Μενού

Ο σκύλος μου άλλαξε απότομα συμπεριφορά – Τι μπορεί να φταίει;

Shares 32

συμπεριφορά Σκύλος Μπορεί να έχει τύχει και σε εσάς. Ένα πρωί ο σκύλος σας ξαφνικά να αλλάξει συμπεριφορά. Να τραβάει το κεφάλι του πίσω όταν πάτε να τον χαϊδέψετε, να είναι ανήσυχος, να κατουράει μέσα στο σπίτι. Τι μπορεί να συμβαίνει;

Η απάντηση δεν είναι απλή αλλά μέσα από αυτό το κείμενο θα προσπαθήσω να σας δώσω δύο παραδείγματα ώστε να καταλάβετε που μπορεί να οφείλεται η απότομη συμπεριφορά του σκύλου σας. Δεν θα είναι γεγονότα που επινόησα. Έχουν συμβεί σε σκυλιά πελατών μου και με σωστή και λεπτομερή παρατήρηση και αντιμετώπιση βρέθηκε τελικά η αιτία.

1. Το πρώτο που πρέπει να αποκλειστεί είναι η παθολογική αιτία. Πριν τηλεφωνήσετε σε κάποιον επαγγελματία με αντικείμενο την συμπεριφορά, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο σας. Εκτός και αν η συμπεριφορά του σκύλου απειλεί άμεσα την ζωή της οικογένειας σας, οπότε ένας ειδικός συμπεριφοράς μπορεί να σας συμβουλέψει τι να κάνετε μέχρι να τον δει ο γιατρός.

Ένα πρωινό ο σκύλος με το όνομα Bill δεν άφηνε κανέναν να τον χαϊδέψει στο πρόσωπο. Γρύλιζε κάθε φορά που κάποιος άπλωνε το χέρι του προς το κεφάλι του. Ο κηδεμόνας του με πήρε τηλέφωνο λέγοντας μου πως ο σκύλος «άρχισε να δείχνει σημάδια επιθετικής συμπεριφοράς». Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Το γρύλισμα δεν είναι απαραίτητα επιθετική συμπεριφορά. Στη γλώσσα των σκύλων είναι προειδοποίηση, εκδήλωση δυσαρέσκειας κ.α. Μιας και ο κηδεμόνας ήταν φίλος και γείτονας πατάχτηκα να δω τον φίλο μου Bill και μαζί να τον πάμε στον κτηνίατρο. Όντως ο σκύλος γρύλισε όταν πήγα να τον χαϊδέψω στο πρόσωπο.

– Έχεις παρατηρήσει άλλε αλλαγές στην καθημερινότητα του; Ρώτησα την κηδεμόνα.
– Ναι, εδώ και δύο ημέρες δεν τρώει. Μου απάντησε

Για να μην φλυαρώ να σας πως συνοπτικά ποια ήταν η αιτία. Ο Bill είχε χαλασμένο δόντι και του είχε κάνει απόστημα. Είναι φυσικό λοιπόν η επαφή του χεριού με τα μάγουλά του τον πονούσε. Αυτό που στην ουσία έλεγε ο σκύλος με το γρύλισμα ήταν «μην με ακουμπάς στο πρόσωπο γιατί πονάω». Εσάς εάν σας πονούσε το δάχτυλό σας θα θέλατε να σας το πιάνουν; Φαντάζομαι πως όχι.

2. Έχετε αλλάξει κάτι στην καθημερινότητα σας που σαν αποτέλεσμα έχει αλλάξει και την καθημερινότητα του σκύλου; Να θυμάστε πως οι αλλαγές στη ζωή του σκύλου φέρνουν αλλαγές στην συμπεριφορά του. Άλλωστε καλές και άλλοτε «μη επιθυμητές».

Έτσι όπως έχει γίνει η ζωή μας αναγκαστικά τρέχουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ και πολλές φορές το πρόγραμμα μας αλλάζει. Φυσικό είναι να αλλάζει και το πρόγραμμα του σκύλου.

Ο σκύλος Jack ξαφνικά μία μέρα άρχισε να κλαψουρίζει και έκανε την ανάγκη του στο σπίτι ακόμα και αν είχε βγει βόλτα λίγο πριν. Γενικότερα ο σκύλος είχε συμπεριφορά που θα την χαρακτήριζα «ανήσυχη». Να πω πως ο Jack, μέχρι εκείνη τη στιγμή, ήταν ένα πολύ καλόβολο σκυλί. Δεν είχε δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα στο σπίτι και η συμβίωση με την οικογένεια ήταν άψογη. Έγιναν εξετάσεις στο σκυλί και αποκλείστηκαν παθολογικοί παράγοντες. Παρόλα αυτά η συμπεριφορά του δεν ήταν «φυσιολογική».

Μετά από συζήτηση με τους κηδεμόνες διαπίστωσα πως το πρόγραμμα του Jack είχε αλλάξει τελείως λίγο πριν αλλάξει και η συμπεριφορά του. Δεν έβγαινε βόλτες μεγάλες όπως πριν, οι ώρες φαγητού και βόλτας δεν ήταν σταθερές και οι κηδεμόνες του δεν του αφιέρωναν καθόλου χρόνο. Μία ξαφνική αρρώστια συγγενικού προσώπου κρατούσε για πολλές ώρες την οικογένεια μακριά από το σπίτι.

Ήμουν αρκετά σίγουρος (ποτέ δεν μπορείς να είσαι τελείως) πως μόλις το πρόγραμμα του σκύλου φτιάξει, θα αλλάξει και η συμπεριφορά του. Ευτυχώς έτσι και έγινε.

Θα μπορούσα γράψω χιλιάδες λέξεις με παραδείγματα-αιτίες που μπορούν να αλλάξουν την συμπεριφορά του σκύλου σας ξαφνικά. Οι παθολογικές αιτίες και η απότομη αλλαγή περιβάλλοντος ή προγράμματος του σκύλου είναι οι πιο συχνές αιτίες που έχω αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια. 

Δημήτρης Κοτάκος
www.dimitriskotakos.gr

petsonly.gr

Shares 32

Σχόλια


Read more:
Close