Εσείς ρωτάτε, οι ειδικοί απαντούν
Ερώτηση: «Το Πάσχα βρήκα ένα αρσενικό κουτάβι στο σπίτι του παππού μου και αποφασίσαμε να το κρατήσουμε. Από μικρό φοβόταν πολύ και δεν πλησίαζε ανθρώπους. Όταν το πλησίασα, ενώ αρχικά δίστασε να έρθει δίπλα μου, μετά γίναμε κολλητοί. Όμως τώρα, όταν παίζουμε, έχει μια μανία να με δαγκώνει στα πόδια αρκετά δυνατά. Όταν προσπαθώ να τον ηρεμήσω, χειροτερεύει, αρχίζει και μου γαβγίζει και με δαγκώνει παντού! Τι να κάνω;»
Η Jean Glover, ειδική σε θέματα συμπεριφοράς, απαντά:
Από ό,τι λες, το κουτάβι δαγκώνει μόνο όταν παίζετε. Υποψιάζομαι λοιπόν ότι ο τρόπος που παίζετε το ερεθίζει και του δημιουργεί υπερένταση, με συνέπεια να δαγκώνει.
Δοκίμασε να μετριάσεις τον υπερβολικό του ενθουσιασμό. Προσπάθησε να είναι ήρεμος -δεν σημαίνει ότι βαριέται- και να ξοδεύεις την κουταβίσια ενέργειά του με πιο ήσυχους τρόπους. Είναι απαραίτητο να βγαίνει καθημερινά τουλάχιστον μία βόλτα διαρκείας. Στο παιχνίδι, προτίμησε δραστηριότητες που το βοηθούν να σκεφτεί αντί να του ξυπνούν την άγρια φύση του. Για παράδειγμα, περιόρισε το χρόνο που παίζετε το παιχνίδι της διελκυστίνδας (αυτό που τραβάτε το ίδιο αντικείμενο και οι δύο -όπως έναν σχοινένιο κόμπο- μέχρι κάποιος να το κερδίσει).
Επίσης, το να του πετάς πράγματα για να τα φέρνει, είναι μια διαδικασία που ξυπνάει τα κυνηγετικά του αισθήματα. Φυσικά και θα συνεχίσεις να του πετάς το μπαλάκι, αλλά 3 ή 4 φορές στη σειρά αρκούν. Μετά, άλλαξε παιχνίδι. Δοκίμασε να του μάθεις να κάθεται και να περιμένει (μέχρι να μάθει να περιμένει, μπορείς να το δέσεις σε ένα καλοριφέρ ή κάπου σταθερά) και ακούμπησε το μπαλάκι κοντά του. Πήγαινε δίπλα του και μόνο αφού ηρεμήσει μπορείς να τον λύσεις, δίνοντας την εντολή «ψάξε». Με τον τρόπο αυτόν τον επιβραβεύεις που είναι ήρεμος. Αφού καταλάβει το παιχνίδι, μπορείς να κρύψεις το μπαλάκι, χωρίς να βλέπει πού, και να του δώσεις την εντολή. Μπορείς επίσης να απασχολήσεις το μυαλό του, βάζοντας ένα αγαπημένο του παιχνίδι μέσα σε έναν κουβά ή κάτω από μια παλιά κουβέρτα, και να τον αφήσεις να προσπαθήσει να το πάρει. Για να λύσει το πρόβλημα που του έβαλες, ίσως χρειαστεί λίγη βοήθεια στην αρχή.
Όλα αυτά τα παιχνίδια βάζουν τα θεμέλια για να δυναμώσεις τη σχέση σας και να τον κρατάς απασχολημένο, ενώ ταυτόχρονα ξοδεύει ελεγχόμενα ενέργεια.
Αν πάντως συνεχίζει να δαγκώνει, πρέπει να του εξηγήσεις ότι αυτό πονάει με ένα δυνατό «άουτς». Θα ήταν λάθος να επιχειρήσεις να τον ηρεμήσεις με χάδια και μαλακιά φωνή, γιατί θα το ερμηνεύσει σαν ενθάρρυνση για να συνεχίσει την ίδια συμπεριφορά. Αν του φωνάξεις για να τον μαλώσεις, θα τον ερεθίσεις περισσότερο. Γι’ αυτό, η καλύτερη μέθοδος είναι να σταματήσεις απότομα το παιχνίδι, να αδιαφορήσεις και να απομακρυνθείς. Εναλλακτικά, δοκίμασε να τον βάλεις για 2 – 3 λεπτά σε ένα μεταλλικό πάρκο για σκύλους ή σε κλουβί μεταφοράς ή πίσω από μια κλειστή πόρτα. Αγνόησε το γάβγισμα και τις κλάψες. Αφού ησυχάσει, βγάλ’ τον αδιάφορα και συνέχισε με ένα ήρεμο παιχνίδι. Σκοπός είναι να μάθει ότι το δάγκωμα δεν είναι πια διασκεδαστικό. Ένας άλλος τρόπος για να ηρεμήσει γρήγορα είναι να του ζητήσεις να ακολουθήσει μια εντολή που γνωρίζει καλά – για παράδειγμα, να καθίσει. Με αυτόν τον τρόπο θα πετύχεις να τραβήξεις την προσοχή του σε κάτι πιο εποικοδομητικό.
trihes.gr