο σημαντικός τομέας είναι της αποδοχής και αγάπης προς τον εαυτό μας, καθώς τα ζώα μας αποδέχονται χωρίς περιορισμούς, προκαταλήψεις και ιδιαίτερες απαιτήσεις. Αυτή η παράμετρος είναι πολύ σημαντική για τα παιδιά, τα οποία έχουν μεγάλη ανάγκη από αποδοχή και αγάπη στην πορεία της γνωριμίας με τον εαυτό τους.

  • Τα παιδιά αντιλαμβάνονται τη σχέση τους με τα ζώα ως μη επικριτική, χωρίς τις περιπλοκές και τις προσδοκίες που υπάρχουν στις ανθρώπινες σχέσεις. Αυτό το χαρακτηριστικό της σχέσης με τα ζώα αποτελεί τη βάση για βελτίωση σε πολλούς τομείς που δυσκολεύουν τα παιδιά, αφού οι σκύλοι με την αγάπη και την αφοσίωσή τους προσφέρουν κοινωνική και συναισθηματική υποστήριξη.
  • Τα παιδιά με δυσκολίες στη μάθηση νιώθουν μειονεκτικά απέναντι στους συμμαθητές τους, φοβούνται την αντίδρασή τους και συχνά δεν έχουν την διάθεση να προσπαθήσουν, εξαιτίας της δυσκολίας που έχουν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των μαθημάτων. Ωστόσο, καταλαβαίνουν και αντιδρούν θετικά στην αποδοχή που λαμβάνουν από τα ζώα. Όταν κάθονται δίπλα ή διαβάζουν σε έναν σκύλο, τα παιδιά χαλαρώνουν και έτσι επικεντρώνονται στην ανάγνωση αφού είναι απαλλαγμένα από το άγχος του να κριθούν από τους άλλους.
  • Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες παρουσιάζουν εύκολα έντονη κόπωση με  αποτέλεσμα τη διάσπαση προσοχής στην προσπάθειά τους να διαβάσουν και να γράψουν, οπότε χρειάζονται περισσότερα διαλλείματα, ώστε να ξεκουράζεται ο εγκέφαλος και να αναδιοργανώνεται. Από έρευνες έχει παρατηρηθεί πως η θαλπωρή που δίνει απλόχερα ένας σκύλος βοηθάει τον εγκέφαλο να ηρεμήσει.
  • Όταν το παιδί και το σκυλί κοιτάζονται στα μάτια δημιουργείται αύξηση παραγωγής της ορμόνης οξυτοκίνης στον εγκέφαλο. Η ορμόνη οξυτοκίνη, είναι γνωστή ως η ορμόνη της αγάπης, του κοινωνικού συνδέσμου και της ευχαρίστησης. Αυτή η ορμόνη, όπως ανακάλυψαν Ιάπωνες ερευνητές, ηρεμεί και καλμάρει το νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η ικανότητα στο διάβασμα. Άρα το παιδί μπορεί να συνδυάσει τα διαλείμματά του για να χαϊδέψει το σκύλο του και να επιστρέψει έτσι στο διάβασμά του πιο ήρεμο και περισσότερο συγκεντρωμένο.

Βέβαια, σημαντικό είναι να επισημάνουμε ότι πρέπει πρώτα να υπάρξει μια ομαλή εξοικείωση των παιδιών και των γονέων με τα σκυλιά, έτσι ώστε να τα αποδεχθούν, αλλά και να μάθουν να αναγνωρίζουν τα σημάδια που τους δίνουν οι σκύλοι με τη συμπεριφορά τους, να μάθουν τι είναι αποδεκτό να κάνουν και τι όχι. Σε αυτό θα βοηθήσει ένας άριστα καταρτισμένος εκπαιδευτής σκύλων, ο οποίος θα εξηγήσει στους γονείς με ποιο τρόπο θα εντάξουν τον σκύλο στην οικογένειά τους

Με αναφορές από το mama365.gr

petsonly.gr

Shares 129

Σχόλια


Read more:
Close