Μενού

Η παχυσαρκία στη γάτα – Συμπτώματα και συνέπειες

Shares 12

παχυσαρκία γάτες Γάτα Η παχυσαρκία στη γάτα είναι μια σοβαρή πάθηση η οποία μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα υγείας.

Σε έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Cornell των ΗΠΑ, ανάμεσα στις 2.000 γάτες που εξετάστηκαν, βρέθηκαν περίπου 500 υπέρβαρες και παχύσαρκες γάτες, ποσοστό που φτάνει το 25%.

Ποιά είναι τα αίτια της παχυσαρκίας στη γάτα;

 1. Διατροφή: ο παράγοντας της διατροφής είναι καθοριστικός. Οι γάτες που προσλαμβάνουν περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνουν, σταδιακά παίρνουν βάρος.
 2. Περιορισμός χώρου: οι γάτες που ζουν αποκλειστικά σε διαμέρισμα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκες σε σχέση με αυτές που ζουν στην εξοχή.
 3. Έλλειψη φυσικής δραστηριότητας: οι γάτες που δεν έχουν καθόλου δραστηριότητα έχουν 16 φορές περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκες σε σχέση με αυτές που αναπτύσσουν φυσική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 4. Στείρωση: οι στειρωμένες γάτες έχουν 3-4 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκες, σε σχέση με αυτές που είναι σεξουαλικά ενεργές, λόγω μείωσης του μεταβολικού ρυθμού μετά τη στείρωση.
 5. Παθολογία: η παχυσαρκία μπορεί να προκληθεί, σπανιότερα, λόγω ορμονικών διαταραχών, όπως για παράδειγμα η δυσλειτουργία του θυρεοειδή.
 6. Άλλοι παράγοντες, πιθανώς δευτερεύοντες, όπως το φύλο, η ηλικία ή η φυλή.

Ποιες είναι οι συνέπειες της παχυσαρκίας στη γάτα;

 1. Σακχαρώδης διαβήτης: οι παχύσαρκες γάτες έχουν 4,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν σακχαρώδη διαβήτη, σε σχέση με αυτές που έχουν φυσιολογικό βάρος.
 2. Αρθρίτιδα: οι παχύσαρκες γάτες έχουν 7 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αρθριτικά προβλήματα, σε σχέση με αυτές που έχουν φυσιολογικό βάρος.
 3. Καρδιακά προβλήματα
 4. Δυσλειτουργία ήπατος (ηπατική λιπίδωση): η παχυσαρκία θεωρείται ότι αυξάνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση της συγκεκριμένης πάθησης, η οποία αν δεν διαγνωστεί εγκαίρως μπορεί να αποβεί μοιραία.
 5. Αναπνευστικά προβλήματα
 6. Δερματοπάθεια: οι παχύσαρκες γάτες έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν δερματικές παθήσεις που δεν σχετίζονται με αλλεργίες, σε σχέση με γάτες που έχουν φυσιολογικό βάρος, πιθανώς επειδή δεν μπορούν να περιποιηθούν το τρίχωμά τους όπως θα έπρεπε.
 7. Πρόωρος θάνατος: οι παχύσαρκες γάτες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν στη μέση ηλικία (6-12 ετών), σε σχέση με αυτές που έχουν φυσιολογικό βάρος.

Πηγή: mycat.gr

loading...
Shares 12

Σχόλια


Read more:
Close