Μενού

Ο νόμος 4039 / 12 και οι υπεύθυνοι για τα αδέσποτα ζώα

Shares 48

νόμος 4039 / 12 αδέσποτα ζώα Αδέσποτα Σύμφωνα με τον νόμο 4039 / 12 άρθρο 9, οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Για τον παραπάνω σκοπό κάθε Δήμος ή όμοροι ή συνεργαζόμενοι Δήμοι ιδρύουν και λειτουργούν δημοτικά ή διαδημοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια αδέσποτων ζώων επιτρεπομένης της συνεργασίας με ενδιαφερόμενα φιλoζωικά σωματεία και ενώσεις ή και εθελοντές φιλόζωους.

νόμος 4039 / 12 αδέσποτα ζώα Αδέσποτα

Τα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς αποτελούν χώρους προσωρινής παραμονής και περίθαλψης τους και η ίδρυση και λειτουργία τους διέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις για τα ενδιαιτήματα ζώων του ν. 604/1977 και του π.δ. 463/1978. Τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα καθορίζονται από 1.000 έως 10.000 ευρώ.

 Για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς συγκροτούνται συνεργεία από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα και έμπειρα στην αιχμαλωσία ζώων συντροφιάς, που καθοδηγούνται και ελέγχονται στο έργο τους από κτηνίατρο, ο οποίος ορίζεται από την αρμόδια υπηρεσία Κτηνιατρικής του Δήμου και, όπου αυτή δεν έχει συσταθεί, από το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης του οικείου Δήμου ή από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. «…]
νόμος 4039 / 12 αδέσποτα ζώα Αδέσποτα

Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν από κοινού οι Δήμοι οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις.
Ως εκ τούτου και σύμφωνα με τα παραπάνω, παρακαλούνται οι πολίτες που αντιμετωπίζουν οποιασδήποτε φύσεως πρόβλημα με αδέσποτα ζώα (αδέσποτα ζώα που εμφανίζουν επικίνδυνη συμπεριφορά, εγκαταλελειμμένα ενήλικα ή κουτάβια, ζώα που χρήζουν κτηνιατρικής περίθαλψης,
εμφάνιση υπερβολικού αριθμού αδέσποτων, ζώα που είναι αστείρωτα και είτε βρίσκονται σε οίστρο, είτε σε κατάσταση εγκυμοσύνης, ανεμβολίαστα, καταγγελίες κακοποιήσεων ζώων κλπ) να επικοινωνούν με τον Δήμο.

petsonly.gr

Shares 48

Σχόλια


Read more:
Close