Μενού

Ο ενήλικος σκύλος μου λερώνει ξαφνικά μέσα στο σπίτι – Τι να κάνω;

Shares 77

σπίτι Σκύλος κατούρημα Πάνω που πιστεύατε πως έχετε ξεμπερδέψει με την εκμάθηση της τουαλέτας, ο σκύλος σας εμφανίζεται να έχει άλλη άποψη… Κι αφού έχετε πειστεί ότι το έκανε από θυμό επειδή για παράδειγμα δεν τον πήρατε μαζί, δοκιμάζετε να τον συνετίσετε τρίβοντας την μούρη του στις ακαθαρσίες, φωνάζοντας, κυνηγώντας τον με την εφημερίδα, κλείνοντας τον στο μπαλκόνι, ακόμα και αφήνοντας τον νηστικό, προκειμένου να μην το ξανακάνει.

Όμως την επόμενη μέρα θα γίνει πάλι το ίδιο… και μάλιστα ο σκύλος θα έχει τύψεις αφού ξέρει καλά τι έκανε, οπότε εσείς επαναλαμβάνετε το μοτίβο της τιμωρίας… Η πραγματικότητα απέχει πολύ από αυτό που πιστεύετε.
Η εκδίκηση είναι καθαρά ανθρώπινο συναίσθημα και ο σκύλος σας δεν έχει ιδέα τι σας συμβαίνει και φέρεστε με αυτόν τον τρόπο, ξέρει μόνο ότι για κάποιο λόγο θα μπείτε εξοργισμένοι στο σπίτι και προσπαθεί να σας ηρεμήσει.

Αν όλα αυτά σας είναι γνώριμα, αν ο ενήλικος σκύλος σας ξαφνικά ξεκίνησε να λερώνει μέσα στο σπίτι, πρέπει να λάβετε υπόψιν σας τα εξής:

1. Οι λόγοι μπορεί να είναι ιατρικοί. Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να το αναφέρετε στον κτηνίατρο σας και να κάνετε μια σειρά εξετάσεων για να διαπιστώσετε αν πάσχει από κάποια ασθένεια.

2. Εφ΄οσον είναι υγιής, πρέπει να αναλογιστείτε αν η έναρξη αυτής της συνήθειας ταυτίζεται με κάποια αλλαγή στην ρουτίνα σας πχ μετακόμιση, άφιξη νέου ζώου, ασταθές οικογενειακό κλίμα, ακόμα και αλλαγή του συντρόφου σας.

3. Η ηλικία και το μέγεθος του ζώου. Τα μικρόσωμα σκυλιά ωριμάζουν σεξουαλικά πιο γρήγορα από τα μεγαλόσωμα και τείνουν να παρουσιάζουν την συνήθεια να μαρκάρουν σε έπιπλα γύρω στην ηλικία του ενός έτους.

4. Ο σκύλος σας μπορεί να πάσχει από κάποια ψυχική ασθένεια όπως άγχος αποχωρισμού ή ψυχογενή πολυδιψία (ένα είδος ψυχαναγκασμού).

Για να βρείτε λοιπόν την οριστική λύση στο πρόβλημα σας, πρέπει πρώτα να προσδιορίσετε την αιτία. Ο σκύλος σας πάντα σας »μιλάει», εσείς τον ακούτε; Παρατηρήστε τον προσεκτικά.

– Αν ο λόγος είναι κάποια αλλαγή, ίσως χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, ή μπορεί να νιώθει ανταγωνιστικά και να πρέπει να θέσετε όρους ή να αλλάξετε την σχέση του με ότι ανταγωνίζεται.

– Αν είναι ορμονικό, συνήθως η στείρωση εξαλείφει την συμπεριφορά αρκεί να μην έχει παγιωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

– Αν πάσχει από κάποια ψυχική ασθένεια θα παρουσιάζει κι άλλα συμπτώματα όπως νευρικότητα, ανησυχία κ.α που θα πρέπει να συζητήσετε με κάποιον ειδικό ώστε να προσδιορίσετε τι έχει και πως μπορείτε να το ξεπεράσετε.

Όποια κι αν είναι η αιτία, η λύση δεν είναι ποτέ η τιμωρία. Έτσι αυξάνεται το άγχος του κατά συνέπεια και τα »ατυχήματα», επίσης υπάρχει πιθανότητα σας να φοβηθεί τόσο ώστε να αποφεύγει να λερώνει μπροστά σας στην βόλτα ή να κρύβεται τόσο καλά που θα βλέπετε το »ατύχημα» πολύ αργά ώστε να του δείξετε την δυσαρέσκεια σας και τι είναι αυτό που θέλετε να κάνει.

dogw0rld.blogspot.gr

Shares 77

Σχόλια


Read more:
Close