Μενού

Πώς μπορώ να καταλάβω πως ο σκύλος μου κρυώνει; Τι μπορώ να κάνω για να τον βοηθήσω;

Shares 578

Σκύλος κρύο Έχετε σίγουρα ακούσει ανθρώπους να λένε «Σκυλί είναι, δεν κρυώνει!». Αυτό είναι μύθος. Ο σκύλος μπορεί να πάθει υποθερμία όσο εύκολα μπορεί να πάθει και ο άνθρωπος. Στο παρακάτω άρθρο θα βρείτε αρκετές πληροφορίες για το πως μπορείτε να προστατέψετε τον αγαπημένο σας φίλο από το κρύο.

Η φύση έχει φροντίσει και έχει δώσει στα σκυλιά μας εφόδια ώστε να μπορούν να προστατευτούν από το κρύο, ως ένα βαθμό. Έχουν το τρίχωμα και ένα τμήμα λίπους κάτω από το δέρμα τους που τα κρατάει ζεστά τις κρύες ημέρες του χρόνου. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που αυτό δεν φτάνει.

Τα σκυλιά με κοντό τρίχωμα, μικρές φυλές, τα κουτάβια και οι σκύλοι μεγάλης ηλικίας, μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να φροντίσουμε ώστε να κρατήσουμε τους αγαπημένους μας φίλους ζεστούς.

Όταν τα σκυλιά κρυώνουν παρουσιάζουν μερικά σημάδια που είναι εύκολο να τα αναγνωρίσουμε.

 1. Όταν βγαίνετε βόλτα και παρατηρήσετε πως το σκυλί σας αρχίσει να τρέμει φροντίστε να το περπατήσετε σε περιοχή που το κρύο «κόβει λίγο» ή φορέστε του ένα από τα ειδικά ρούχα για σκύλους. Προσοχή! Το ρούχο δεν είναι για ομορφιά. Δεν χρειάζεται να το φοράει και μέσα στο σπίτι!.
 2. Εάν παρατηρήσετε πως το σκυλί είναι συνέχεια κουρασμένο ή έχει υπνηλία, μπορεί να κρυώνει.
 3. Εάν αναπνέει αργά είναι σημάδι πως μπορεί κρυώνει. Σκεπάστε το με μία κουβέρτα.
 4. Εάν οι κινήσεις του είναι αργές και το σώμα του μοιάζει δύσκαμπτο ίσως έχει ανάγκη από ένα πιο ζεστό περιβάλλον. Μπορείτε επίσης να του κάνετε ελαφρύ μασάζ, με χάδια, για να βοηθήσετε την κυκλοφορία του αίματος.

Tips!

 • Φροντίστε να έχετε το κρεβάτι του κάπου που δεν έχει ρεύμα.
 • Μην βάλετε το κρεβάτι του δίπλα στο καλοριφέρ.
 • Μην τον βγάζετε βόλτα πολύ νωρίς το πρωί ή πολύ αργά το βράδυ που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές.
 • Εάν οι θερμοκρασίες είναι αρκετά χαμηλές η βόλτα είναι καλό να είναι σύντομη. Εκτονώστε την ενέργεια του με διάφορες ασκήσεις μέσα στο σπίτι.
 • Σε περίπτωση που βραχεί στη βόλτα φροντίστε να τον σκουπίσετε πολύ καλά.
 • Οι σκύλοι μεγάλης ηλικία που πάσχουν από αρθρίτιδα το χειμώνα πονάνε περισσότερο. Φροντίστε να τους κρατάτε ζεστούς και το κρεβάτι τους να είναι πολύ μαλακό.
 • Μία κουβέρτα στο κρεβάτι θα βοηθήσει το σκύλο σας τις πολύ κρύες ημέρες.
Ο Δημήτρης Κοτάκος (BCCSDip.DogBhv), είναι επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων.
Διπλωματούχος του Βρετανικού Κολεγίου Κυνολογικών Σπουδών. Αποφοίτησε με έπαινο στην «Συμπεριφορά Σκύλων», Advanced Canine Behaviour Diploma.
Απόφοιτος της σχολής εκπαιδευτών σκύλων, Stardogs Trainers Academy.
Από το 2015 συμμετέχει στην Κυνοφιλική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης K9 SAR, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ως Επιστημονικός Συνεργάτης.
loading...
Shares 578

Σχόλια


Read more:
Close