Μενού

«Ο σκύλος δάγκωσε ξαφνικά το παιδί» – Συμβαίνει; Τι πρέπει να προσέχουμε

Shares 137

Σκύλος παιδί δάγκωσε δάγκωμα Πριν λίγες ημέρες μία πελάτισσα μου τηλεφώνησε κλαίγοντας πως το πέντε ετών Golden Retriever της δάγκωσε το κοριτσάκι της στο αυτί με αποτέλεσμα να του κάνουν 4 ράμματα. Να σημειώσω πως ποτέ πριν το σκυλί δεν είχε δείξει σημάδια επιθετικής συμπεριφοράς. Ήταν ένα πολύ ήρεμο και κοινωνικοποιημένο σκυλί και είχε μεγαλώσει παρέα με το κοριτσάκι.

Την Λάρα την γνώρισα κουτάβι 9 εβδομάδων. Μόλις είχε έρθει σπίτι και είχα αναλάβει την εκπαίδευσης της. Είχα να την δω πάνω από 4 χρόνια.

Το σκυλί μέχρι το συμβάν ήταν υπόδειγμα! Όλα έγιναν ξαφνικά. Η μητέρα ετοίμαζε φαγητό στην κουζίνα και το κοριτσάκι έπαιζαν στο σαλόνι.Το μόνο που είχε να μου πει η μητέρα είναι πως το σκυλί έβγαλε μία παράξενη κραυγή και στη συνέχει άκουσε την κόρη της να κλαίει.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης μας το κοριτσάκι και το σκυλί καθόντουσαν αγκαλιά στον καναπέ απέναντί μου. Συμβούλεψα την μητέρα για κάποιες παθολογικές εξετάσεις και να ξαναμιλήσουμε. Δεν γίνεται καμία παρέμβαση εάν πρώτα δεν αποκλειστούν παθολογικοί παράγοντες.

Παρόμοια περιστατικά δεν είναι σπάνια. Τα τελευταία χρόνια έχω ακούσει αρκετά από συναδέρφους.

Μου λένε πολλές φορές, «Εμένα ο σκύλος μου είναι αγγελούδι! Τα πάει καλά με όλους, είναι πολύ φιλικός!». Δεν έχω λόγο να μην πιστέψω κάποιον. Αγαπώ πολύ τα σκυλιά και είμαι σύμμαχος τους. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που ο σκύλος μπορεί να αναπτύξει στιγμιαία επιθετικότητα. Αυτό δεν πάει να πει πως ο σκύλος είναι επιθετικός.

 
Σκύλος παιδί δάγκωσε δάγκωμα

Τα οφέλη που έχει ένα παιδί όταν μεγαλώνει με σκύλο είναι πολλά. Ενώ τα παιδιά μεγαλώνουν, τα σκυλιά μένουν πάντα παιδιά και έχουμε εμείς την υποχρέωση να φροντίσουμε για την ομαλή συμβίωση τους.

Ο σκύλοι δεν δαγκώνουν ποτέ αδικαιολόγητα. Υπάρχει πάντα κάτι που τα οδηγεί να εκδηλώσουν αυτή τη συμπεριφορά.

Ο μέσος κηδεμόνας σκύλων δεν γνωρίζει πολλά για το χαρακτήρα του σκύλου που έχει. Επίσης αγνοεί βασικά πράγματα όπως τη γλώσσα του σώματος των σκύλων. Τα σκυλιά για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους έχουν αναπτύξει μία δική τους γλώσσα. Αναγνωρίζοντας αυτόν τον κώδικά επικοινωνίας μπορούμε να καταλάβουμε πότε ένα σκύλος είναι ενοχλημένος, φοβάται, δεν θέλει επαφή, είναι στρεσαρισμένος κ.τ.λ

Σε πολλές από τις παραπάνω περιπτώσεις Π.χ Όταν ο σκύλος δεν θέλει επαφή, θα πρέπει να σεβόμαστε την επιθυμία του και να τον αφήνουμε ήσυχο. Το ίδιο συμβαίνει και με εμάς τους ανθρώπους. Εάν είστε κακόκεφος, θυμωμένος ή δεν αισθάνεστε καλά, είναι φυσιολογικό να θέλετε πολλά-πολλά. «Άσε με λίγο ήσυχο, δεν έχω όρεξη». Όλοι μας το έχουμε πει.

Τα παιδιά, σε μικρή ηλικία δεν έχουν την ικανότητα να καταλαβαίνουν πότε ο σκύλος έχει ή δεν έχει διάθεση ή δεν θέλει επαφή και είναι στο χέρι μας να τα προστατέψουμε.

Όταν το παιδί πλησιάζει ή έχει επαφή με το σκύλο, εάν διακρίνεται κάποιο από τα παρακάτω σημάδια, δώστε του χώρο και αφήστε τον ήσυχο:

  1. Ο σκύλος γυρίζει το κεφάλι στο πλάι.
  2. Ο σκύλος χαμηλώνει το κεφάλι και τραβάει τα αυτιά του κάτω.
  3. Ο σκύλος πραγματοποιεί ή μια από τις δύο (ή και τις δύο) συμπεριφορές και γλύφεται.
  4. Γλύφεται ενώ το παιδί τον χαϊδεύει
  5. Ο σκύλος κάνει προς τα πίσω
  6. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου του σκύλου σκληραίνουν και τα μάτια του ανοίγουν πάνω από το φυσιολογικό
  7. Όταν το παιδί κάθεται δίπλα στο σκύλο αυτός αλλάζει θέση
  8. Ο σκύλος γρυλίσει
  9. Δείξει τα δόντια του
  10. Σηκωθούν οι τρίχες της ράχης του
  11. Ο σκύλος γυρίζει την πλάτη του
  12. Χασμουριέται κατά την επαφή

Κάποια από τα παραπάνω σημάδια έχουν και άλλη εξήγηση.

Προσοχή! Επειδή ο δικός σας σκύλος τα πάει καλά με το παιδί, αυτομάτως, αυτό νομίζει πως όλοι οι σκύλοι είναι το ίδιο. Πρέπει να του εξηγήσετε πως αυτό δεν ισχύει. Ρωτήστε τον κηδεμόνα του άλλου σκύλου για τυχόν προβλήματα συμπεριφοράς μπορεί να έχει ο σκύλος. Παρόλα αυτά ΠΟΤΕ μην αφήνεται το παιδί να έχει επαφή με σκύλο εάν δεν είστε παρόν.

Επίσης:

  1. Δεν ενοχλούμε ποτέ το σκύλο όταν κοιμάται
  2. Δεν πλησιάζουμε ποτέ τον σκύλο από πίσω
  3. Δεν πλησιάζουμε ποτέ τον σκύλο πολύ κοντά στο πρόσωπο
  4. Αποφεύγουμε να τον σφίγγουμε στην αγκαλιά μας
  5. Αποφεύγουμε να τον χαϊδεύουμε στο πάνω μέρος του κεφαλιού.
  6. Δεν έχουμε ποτέ τροφή μαζί μας όταν είμαστε με πολλά σκυλιά. Εάν πέσει η τροφή στο πάτωμα υπάρχει περίπτωση να αρχίσει σκυλοκαυγάς και να την πληρώσουμε κι εμείς.
  7. Δεν τρέχουμε ποτέ κατά μέτωπο προς τον σκύλο. Η επαφή θα πρέπει να γίνεται χαλαρά χωρίς φωνές, απότομες κινήσεις και αν είναι δυνατόν πλησιάζουμε από το πλάι.

petsonly.gr

Shares 137

Σχόλια


Read more:
Close