Μενού

Ορειβάτης φτιάχνει λουριά που δίνει σε σκύλους καταφυγίου και χρησιμοποιεί το σχονί ορειβασίας

Shares 0

Ένα σκυλί άλλαξε ριζικά τη ζωή του Ράιαν Ντέμπσεϊ –και βελτίωσε τη ζωή αμέτρητων άλλων ζώων.

Το 2009, ο Ντέμπσεϊ υιοθέτησε τον Αυστραλιανό Ποιμενικό από ένα φίλο που δεν μπορούσε πλέον να το φροντίσει. Το αξιαγάπητο σκυλί στάθηκε αντάξιο του ονόματός του, μασουλώντας δερμάτινους καναπέδες, τις άκρες των τοίχων και, τα λουριά του.

Τότε έσκασε η έμπνευση.

“Πήγαινα για ορειβασία και έφτιαχνα ορειβατικά σκοινιά και τότε άρχισα να φτιάχνω λουριά για αυτόν και για τους φίλους σκύλους μας”, είπε ο Ντέμπσεϊ. “Άνθρωποι με ρωτούσαν συνεχώς και σκέφτηκα να ανακυκλώνω τα σχοινιά και να κάνω δωρεές σε καταφύγια ζώων”.

Φτάνοντας σε νέα ύψη

Το 2012, ο Ντέμπσεϊ ίδρυσε την εταιρία Dog Patch SF και το πρόγραμμα, Ropes For Rescues. Κάθε φορά που ένας ορειβάτης, μια ομάδα ορειβασίας, ένα μαγαζί ή ένας οργανισμός δωρίζει χρησιμοποιημένα σχοινιά, ο Ντέμπσεϊ δωρίζει δέκα τοις εκατό των λουριών φτιαγμένων από σχοινί σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς – όπως ένα καταφύγιο ζώων.

Ο Ντέμπσεϊ ξεκίνησε να πουλά τα λουριά σε ένα περίπτερο, συχνά μιλώντας με εκατοντάδες ανθρώπους κάθε μέρα. Ο Ράσκαλ συμμετείχε κι αυτός κρατώντας για τον εαυτό του μία άνετη καρέκλα, ενώ, ο Ντέμπσεϊ φώλιασε στο μπράτσο της.

Οι φήμες γρήγορα διαδόθηκαν. Η ανακύκλωση των σχοινιών δεν βοήθησε μόνο στη δημιουργία ανθεκτικών λουριών, αλλά κράτησε τα σχοινιά –που είναι φτιαγμένα από νάιλον και πλαστικό- μακριά από τη χωματερή.

“Υπάρχουν πολλοί τρόποι να χρησιμοποιήσεις ένα μακρύ σχοινί και να φέρεις ζωή σε μία νέα ωφέλιμη χρήση του”.

Οι ορειβάτες

Οι πελάτες που αγοράζουν το λουρί λαμβάνουν μια μικρή σημείωση για τον ορειβάτη που έκανε δωρεά το σχοινί, ποια περιοχή σκαρφάλωσε με αυτό και το μη κερδοσκοπικό οργανισμό που επέλεξε να στηρίξει μέσω του Ropes For Rescues. Όταν κάνουν δωρεά σπουδαίου ορειβάτες, η τιμή των λουριών φτάνει τα 100$, από τα οποία τα 50$ δίνονται στην ομάδα που αποφασίζει να κάνει τη δωρεά.

“Τα υπόλοιπα σχοινιά πηγαίνουν σε μουσεία γιατί είναι ένας από τους ιδρυτές του Yosemite Climbing”, είπε ο Ντέμπσεϊ.

Χωρίς να ξοδέψει μία πεντάρα και δίχως μάρκετινγκ, το Ropes For Rescues έχει δωρίσει σε περίπου 300 οργανισμούς καταφυγίων ζώων τις Ηνωμένες Πολιτείες και στο εξωτερικό, περιλαμβανομένων την Ινδονησία, το Εκουαδόρ, τη Σλοβακία, τη Νέα Ζηλανδία και την Τουρκία.

“Κρατάμε σε λίστα κάθε πόλη και χώρα στη οποία κάνουμε δωρεές. Έτσι μπορεί να λειτουργήσει σαν σημείο αναφοράς για όποιον θέλει να υιοθετήσει ένα σκύλο –μπορούν να ακολουθήσουν τα λινκς σε οποιοδήποτε καταφύγιο που βρίσκεται κοντά τους”.

Μόλις ο Ράσκαλ τελικά απεβίωσε, ο Ντέμπσεϊ έζησε για ορισμένα χρόνια χωρίς δικό του σκύλο. Αλλά, επισκεπτόταν ένα καταφύγιο ζώων στο Σαν Φραντσίσκο σχεδόν κάθε βδομάδα και έγινε ανάδοχος 6 σκυλιών.

Το Φεβρουάριο του 2020, υιοθέτησε έναν έβδομο σκύλο, ένα δεκάχρονο πίτπουλ με το όνομα Oona. Έχει ακόμα κάποια ζωντάνια στα βήματά της και κάνουνε βόλτες μαζί ή τον ακολουθεί και στέκεται μαζί του στο περίπτερο.

“Είναι απλά ένα πολύ γλυκό κορίτσι”, είπε. “Πού να δείτε όταν λέτε Φιλιά! Θα σας γλείφει το πρόσωπο μέχρι να την απωθήσετε”.

Ο Ντέμπσεϊ επίσης κάνει δωρεές κάθε φορά που ένας ορειβάτης δεν δηλώνει το μη κερδοσκοπικό οργανισμό στο Muttvile, ενώ οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν να δωρίσουν λουρί κι αυτοί στον οργανισμό.

Ο Σέρρι Φράνκλιν, ιδρυτής του Muttvile είπε ότι είναι σαν τα Χριστούγεννα όταν ο Ντέμπσεϊ έρχεται με δωρεές για να επισκεφθεί τα σκυλιά.

“Αγαπάω τον Ράιαν”, είπε. “Άνθρωποι και σκυλιά συνέχεια τον ακολουθούν. Μου αρέσει να λέω ότι το Muttvile δίνει δεύτερες ευκαιρίες σε σκυλιά κι αυτός δίνει δεύτερες ευκαιρίες στα σχοινιά. Τι λαμπρή ιδέα! Είναι τόσο σκληρά και τέλεια για όλα τα είδη σκυλιών. Είναι ωφέλιμα για το περιβάλλον επίσης ως αποκορύφωμα”.

O Μπράιαν δηλώνει ότι “έχω ανταμειφθεί –δεν θα μπορούσε να υπάρχει μεγαλύτερη ευλογία για μένα”.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

Shares 0

Σχόλια


Read more:
Close