Μενού

Ο ΟΑΣΑ πήρε θέση απέναντι στη γκάφα του οδηγού λεωφορείου και κατάφερε να τα κάνει ακόμα χειρότερα

Shares 75

τυφλός σκύλος οδηγός οδηγός λεωφορείου ΟΑΣΑ Πρόκειται ίσως για την πιο σημαντική είδηση της εβδομάδας και αυτό γιατί θίγει άμεσα τη βαθιά προβληματική συμπεριφορά των Ελλήνων όταν έρχονται αντιμέτωποι με καταστάσεις και ανθρώπους που δεν έχουν μάθει να χειρίζονται όπως πρέπει, λόγω της ελλιπούς Παιδείας και του επιφανειακού ήθους από τα οποία πάσχει η μισή χώρα.

Μιλάμε, φυσικά, για την είδηση πως ένας οδηγός λεωφορείου απαίτησε από μια τυφλή γυναίκα να αποβιβαστεί από το όχημα επειδή είχε ανέβει σε αυτό μαζί με τον σκύλο-οδηγό της, κάτι που απαγορεύει ο νόμος (σ.σ. δεν το απαγορεύει κανένας νόμος). Όταν η γυναίκα -η οποία τύγχανε να είναι η Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου, ιδρύτρια της σχολής σκύλων-οδηγών τυφλών «Λάρα»-αρνήθηκε να κατέβει από το λεωφορείο, όπως και όφειλε να κάνει, ο οδηγός έφτασε στο σημείο να καλέσει την αστυνομία για να κατεβάσει την «παραβάτισσα» και τον «τρομοκράτη» σκύλο της με το ζόρι. Η υπόθεση οδηγήθηκε από το λεωφορείο στο αστυνομικό τμήμα όπου και ο νόμος, φυσικά, τάχθηκε με το μέρος της κ. Γκέρτσου. Στα κωμικά παρελκόμενα της ιστορίας, οι συνάδελφοι του οδηγού ζήτησαν από την κ. Γκέρτσου να μην ζητήσει επιβολή διοικητικού προστίμου και δείξει επιείκεια, μιας και ο οδηγός είναι πολύτεκνος. Προς τιμήν της, η κ. Γκέρτσου δεν έκανε πίσω και, υπερασπιζόμενη τα δικαιώματα όχι μόνο της ίδιας αλλά και όλων των ατόμων με ειδικές ανάγκες που αντιμετωπίζουν καθημερινά παρόμοιες συμπεριφορές, απαίτησε όχι μόνο διοικητικό πρόστιμο αλλά έκανε και μήνυση στον οδηγό για ρατσιστική συμπεριφορά.

Μετά από όλα αυτά, λοιπόν, θα περίμενε κανείς πως ο ΟΑΣΑ θα εξέδιδε επίσημη ανακοίνωση το συντομότερο δυνατό, στην οποία θα ζητούσε δημόσια συγγνώμη από την Ιωάννα Γκέρτσου και θα ξεκαθάριζε τη θέση του σχετικά με τους κανονισμούς που ισχύουν για τα άτομα με αναπηρίες -δηλαδή τους κανονισμούς που ισχύουν για όλους μας, χωρίς εξαιρέσεις.

Αντί αυτού, ωστόσο, ο ΟΑΣΑ έκανε κάτι άλλο. Ώρες μετά το συμβάν, και αφού η είδηση έγινε viral στα κοινωνικά δίκτυα προκαλώντας την οργή του κόσμου, ο ΟΑΣΑ ξεκίνησε να προβάλει ένα μήνυμα τους πίνακες τηλεματικής που έχουν προστεθεί πλέον σε όλες τις στάσεις λεωφορείων της Αθήνας, το οποίο «έτρεχε» κάτω από τις ώρες αφίξεων και έγραφε τα εξής:

«Γνωστοποίηση προς το επιβατικό κοινό: Εκπαιδευμένοι σκύλοι – οδηγοί τυφλών επιτρέπεται να τους συνοδεύουν σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς»

Κοινώς, ο ΟΑΣΑ αποφάσισε όχι μόνο να πάρει θέση απέναντι στο θέμα σχεδόν μία μέρα μετά και αφού η υπόθεση είχε γίνει viral -και, άρα, δεν μπορούσε να το αποφύγει- αλλά και να το αντιμετωπίσει με τον πλέον επιδερμικό τρόπο, καταβάλλοντας την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια.

Θα λύσει κάτι η μικρή αυτή υποσημείωση στους ηλεκτρονικούς πίνακες των «έξυπνων» στάσεων των λεωφορείων; Αν η λύση στο θέμα της έλλειψης Παιδείας του κόσμου είναι να τους δείχνεις ένα μήνυμα σε μια ηλεκτρονική ταμπέλα ή μια φωτογραφία αυτού, κάθε φορά που πάνε να σου στερήσουν τα δικαιώματά σου ως πολίτης, τότε ναι, η απάντηση του ΟΑΣΑ είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμασταν, τόσο εμείς όσο και όλα τα άτομα με αναπηρίες που αντιμετωπίζονται ως εξωγήινοι κάθε φορά που προσπαθούν να κινηθούν στην πόλη τους.

Και αυτή ήταν μια άκρως ειρωνική παράγραφος, σε περίπτωση που δεν ήταν εντελώς αντιληπτό.

huffingtonpost.gr

Shares 75

Σχόλια


Read more:
Close