Μενού

Το πιο αξιολάτρευτο πλάσμα του βυθού

Shares 40

χταπόδι πλάσμα του βυθού Ο πρωταγωνιστής αυτής της είδησης αξίζει απολύτως το ιντερνετικό του hype. Είναι ένα αξιολάτρευτο και τρισχαριτωμένο πλασματάκι του βυθού, μωβ ή ματζέντα, και κάνει θραύση! Ο λόγος; Μοιάζει με πανικόβλητο καρτούν, σα να το “χει σχεδιάσει κάποιος nerd γραφίστας της εφαρμογής Pokemon Go, και κάνει τους εξερευνητές του βυθού, όσο και το διαδίκτυο, να παραληρούν από ενθουσιασμό!

Η ανακάλυψη έγινε στα 900 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, στα βάθη του βυθού, ανοικτά της Καλιφόρνια. Εκεί, κάποιοι μποέμ και συνάμα τολμηροί εξερευνητές των ωκεάνιων οικοσυστημάτων κίνησαν για μια τυπική βολτούλα με το βαθυσκάφος τους, το E/V Nautilus. Όλα καλά και προβλέψιμα, μέχρι που έκανε την εμφάνιση του ένα αξιοπερίεργο, πλην υπέροχο, πλασματάκι και -ειλικρινά- δεν μπορώ να αποφασίσω τι είναι πιο ανεκτίμητο. Τα γουρλωτά -όλο έκπληξη- ορθάνοιχτα μάτια του ή οι φρενήρεις αντιδράσεις των εξερευνητών;

Βέβαια, το άκακο και αθώο πλασματάκι μάλλον πανικοβλήθηκε, οπότε άρχισε να προσποιείται το νεκρό, υιοθετώντας πλήρη ακινησία. Γιατί, πού να βρεθεί τέτοιο εκτυφλωτικό φως σε αχανή βάθη; Λογικά, θα είναι κάποιος επικίνδυνος εισβολέας. Αυτό είναι μια γνωστή και ευρέως διαδεδομένη τακτική στο ζωικό βασίλειο, η οποία ίσως να προσφέρει ένα εξελικτικό πλεονέκτημα.

Και ενώ όλοι μας νομίζουμε ότι είναι ένα ψυχεδελικό, φαντεζί χταπόδι, οι θαλάσσιοι βιολόγοι έχουν άλλη άποψη -προφανώς πιο έγκυρη- και το κατατάσσουν σε ένα σπάνιο είδος καλαμαριού, που φέρει το όνομα Rossia pacifica. Τα καλαμαρια αυτα περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στο θαλάσσιο πυθμένα και όταν νιώθουν αντικοινωνικά, χώνονται κάτω από την άμμο και αφήνουν ακάλυπτα μόνο τα spooky, γιγαντιαία μάτια τους, ώστε να εντοπίζουν ευκολότερα τη λεία τους. Διαβάζοντας στη Wikipedia το σχετικό λήμμα, μπορείτε να ανακαλύψετε και άλλα τρίβια, όπως ότι έχει 8 πλοκάμια, δε μεγαλώνει πάνω από 10 εκατοστά, τα θηλυκά είναι μεγαλύτερα απ” τα αρσενικά και ότι, συνήθως, εντοπίζεται στο Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό, από την Ιαπωνία εώς τη Νότια Καλιφόρνια. Θα σας πρότεινα, όμως, να επισκεφθείτε το site των θαλάσσιων εξερευνητών που έκαναν την ανακάλυψη, γιατί ανεβάζουν τακτικά πλούσιο και ενδιαφέρον υλικό! Ακόμη και ίνστα έχουν.

χταπόδι πλάσμα του βυθού

lifo.gr

Shares 40

Σχόλια


Read more:
Close