Μενού

Ο Ελληνικός Ποιμενικός Κινδυνεύει Με Εξαφάνιση

Shares 506

ποιμενικός Ο μεγάλος ορεινός ποιμενικός σκύλος της χώρας μας απειλείται με εξαφάνιση. Λίγα καθαρόαιμα έχουν απομείνει σήμερα από αυτή την παραδοσιακή φυλή.

Ο ελληνικός ποιμενικός (Canis familiaris) εκτρέφεται εδώ και αιώνες, κυρίως για τη φύλαξη κοπαδιών, στις ορεινές περιοχές, κατ’ εξοχήν της Ηπείρου.

Ο γενετικός πρόγονος του σύγχρονου ποιμενικού της χώρας μας, είναι ο μολοσσικός, ένας από τους πιο γνωστούς σκύλους της αρχαιότητας, κυρίως στην αρχαία Ήπειρο. Παρόλα αυτά κατά τη διάρκεια της εξέλιξης υπήρξαν επιμιξίες με άλλα είδη του αρχαιοελλαδικού χώρου που διαμόρφωσαν το τελικό γενετικό προφίλ του το οποίο διατηρήθηκε για αιώνες στο απομονωμένο περιβάλλον της Πίνδου.

Παρά την ιδιαίτερη γεωμορφολογία της χώρας μας, που αποτέλεσε φυσικό εμπόδιο στην επιμειξία της φυλής του ελληνικού ποιμενικού για 24 αιώνες στον ελλαδικό χώρο, ελάχιστα άτομα καθαρόαιμων έχουν απομείνει σήμερα.

Δυστυχώς, ο Ελληνικός Ποιμενικός κινδυνεύει με εξαφάνιση και υπολογίζεται ότι έχουν απομείνει μόνο 3.000 καθαρόαιμα άτομα.

Όπως σημειώνουν οι κτηνοτρόφοι ο ελληνικός ποιμενικός είναι ο μοναδικός σκύλος που μπορεί να τα βάλει με τις αρκούδες και να βγει νικητής…

Δυστυχώς όμως, στην πορεία του χρόνου δεν προσέχθηκε όσο θα έπρεπε και σήμερα κινδυνεύει!

allaboutdog.gr

Shares 506

Σχόλια


Read more:
Close