Μενού

Οδηγοί σαφάρι παλεύουν να σώσουν ένα ελέφαντα κολλημένο για 4 ημέρες στη λάσπη (Εικόνες)

Shares 156

ελέφαντας Μετά την προσπάθεια απεγκλωβισμού το ζώο ήταν τόσο εξαντλημένο που αναγκάστηκαμε να προχωρήσουμε σε ευθανασία

Την περιπέτεια και τις απελπισμένες στιγμές που βίωσαν οδηγοί σαφάρι στη Ζιμπάμπουε, όταν διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να σώσουν έναν νεαρό ελέφαντα που είχε κολλήσει στη λάσπη για τέσσερις ημέρες και στο τέλος αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε ευθανασία, περιέγραψαν στην Daily Mail καταθέτοντας μάλιστα τα πειστήρια που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός μερικών από αυτών.

Στις εικόνες που δημοσιοποίησαν οι οδηγοί απεικονίζεται η απελπισμένη μάχη για τη διάσωση του μικρού ελέφαντα που είχε κολλήσει μέχρι το λαιμό στη λάσπη για τέσσερις ημέρες. Όπως ανέφεραν οι «διασώστες», προσπαθούσαν πάνω από έξι ώρες για να απεγκλωβίσουν το μικρό ελεφαντάκι, και στην προσπάθειά τους χρησιμοποίησαν από τρακτέρ και σχοινιά έως και τα γυμνά τους χέρια ώστε να καταφέρουν να τον τραβήξουν έξω. Δυστυχώς όμως το εγκλωβισμένο ζώο,  το οποίο βρισκόταν για μέρες κάτω από τον άγριο αφρικανικό ήλιο χωρίς νερό και φαγητό, αποδείχθηκε εχθρικό με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να τον θανατώσουν.

ελέφαντας

Οι οδηγοί του GACHE GACHE Lodge στη λίμνη Καρίμπα, μόλις λίγα λεπτά αφότου εντόπισαν το εγκλωβισμένο ζώο, αναρριχήθηκαν στην πλάτη του ώστε να δέσουν ένα σκοινί με το οποίο θα μπορούσαν να τον τραβήξουν, ενώ καθ” όλη τη διαδικασία ο ελέφαντας, καταβάλλοντας την δική του προσπάθεια, τους χαστούκιζε με την προβοσκίδα του. Ακόμα και επισκέπτες αντάλλασσαν βάρδιες στον δύσκολο αυτό αγώνα της διάσωσής του.

 

ελέφαντας

«Παρόλο που ήταν αρκετά μικρός, σε μέγεθος ήταν αρκετά ογκώδης ώστε να μπορεί να μας σκοτώσει. Όταν τον είδαμε έδειχνε στεναχωρημένος και φοβισμένος, κι όταν τον πλησιάσαμε άρχισε να φωνάζει και να μας χαστουκίζει με την προβοσκίδα του. Ευτυχώς στην προσπάθειά μου να τον βοηθήσω απέφυγα τους χαυλιόδοντες του, γιατί αν με είχε χτυπήσει με έναν από αυτούς εύκολα θα μπορούσα να είχα τραυματιστεί σοβαρά» δήλωσε ο Λεν Τέιλορ, ένας από τους διασώστες στην Daily Mail .

ελέφαντας

«Το δυσκολότερο σημείο της προσπάθειάς μας ήταν όταν προσπαθήσαμε να περάσουμε το σχοινί γύρω από την κοιλιά του. Η λάσπη ήταν τόσο πυκνή, και το σκοινί δεν μπορούσε να περάσει. Στο τέλος, απελπισμένοι προσπαθήσαμε να περάσουμε το σχοινί γύρω από το λαιμό του, με τρόπο τέτοιο ώστε να μην κινδυνέψει με στραγγαλισμό κατά το τράβηγμα» συμπλήρωσε ο ξεναγός.

ελέφαντας

«Από τη στιγμή που φάνηκε να τα καταφέρνουμε αυτό που φοβήθηκα ήταν πως όταν απελευθερωθεί θα προσπαθήσει να μας σκοτώσει. Οι ελέφαντες είναι εξαιρετικά επιθετικοί όταν είναι στενοχωρημένοι και φυσικά το ζώο δεν είχε ιδέα ότι προσπαθούσαμε να τον σώσουμε. Ήταν ένα άγριο ζώο σε κίνδυνο και ένιωθε απειλή. Το ένστικτό του θα του υποδείκνυε να μας σκοτώσει» εξομολογήθηκε ο διασώστης.

ελέφαντας

Από πλευράς του ο Ρέι Τάουνσεντ, ο οποίος εργάζεται στο καταφύγιο της περιοχής δήλωσε: «ακόμα κι αν τελικά έβγαινε δεν θα μπορούσε να σταθεί, δεν μπορούσε να σηκωθεί από μόνος του. Εκτός από τις δυσκολίες της όλης διαδικασίας που μας άγχωναν ήταν και ο χρόνος. Ο χρόνος είναι πάντοτε ζωτικής σημασίας στα θέματα αυτά και ο συγκεκριμένος ελέφαντας είχε κολλήσει στη λάσπη, περισσότερο απ” όσο νομίζαμε- τρεις έως τέσσερις ημέρες έστεκε εκεί αφυδατωμένος, χωρίς νερό, στον καυτό ήλιο και πλήρως εξαντλημένος από τις προσπάθειές του να απεγκλωβιστεί από μόνος του πρόσθεσε. Νομίζω πως θανατώνοντάς τον ήταν το πιο ευγενικό πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε γι αυτόν.

«Βλέποντας ένα ζώο να πεθαίνει από δίψα στο δάσος δεν ήταν κάτι που θέλαμε να βιώσουμε. Ήταν μια θλιβερή κατάσταση, αλλά είμαστε ευτυχείς που κάναμε την προσπάθεια που κάναμε».

Ο κ Τάουνσεντ εξήγησε ότι η απόφαση να θανατωθεί το εξαντλημένο ζώο πάρθηκε αφότου κατέστη σαφές ότι δεν θα είναι σε θέση να σταθεί ή να επιβιώσει τις σκληρής αυτής δοκιμασία.

ελέφαντας

«Μετά από μια εξαιρετικά μακρά αναμονή για αυτό το ελεφαντάκι κι έχοντας κατά νου ότι ένας ενήλικας ελέφαντας δεν μπορεί να αντέξει για πάρα πολύ καιρό, η απόφαση για την ευθανασία ελήφθη από πάρκα και υπηρεσίες της άγριας φύσης», είπε. η Melissa Mackenzie, η οποία κλήθηκε στο καταφύγιο.

Μετά το δυστυχές περιστατικό δημοσιεύτηκαν οι εικόνες της απελπισμένης μάχης για να σωθεί ο ελέφαντας.
Έγραψε στη σελίδα της στο Facebook: «Παρά το γεγονός ότι καταφέραμε να τον πάρει έξω, ήταν πολύ αδύναμο και εξουθενωμένο να σταθεί, και δυστυχώς δεν κατάφερε να επιβιώσει.
«Αν και δεν είναι ένα ευτυχές τέλος, ήταν ακόμα ωραίο να δούμε μια ομάδα ανθρώπων να εγκαταλείψουν το χρόνο τους και να έρθουν μαζί για να δώσουν ένα ζώο μιας δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Δεν θα μπορούσε να προσπαθήσει περισσότερο ».

 

ελέφαντας

ελέφαντας

ελέφαντας

newsbeast.gr

Shares 156

Σχόλια


Read more:
Close