Μενού

Μύθοι για τις μαύρες γάτες: Διαχωρίζοντας τους μύθους από την αλήθεια

Shares 0

Για πολλούς αιώνες οι μαύρες γάτες έχουν λανθασμένα συνδεθεί με κακή τύχη, μαύρη μαγεία και μάγισσες.

Οι μάγισσες πιστευόταν ότι μεταμορφώνονταν σε μαύρες γάτες ή ότι οι μαύρες γάτες εκτελούσαν τις διαταγές των μαγισσών. Επίσης, οι μαύρες γάτες έχουν συνδεθεί με κακή τύχη, το θάνατο και το κακό με το γνωστό ρητό να λέει ότι «είναι κακή τύχη να συναντάς μία μαύρη γάτα στο δρόμο σου».

Ταυτόχρονα οι μαύρες γάτες θεωρούνται σχεδόν συνώνυμες με την εποχή του Halloween.

Ενώ αυτές οι ιδέες αναπτύχθηκαν εν μέσω προκαταλήψεων και λαϊκής πίστης, έχουν καμία επίπτωση στις ζωές των μαύρων γατών στις μέρες μας ή κατά τη διάρκεια του Halloween; Μιλήσαμε με ορισμένους ειδικούς για να ξεχωρίσουν τους μύθους από τα γεγονότα.

Μύθοι:

  • Οι μαύρες γάτες κινδυνεύουν να δεινοπαθήσουν το Halloween

Φυσικά, οι συγκεκριμένες γάτες δεν κινδυνεύουν ούτε αυτές ούτε άλλες κατά τη γιορτή αυτή.

Βασισμένος στα δεδομένα της ASPCA, o Kelly DiCicco, βεβαιώνει ότι δεν έχουν διαπιστωθεί βλάβες για τις μαύρες γάτες την εποχή του Halloween.

O ίδιος υποστηρίζει ότι οι μαύρες γάτες δεν βρίσκονται σε κίνδυνο και ότι αυτή η εποχή δε διαφέρει από τις άλλες εποχές του χρόνου.

  • Οι μαύρες γάτες υιοθετούνται σε μικρότερο ποσοστό σε σχέση με τις υπόλοιπες γάτες

H Δρ. Μικέλ Μαρία Ντελγκάδο, μία πιστοποιημένος συμπεριφοριστής στην εφαρμοσμένη έρευνα για τα ζώα και πιστοποιημένη Σύμβουλος Συμπεριφοράς για γάτες εξηγεί:

“Υπάρχουν κάποια δεδομένα ότι φωτογραφίες με μαύρες γάτες συγκεντρώνουν λιγότερα likes σε ιστοσελίδες για υιοθεσία ζώων και κάποιες μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι μαύρες γάτες υιοθετούνται λιγότερο πλέον, αλλά δεν πρόκειται για στέρεα δεδομένα”.

“Οι μαύρες γάτες συγκεντρώνουν λιγότερες πιθανότητες να φωτογραφηθούν σε καταφύγια, ειδικά εάν ο φωτισμός είναι ελάχιστος. Επίσης, βασιζόμενη στο γεγονός ότι υπάρχουν περισσότερες μαύρες γάτες στα καταφύγια, η έλλειψή τους μπορεί να θεωρηθεί σαν αποτέλεσμα του ότι λόγω της υπεραριθμίας τους φαίνεται ότι πεθαίνουν περισσότερες”.

Αυτή η άποψη υποστηρίχτηκε και από τον DiCicco: “Ο μύθος ότι οι μαύρες γάτες και τα σκυλιά υιοθετούνται λιγότερο είναι αποτέλεσμα ίσως του συνολικού αριθμού των ζώων που εισέρχονται στο σύστημα υγείας. Η έρευνά μας δείχνει ότι περισσότερες μαύρες γάτες και σκύλοι εισέρχονται στα καταφύγια, κάνοντας το εμφανές ότι αυτή η ομάδα βρίσκεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Ο λόγος του ότι περισσότερα μαύρα ζώα βρίσκονται σε καταφύγιο είναι ότι το χρώμα αυτό είναι το πιο κυρίαρχο”.

  • Οι μαύρες γάτες υιοθετούνται ανεύθυνα την εποχή του Halloween

Παρά τον αριθμό γατών που έχουν ανάγκη από στέγαση κάποια καταφύγια και ομάδες διάσωσης διστάζουν να υιοθετήσουν γάτες για το λόγο ότι υπάρχει ο φόβος μήπως κάποιος της βλάψει. Αυτοί οι περιορισμοί στην υιοθεσία σκοπεύουν να προστατέψουν τις γάτες, αλλά ίσως να μην είναι αναγκαίοι.

Σύμφωνα με τη δρ. Ντελγκάδο η πιθανότητα να μαραζώνουν οι μαύρες γάτες στα καταφύγια ξεπερνά κατά πολύ αυτή της υιοθεσίας τον Οκτώβριο. Παραπέμπει σε μία έρευνα του 2020 η οποία “βρήκε καμία επίδραση των μηνών στα αποτελέσματα για τις μαύρες γάτες στα καταφύγια κι, αν υπήρχαν ήταν λιγότερες υιοθεσίες κατά το μήνα Οκτώβρη. Έτσι μία πιθανή επίδραση του ότι λιγότερα καταφύγια φιλοξενούν μαύρες γάτες είναι ότι λιγότερες μαύρες γάτες υιοθετούνται. Το να μένουν περισσότερο στο καταφύγιο οδηγεί σε πιθανή επικίνδυνη έκθεση σε ασθένειες και στρες, για να μη μιλήσουμε για πιθανότητα ευθανασίας”.

Ευτυχώς, περισσότερες ομάδες διάσωσης όπως το ASPCA έχουν καταλήξει ότι οποιαδήποτε εποχή είναι καλή για να υιοθετήσει κάποιος μία γάτα –μαύρη ή όποιου άλλου χρώματος υπάρχει! Ο DiCicco λέει ότι: “Αν ενδιαφέρεστε να υιοθετήσετε πάντοτε είναι η καλύτερη στιγμή –περιλαμβανομένου και του μήνα του Οκτώβρη- για να βάλετε μια μαύρη γάτα στην καρδιά σας και να σώσετε μια ζωή.

Δεδομένα:

  • Όπως όλες οι γάτες, έτσι και οι μαύρες γάτες είναι ασφαλέστερες στο εσωτερικό του σπιτιού

Ενθαρρύνουμε όλους τους ιδιοκτήτες, ανεξαρτήτως του χρώματος της γάτας τους, να είναι υπεύθυνοι σε κάθε εποχή του χρόνου. Οι γάτες πάντα είναι ασφαλέστερες στο εσωτερικό του σπιτιού με την οικογένεια, αλλά ειδικά κατά τη διάρκεια κίνησης έξω και των γιορτών, όπως, το Halloween”, λέει ο DiCicco.

  • Τα μαύρα γατάκια είναι εξαιρετικά κατοικίδια

Ήμουν αρκετά τυχερός να έχω δύο μαύρα γατάκια σαν κατοικίδια και θα συνεχίσω να τα αναζητάω στο μέλλον. Βρήκα την τωρινή μου γάτα όταν ήταν μόνο 5 εβδομάδων σε μια χιονοστιβάδα, άγρια και μονάχη στο Μπρούκλυν, μια γειτονιά της Νέας Υόρκης.

Τώρα, σχεδόν οκτώ χρόνια αργότερα, η μικρή μαύρη γάτα μου είναι η πιο παιχνιδιάρα και αστεία γάτα που έχω γνωρίσει. Της αρέσουν τα κεράσματα, τα παιχνίδια και να παίζει με το σκύλο μου. Παρά τις προκαταλήψεις και τους μύθους, οι μαύρες γάτες δεν διαφέρουν ουσιαστικά από τις υπόλοιπες γάτες. Εάν ενδιαφέρεστε να υιοθετήσετε μία γάτα συγκεντρωθείτε στο να πάρετε μία με την οποία ταιριάζετε ανεξαρτήτως χρώματος.

“Το πιο σημαντικό στοιχείο μιας γάτας για τους ανθρώπους είναι η προσωπικότητά τους! Ενθαρρύνω οποιονδήποτε θέλει να υιοθετήσει να περάσει ορισμένο χρόνο με γατάκια και να μιλήσει με τον υπεύθυνο φροντιστή ή κάποιο μέλος του καταφυγίου για να μάθει περισσότερα για αυτά και να είναι ανοιχτός για γατάκια παντός είδους και χρώματος”, υποστηρίζει η Μαρία Ντελγκάδο.

Ο DiCicco συμφωνεί. “Εξαιτίας προκαταλήψεων οι μαύρες γάτες έχουν λάθος συνδεθεί με κακή τύχη. Στην πραγματικότητα είναι το ίδιο αξιαγάπητες με τις υπόλοιπες γάτες”.

 

Shares 0

Σχόλια


Read more:
Close