Μενού

Πατέρας και γιος καταδικάστηκαν για βίαιη περισυλλογή τριών αδέσποτων σκύλων στο Ηράκλειο Κρήτης

Shares 90

κακοποίηση σκύλων Το Β Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου καταδίκασε την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου 2016  πατέρα και γιο από το χωριό Σίβας του Δήμου Φαιστού καθώς το 2014 πιάστηκαν επ’ αυτόφωρω στην περιοχή του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου να αιχμαλωτίζουν βίαια τρία αδέσποτα σκυλιά, τα οποία αφού πρώτα έδεσαν με σύρμα και σκοινί, στη συνέχεια τα φόρτωσαν στην καρότσα ενός ημιφορτηγού οχήματος.

Τα τρία αδέσποτα ζώα που περισυνέλλεξαν παράνομα μεταφέρθηκαν στο εκπαιδευτήριο σκύλων που διατηρούν στο χωριό Σίβας όπου είχαν βρεθεί στις 15 Σεπτεμβρίου 2011 συνολικά 30 πτώματα σκύλων που σφαγιάστηκαν με μαχαίρι. Η ποινή που προβλεπόταν με τον παλαιότερο νόμο για θανάτωση ζώων ήταν πάρα πολύ μικρή κι έτσι αυτή η υπόθεση της μαζικής δολοφονίας 30 σκύλων αρχειοθετήθηκε για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.

Αυτόπτης μάρτυρας που είδε τους δύο άνδρες να περισυλλέγουν παράνομα και βίαια τα τρία αδέσποτα ζώα κατέθεσε στην Αστυνομία δίνοντας τον αριθμό της πινακίδας του οχήματος και περιγράφοντας τα εξωτερικά χαρακτηριστικά των δραστών.

Μετά το σχηματισμό της δικογραφίας εις βάρος πατέρα και γιού,  η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης. Την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου 2016 το Β Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου καταδίκασε τον πατέρα σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών χωρίς αναστολή, αλλά εξαγοράσιμη και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ που με την προσαύξηση 110% φτάνει τις 10.500 ευρώ. Ο γιος καταδικάστηκε με ποινή φυλάκισης 12 μηνών με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 5.000 ευρώ που επίσης με την προσαύξηση 110% φτάνει τις 10.500 ευρώ.

Το φιλοζωικό σωματείο Ηρακλείου «Ζωόφιλη Δράση» που παρέστη στη δίκη ως παράσταση πολιτικής αγωγής ανέφερε στο δικαστήριο ότι σύμφωνα με καταγγελίες που δέχθηκε οι δύο κατηγορούμενοι εθεάθησαν άλλες τρεις φορές μετά το 2014 να αιχμαλωτίζουν αδέσποτα ζώα στην περιοχή του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Επίσης ότι οι δύο άνδρες συνεχίζουν να διαφημίζουν το παράνομο εκπαιδευτήριο σκύλων που διαθέτουν στο χωριό Σίβας όπου υποτίθεται εκπαιδεύουν για κυνήγι τ’ αδέσποτα που αιχμαλωτίζουν και στη συνέχεια τα πωλούν παράνομα μέσω αγγελιών.

Από την στιγμή που υπάρχει καταδικαστική απόφαση το φιλοζωικό σωματείο Ηρακλείου «Ζωόφιλη Δράση» τόνισε ότι θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε η Αστυνομία να βεβαιώσει σε κάθε καταδικασθέντα το πρόστιμο των 30.000 ευρώ για την κακοποίηση κάθε σκυλιού όπως ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία. Δηλαδή να βεβαιωθεί το διοικητικό πρόστιμο των 180.000 ευρώ εις βάρος και των δύο δραστών.

Κατά των δυο ανδρών έχει ασκηθεί και δεύτερη δικογραφία από τη «Ζωόφιλη Δράση» για παράνομη περισυλλογή και παράνομη πώληση αδέσποτων ζώων. «Οι δικογραφίες αυτές είναι ελάχιστες μπροστά στο δράμα των ζώων της δικογραφίας που αρχειοθετήθηκε το 2011. Αλλά μέσω αυτών τιμωρούνται αυστηρά οι δολοφόνοι τους όπως τους ανέφερα στο δικαστήριο. Αν και αυτό δε θα φέρει τα 30 νεκρά σκυλιά πίσω» επισημαίνει η δικηγόρος του φιλοζωικού σωματείου Ηρακλείου «Ζωόφιλη Δράση» Καλλιόπη Μαραβελάκη.

 

κακοποίηση σκύλων

Θυμίζουμε ότι στο εκπαιδευτήριο σκύλων που διατηρούν οι δύο καταδικασθέντες στο χωριό Σίβας είχαν βρεθεί στις 15 Σεπτεμβρίου 2011 συνολικά 30 νεκροί σκύλοι που είχαν σφαγιαστεί με μαχαίρι, οι οποίοι είχαν δεμένα τα πόδια τους με σύρμα και οι μουσούδες αρκετών ζώων είχαν μονωτική ταινία.  Τη φρικαλέα αυτή μαζική δολοφονία των ζώων είχαν φέρει στο φως της δημοσιότητας οι διαχειριστές της ιστοσελίδας www.adespoto.gr, οι οποίοι στις 12 Σεπτεμβρίου 2011 είχαν δεχθεί μέσω email ένα μήνυμα από κάποιον υπάλληλο στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης, που έλεγε ότι ο 35χρονος εκπαιδευτής που διατηρούσε τη σχολή και νοσηλευόταν εκεί από τις 5 Σεπτεμβρίου του 2011 έσφαζε σκυλιά πριν από μια εβδομάδα. Ο άνθρωπος αυτός είναι γιος και αδελφός των δύο δραστών που καταδίκασε την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου 2016 για βίαιη αιχμαλωσία αδέσποτων το Β Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου.

Σύμφωνα με το τότε ρεπορτάζ της ιστοσελίδας www.adespoto.gr, δύο εθελοντές από τη Μ.Κ.Ο.«Ζωφόρος» μετέβησαν στο εκπαιδευτήριο όπου ήρθαν αντιμέτωποι με το φρικτό θέαμα των 30 σφαγιασμένων σκύλων. Από τη δολοφονική μανία του φερόμενου ως δράστη είχαν γλυτώσει 3 σκύλοι, οι οποίοι ήταν σε άγρια κατάσταση. Οι εθελοντές κατά την προσπάθεια τους να κοιμίσουν τα ζώα για να πάρουν μαζί τους βάζοντας υπνωτικά φάρμακα στην τροφή τους, δέχθηκαν απειλές από βοσκούς και αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από το κτήμα.  Μετά από αίτημα της Μαρίας Χουστουλάκη, εκπροσωπώντας τη Μ.Κ.Ο. «Ζωφόρος»,  η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου ζήτησε από τους αστυνομικούς του Α.Τ. Μοιρών να αφαιρέσουν από τον Ε.Σ. τα τρία σκυλιά, η ζωή των οποίων βρισκόταν σε κίνδυνο. Σύμφωνα με το www.adespoto.gr η Αστυνομία αγνόησε την εισαγγελική εντολή για την προσωρινή αφαίρεση των τριών σκύλων διότι όπως υποστήριζε δεν είναι αρμοδιότητά της να κυνηγά αδέσποτα!

Όπως είχε αποκαλύψει η ιστοσελίδα, το βράδυ της 21ης Σεπτεμβρίου 2011 ο πατέρας του 35χρονου φερόμενου δράστη της μαζικής δολοφονίας, πυροβόλησε και σκότωσε το ένα από τα τρία σκυλιά, το πιο γέρικο, λέγοντας πως δεν έχει καμία όρεξη να του φάει κανένα πρόβατο. Μάλιστα αρνιόταν να δώσει τα άλλα δύο σκυλιά στη Μ.Κ.Ο. «Ζωφόρο» για να τα φροντίσει διότι τα ήθελε για φύλακες. Τελικά όμως τα παρέδωσε.

Η δικηγόρους του φιλοζωικού σωματείου Ηρακλείου «Ζωόφιλη Δράση» Καλλιόπη Μαραβελάκη αναφέρει ότι η δικογραφία της υπόθεσης είχε μπει στο αρχείο διότι στο πλαίσιο του παλαιότερου νόμου περί ζώων συντροφιάς η θανάτωση ζώου ήταν αδίκημα που τιμωρείτο με μικρή ποινή έως 12 μήνες κι έτσι αρχειοθετήθηκε με μεταγενέστερους νόμους αποσυμφόρησης των δικαστηρίων.

istoriesadespoton.gr

Shares 90

Σχόλια


Read more:
Close