Μενού

Παίζοντας φτιάχνετε τον χαρακτήρα του

Shares 76

χαρακτήρας Σκύλος παιχνίδι κουτάβι Το παιχνίδι είναι βασικό στοιχείο της εκπαίδευσης, καθώς με αυτό μαθαίνουν εντολές και λέξεις, ενισχύεται η υπακοή και εκτονώνουν την ενεργητικότητά τους. Μάθετε πώς να παίζετε σωστά μαζί τους μπαλάκι, διελκυστίνδα και κρυφτό.

Παρατηρώντας μια αγέλη σκύλων, μπορούμε να δούμε διάφορα «παιχνίδια». Αυτά τα «παιχνίδια» καθορίζονται από τα ένστικτά τους. Έτσι, για παράδειγμα, δύο κουτάβια θα αρπάξουν ένα κομμάτι ξύλο και θα αρχίσουν να το διεκδικούν το ένα από το άλλο, μπαίνοντας σε έναν ανταγωνισμό διελκυστίνδας με στόχο, για καθένα από αυτά, να το πάρει και να το διατηρήσει στην κατοχή του. Σε μια άλλη περίπτωση, κάποιο από αυτά τα κουταβάκια θα κυνηγήσει ένα μικρό ζωύφιο, ένα πουλί, ένα ποντικάκι, ακόμα και ένα φύλλο που ο άνεμος θα το παρασέρνει προς διάφορες κατευθύνσεις, με στόχο να το αρπάξει και να το δαγκώσει. Αυτές οι συμπεριφορές είναι πολύ κοινές και αυτά τα κουτάβια είναι σαν τον δικό μας σκύλο.

χαρακτήρας Σκύλος παιχνίδι κουτάβι

Είτε έχουμε κουτάβι είτε ενήλικο, μπορούμε κι εμείς με τη σειρά μας να εκμεταλλευτούμε αυτά τα ένστικτα και να παίζουμε μαζί του. Τα παιχνίδια αυτά έχουν τεράστια οφέλη στην εκτόνωση του σκύλου μας, αλλά και στην ανάπτυξη πιο ισχυρού δεσμού μεταξύ μας. Επίσης, μπορούμε να του μάθουμε να εκτελεί διάφορες εντολές και να ενισχύσουμε με πολύ εύκολο και ωραίο τρόπο την εκπαίδευσή του.

Ας δούμε, όμως, ένα προς ένα τα κυριότερα παιχνίδια που μπορούμε να παίξουμε μαζί του και τον σωστό τρόπο εκμάθησής τους.

 

χαρακτήρας Σκύλος παιχνίδι κουτάβι

Παιχνίδι επαναφοράς

Του πετάμε μια μπάλα και εκείνος την κυνηγά, την πιάνει και μας την αφήνει στο χέρι, εμείς θα την
ξαναπετάξουμε για να μας την ξαναφέρει πίσω, κ.ο.κ.

Αρχικά πρέπει να έχουμε ανακαλύψει ποιο αντικείμενο του προκαλεί το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Υπάρχει τεράστια ποικιλία στα διάφορα petshops, αλλά μπορεί να είναι και κάτι δικό σας. Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας, αρκεί να είναι κάτι ασφαλές.

Οι κανόνες

  • Χρησιμοποιούμε το αγαπημένο του παιχνίδι.
  • Παίζουμε την ώρα που έχει τη μεγαλύτερη διάθεση.
  • Παίζουμε σε κατάλληλη επιφάνεια εδάφους για αποφυγή τραυματισμών.
  • Χρησιμοποιούμε χώρο που τον γνωρίζει πολύ καλά, για να μην αποσπάται η προσοχή του από διάφορες μυρωδιές ή θορύβους.
  • Στο χώρο όπου θα παίξουμε θα είμαστε εμείς κι εκείνος, π.χ. δεν επιτρέπεται δεύτερος σκύλος.
  • Αρχικά επιλέγουμε μικρό χώρο, διαστάσεων περίπου δωματίου.
  • Φοράμε στη μέση μας ένα τσαντάκι, όπου μέσα έχουμε αγαπημένες λιχουδιές και ένα ακόμα ίδιο μπαλάκι.
  • Πάντα αρχίζουμε και τελειώνουμε το παιχνίδι εμείς και όχι ο σκύλος.

Τα βήματα του παιχνιδιού

1. Παίζουμε λίγο μόνοι μας -π.χ. όπως θα ντριπλάραμε την μπάλα στο μπάσκετ-, για να τον παροτρύνουμε να θέλει να το πάρει. Αφού δούμε ότι είναι έτοιμος και το θέλει πολύ, το πετάμε προς αντίθετη κατεύθυνση, με φυσιολογική ταχύτητα και χαμηλά, ώστε να κυλήσει στο έδαφος. Η κατάλληλη χρονική στιγμή για να το πετάξουμε είναι όταν ο σκύλος έχει εστιάσει τα μάτια του πάνω σε αυτό και το παρακολουθεί να απομακρύνεται, ώστε να διεγερθεί το ένστικτο της καταδίωξης.

2. Τρέχει, το αρπάζει και παρατηρούμε πώς θα συμπεριφερθεί στη συνέχεια. Συνήθως το παίρνει και πάει κάπου και ξαπλώνει. Αφού ξαπλώσει, πηγαίνουμε ήρεμα και καθόμαστε δίπλα του. Τον χαϊδεύουμε απαλά και του μιλάμε όμορφα για 20 – 30 δευτερόλεπτα. Θέλουμε με αυτή μας τη συμπεριφορά να του δημιουργήσουμε κλίμα εμπιστοσύνης. Στη συνέχεια, βγάζουμε μια λιχουδιά και τη φέρνουμε στη μουσούδα του, ώστε να τη μυρίσει, να αφήσει το μπαλάκι για να τη φάει. Τη στιγμή που αφήνει το μπαλάκι, λέμε ευγενικά την εντολή «Ασ’ το». Μπορούμε ανάλογα με την περίπτωση να δώσουμε και δεύτερη και τρίτη λιχουδιά, με στόχο να χαλαρώσει και να δει ότι δεν λειτουργούμε ανταγωνιστικά ως προς τη διεκδίκηση της μπάλας. Εφόσον έχει χαλαρώσει, την ώρα που μασάει τη λιχουδιά, παίρνουμε ευγενικά το μπαλάκι. Περιμένουμε να καταπιεί τη λιχουδιά και το ξαναπετάμε προς την αντίθετη κατεύθυνση (αν δεν τον ενδιαφέρει η λιχουδιά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως μέσο ανταλλαγής το δεύτερο μπαλάκι που έχουμε στο τσαντάκι μας).

3. Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο, αρκετές φορές, όχι όμως μέχρι να το εξαντλήσουμε, ειδικά αν είναι κουτάβι.
Στην περίπτωση που μας το φέρνει κατευθείαν στα πόδια μας, είμαστε πολύ τυχεροί. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία όπως και προηγουμένως, με πρώτο στόχο πάντα τη διασφάλιση της εμπιστοσύνης του σε εμάς.

 

 

χαρακτήρας Σκύλος παιχνίδι κουτάβι

Διελκυστίνδα

Είναι παιχνίδι δύναμης και γι’ αυτόν το λόγο οι προϋποθέσεις είναι πολύ αυστηρές.

Οι κανόνες

  • Παίζουμε μόνο όταν έχουμε καλό έλεγχο στο σκύλο μας, δηλαδή μας σέβεται ως αρχηγό του. Εύκολα ένας σκύλος μπορεί να κυριαρχήσει πάνω σας όταν δει ότι σας ελέγχει σε αυτό το παιχνίδι.
  • Παίζουμε μόνο με παιχνίδια που είναι ειδικά για σκύλους.
  • Φοράμε στη μέση μας ένα τσαντάκι με τις αγαπημένες του λιχουδιές.
  • Πάντα αρχίζουμε και τελειώνουμε το παιχνίδι εμείς και όχι ο σκύλος.
  • Σταματάμε το παιχνίδι όταν ο σκύλος μας παίζει πιο δυνατά απ’ όσο επιτρέπουμε εμείς ή όταν ξεκινήσει να γρυλίζει.
  • Προσοχή: Όσο αλλάζει δόντια, τραβήξτε, αλλά μην το παρακάνετε. Μπορεί να του στραβώσετε τα καινούργια!

Τα βήματα του παιχνιδιού

1. Έχοντας στην κατοχή μας το παιχνίδι, τον προτρέπουμε να το αρπάξει κουνώντας το δεξιά – αριστερά στο ύψος της μουσούδας του και προσπαθώντας να μην το πιάσει πολύ εύκολα (δεν χτυπάμε τη μουσούδα του).

2. Όταν το αρπάξει, συνεχίζουμε να το κουνάμε δεξιά – αριστερά ή μπρος – πίσω.

3. Μετά από λίγο, βγάζουμε από το τσαντάκι μας την αγαπημένη του λιχουδιά, χαλαρώνουμε την κόντρα και πλησιάζουμε τη λιχουδιά στη μουσούδα του. Όταν ξεκινάει να το αφήνει, λέμε συγχρόνως την εντολή «Ασ’ το» και του δίνουμε τη λιχουδιά με το που θα αφήσει το παιχνίδι. Κρατάμε στην κατοχή μας το παιχνίδι και σε αυτό το χρονικό σημείο τού ζητάμε να εκτελέσει μια εντολή που γνωρίζει ήδη, π.χ. «Κάτσε».

4. Όταν καθίσει, ξαναπαίζουμε με το παιχνίδι, δίνοντάς του την εντολή «Πάρε», και συνεχίζουμε με αυτήν τη ρουτίνα.

 

χαρακτήρας Σκύλος παιχνίδι κουτάβι

Κρυφτό

Αυτή η κατηγορία παιχνιδιών εμπίπτει στην ανώτερη αίσθηση του σκύλου, την όσφρηση. Ο σκύλος ψάχνει να βρει εμάς ή το αγαπημένο του παιχνίδι.

Α) «ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΜΟΥ;»

Οι κανόνες:

  • Σας λατρεύει.
  • Αρχίζουμε την εκπαίδευση στο σπίτι μας (αργότερα, όταν μάθει το παιχνίδι, μπορεί να γίνει και σε άλλα μέρη).
  • Ένα δεύτερο άτομο (που εννοείται ότι τον γνωρίζει) τον κρατάει για να κρυφτείτε εσείς.
    Παίζουμε την ώρα που έχει τη μεγαλύτερη διάθεση.
  • Πηγαίνετε όλοι σε ένα δωμάτιο. Ο φίλος σας θα κρατήσει το σκύλο από το κολάρο του κι εσείς θα τρέξετε αντίθετα, φωνάζοντας το όνομά του, θα κρυφτείτε σε ένα άλλο δωμάτιο.

Τα βήματα του παιχνιδιού

1. Αρχικά κρυφτείτε κάπου εύκολα, αργότερα θα το κάνετε όλο και πιο δύσκολο, ανάλογα με την απόδοση του σκύλου σας. Όταν κρυφτείτε, ο φίλος σας θα τον αφήσει λέγοντάς του με τη μορφή ερώτησης στη χροιά της φωνής του, π.χ. «πού είναι ο Κώστας;».

2. Όταν σας βρει, δώστε του πολλά χάδια και με ευχάριστο τόνο φωνής, ώστε να καταλάβει πόσο ωραίο είναι που σας ανακάλυψε. Αργότερα μπορεί να βρίσκει και άλλα μέλη της οικογένειάς σας, απλώς ονοματίζοντάς τα.

 

Β) «ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΜΠΑΛΑ;»

Οι κανόνες

  • Χρησιμοποιούμε το αγαπημένο του παιχνίδι, με το οποίο έχει παίξει πολύ στο παρελθόν.
  • Παίζουμε την ώρα που έχει την καλύτερη διάθεση.
  • Χρησιμοποιούμε χώρο που τον γνωρίζει πολύ καλά, ώστε να μην αποσπάται η προσοχή του από άγνωστες μυρωδιές ή θορύβους.
  • Αρχίζουμε την εκπαίδευση στο σπίτι μας και αργότερα, όταν μάθει το παιχνίδι, μπορούν να ακολουθήσουν και άλλα μέρη.

Τα βήματα του παιχνιδιού

1. Ενα δεύτερο άτομο της οικογένειας ή φίλος σας τον κρατάει μέχρι να κρύψετε το μπαλάκι (αργότερα μπορείτε να δίνετε μια εντολή, π.χ. κάτσε – μείνε, μέχρι να του δώσετε εντολή να ψάξει, ώστε να μη χρειάζεται το δεύτερο άτομο). Αρχίζετε να παίζετε μπροστά του χωρίς να το φτάνει. Αφού έχετε κερδίσει την προσοχή του, πετάξτε το ήπια, π.χ. πίσω από μια πολυθρόνα. Μπορείτε να του αλλάξετε λίγο θέση για καλύτερη απόκρυψη. Επιστρέψτε γρήγορα, για να μη χαλαρώσει η διάθεσή του και δώστε του την εντολή «Ψάξε την μπάλα».

2. Όταν βρει την μπάλα, παίξτε μαζί του – π.χ. το παιχνίδι της επαναφοράς.

3. Διαπιστώνοντας ότι προοδεύει, και ενώ τον βαστάει ο φίλος σας, παίζετε με το μπαλάκι μπροστά του, και αυτήν τη φορά πηγαίνετε και κρύβετε την μπάλα εσείς ο ίδιος – δεν χρειάζεται πλέον να την πετάτε. Επιστρέφετε και δίνετε την εντολή. Όσο βελτιώνεται, μπορείτε να την κρύβετε και σε άλλα δωμάτια. Μπορείτε επίσης αργότερα να κρύβετε και άλλα παιχνίδια και ο σκύλος να τα βρίσκει ανάλογα με την ονομασία τους.

Από τον εκπαιδευτή Κώστα Μαρτίνη

πηγή

Shares 76

Σχόλια


Read more:
Close