Μενού

Ο σκύλος μου κυνηγάει την ουρά του – Τί σημαίνει;

Shares 68

Σκύλος ούρα Μήπως ο σκύλος σας έχει την αστεία συνήθεια να… κυνηγάει την ουρά του, προσπαθώντας -ματαίως, πολλές φορές- να την πιάσει;

Πόσες φορές δεν μας έχουν πιάσει τα γέλια μπροστά σε αυτό το κωμικό θέαμα…

Οι σκύλοι από τη φύση τους λατρεύουν το παιχνίδι
και αυτή η συμπεριφορά είναι -τις περισσότερες φορές- η έκφραση μιας έντονα παιχνδιάρικης διάθεσης.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που το κυνήγι της ουράς αποτελεί ένδειξη μιας παθολογικής η ψυχολογικής κατάστασης, η οποία χρήζει προσοχής.

Ειδικά, σε περιπτώσεις ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, η συμπεριφορά αυτή μπορεί να προκαλέσει ακόμα και σοβαρό τραματισμό.

Η συμπεριφορά ξεκινά συνήθως από ένα αρνητικό ερέθισμα (στρες, φαγούρα, ανία κτλ), το οποίο ο σκύλος προσπαθεί να ανακουφίσει με οποιονδήποτε τρόπο. Στη συνέχεια, γίνεται επιβραβευτική, καθώς η επαναλαμβανόμενη κίνηση παράγει ενδορφίνες (φυσικές ουσίες με ναρκωτική δράση στον εγκέφαλο), οι οποίες του προσφέρουν ένα αίσθημα ευφορίας.

Σκύλος ούρα

Ποία είναι όμως τα αίτια που προκαλούν μια τέτοια συμπεριφορά;

Ένας σκύλος μπορεί να κυνηγάει την ουρά του για πολλούς λόγους.

Ο πιο συνηθισμένος είναι φυσικά το παιχνίδι, ειδικά εάν μιλάμε για κουταβάκια, τα οποία ίσως δεν έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει ότι η ουρά είναι μέρος του σώματός τους!

Υπάρχουν όμως και άλλες αιτίες, άλλες λιγότερο ανησυχητικές και άλλες αρκετά σοβαρές.

1) Βαρεμάρα: Σε περιπτώσεις που ο σκύλος δεν λαμβάνει πνευματικά ερεθίσματα μέσω του παιχνιδιού, αυτός είναι ένας τρόπος για να… διασκεδάσει!

2) Υπερενεργητικότητα: Όταν ο σκύλος δεν ασκείται επαρκώς και έχει αποθέματα ενέργειας.

3) Αναζήτηση προσοχής:  Ίσως είναι ένας τρόπος που έχει ανακαλύψει ο σκύλος μας για να τραβήξει την προσοχή μας, ειδικά εάν έχει δει ότι κάθε φορά που κυνηγάει την ουρά του, εμείς γελάμε και αρχίζουμε να παίζουμε μαζί του.

4) Κληρονομικότητα – Ράτσα: Για λόγους που ακόμα δεν έχουμε καταλάβει, κάποιες ράτσες (όπως οι γερμανικοί ποιμενικοί, τα τεριέ και τα τζακ ράσελ) έχουν την τάση να εκδηλώνουν πιο συχνά αυτή την συμπεριφορά.

5) Προβλήματα υγείας: Το κυνήγι της ουράς ίσως είναι ένδειξη ότι ο σκύλος μας νιώθει κάποια ενόχληση (π.χ ενδοπαράσιτα, εξωπαράσιτα, αλλεργία) και είναι ώρα να κάνουμε μια επίσκεψη στον κτηνίατρο.

6) Άγχος: Η απότομη αλλαγή περιβάλλοντος και των συνθηκών ζωής, η μακρά απουσία του κηδεμόνα, ένας τσακωμός ή η επιθετικότητα από άλλα ζώα της οικογένειας, το μόνιμο δέσιμο ή ο περιορισμός σε μικρό χώρο, η κακοποίηση και η βίαιη τιμωρία (ειδικά εάν γίνεται απροειδοποίητα), είναι περιπτώσεις ικανές να προκαλέσουν στον σκύλο στρες, το οποίο εκτονώνει με το κυνήγι της ουράς.

7) Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή: Αυτή είναι και η πιο επικίνδυνη αιτία. Πρόκειται για τις περιπτώσεις εκείνες, κατά τις οποίες ο σκύλος νιώθει μια ακανίκητη επιθυμία να εκτελέσει -επαναλαμβανόμενα- μια συμπεριφορά, ακόμα και εάν αυτή τον τραυματίζει.

Σκύλος ούρα

Πώς διορθώνω το πρόβλημα;

Προτού προχωρήσουμε στη διόρθωση, θα πρέπει να ταυτοποίησουμε την ακριβή αιτία του προβλήματος, ώστε να ακολουθήσουμε την κατάλληλη μέθοδο.

1) Άσκηση: Παρέχω στον σκύλο περισσότερη άσκηση, ώστε να εκτονώσει την ενέργειά του.

2) Πνευματικά ερεθίσματα: Παρέχοντας «τροφή» στον εγκέφαλο του σκύλου, τον κρατάω απασχολημένο και έτσι έχει περισσότερες πιθανότητες να σταματήσει το κυνήγι της ουράς. Πνευματικά ερεθίσματα μπορεί να είναι η εκπαίδευση, το παιχνίδι (όπως το να ψάχνει να βρει τροφή ή παιχνίδια που έχουμε κρύψει σε διάφορα σημεία του σπιτιού), η παρέα με άλλους σκύλους.

3) Διακοπή και διάσπαση προσοχής: Σταματάμε άμεσα την συμπεριφορά αυτή, τραβώντας την προσοχή του με κάποιο τρόπο (λιχουδιά, παιχνίδι, κάλεσμα κοντά μας) και στη συνέχεια προσανατολίζουμε το ενδιαφερον του σε κάτι άλλο.

4) Κτηνίατρος: Κάνουμε μια επίσκεψη στον γιατρό, προκειμένου να εξετάσουμε εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας.

5) Αδιαφορία: ΜΟΝΟ στην περίπτωση που ο σκύλος μας κυνηγάει την ουρά του για να τραβήξει την προσοχή μας ή πρόκειται για ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

6) ΔΕΝ τιμωρώ τον σκύλο, διότι –ειδικά στην περίπτωση της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής-, ο σκύλος βρίσκεται σε κατάσταση έντονου στρες και οι φωνές απλώς τον αγχώνουν περισσότερο.

Σκύλος ούρα


Ρενάτα Γρυπάρη – Εκπαιδεύτρια σκύλων ([email protected])
Shares 68

Σχόλια


Read more:
Close