Μενού

Μπορούν οι γάτες να τρώνε τυρί;

Shares 0

Πριν τους δώσετε μια μπουκιά πρέπει να είστε σίγουροι ότι μπορούν να τραφούν με τυρί.

Ορισμένα γατάκια αγαπούν να τρώνε οποιαδήποτε τροφή, ενώ άλλα προσπαθούν να αποφύγουν το φαγητό που τους προσθέτετε συνεχώς. Και, κάποιοι ιδιοκτήτες δεν νοιάζονται να μοιράζονται το φαγητό τους με το σκύλο τους. Πρέπει, λοιπόν, να γνωρίζετε ότι υπάρχουν τροφές που, ενώ, είναι καλές για τον άνθρωπο, δεν ταιριάζουν στις γάτες.

Μία κατηγορία φαγητού που συγκεντρώνει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τις γάτες από τα καθημερινά προϊόντα είναι το γάλα και το τυρί. Έτσι, πολλοί ιδιοκτήτες αναρωτιούνται αν πρέπει να ταΐζουν τη γάτα τους τυρί ή αν πρέπει να αφαιρέσουν από τη δίαιτα τους αυτή την τροφή.

Κάναμε μια έρευνα και παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα παρακάτω για να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση.

ΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΥΡΙ ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σύμφωνα με ειδικούς στη διατροφή κατοικίδιων και κτηνιατρική φαρμακολογία δεν είναι φυσικό οι γάτες να καταναλώνουν καθημερινά προϊόντα, όπως, είναι και το τυρί. Η γάτα σας είναι ένα σαρκοφάγο σε αναζήτηση κρέατος, όπως είναι όλα τα αιλουροειδή στην άγρια φύση, έτσι το γάλα και το τυρί δεν είναι φαγητά που τα έχει ανάγκη η γάτα σας υποχρεωτικά για τη συνολική υγεία της.

Επίσης, τα καθημερινά προϊόντα μπορεί να προκαλέσουν αναταραχή στο πνευμονογαστρικό σύστημα των γατών, επειδή οι περισσότερες είναι μη ανθεκτικές στη λακτόζη και συνηθίζουν να αναπτύσσουν αυτή τη μη ανθεκτικότητα αφού καταναλώσουν την τροφή. Αυτό σημαίνει ότι δεν παράγουν τα ένζυμα για να διασπάσουν κατάλληλα τις καθημερινές τροφές. Συμπτώματα, όπως η διάρροια ή ο έμετος, σαν μερικά παραδείγματα, μπορεί να προκύψουν μετά από ένα γεύμα με γάλα ή τυρί ή κάποιο καθημερινό προϊόν.

Μπορεί ακόμη κάποιες γάτε να είναι αλλεργικές στο τυρί. Κι αν αυτή η αλλεργία είναι παρούσα, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ακόμη κι ύστερα από μία ελάχιστη κατανάλωση της τροφής αυτής. Συμπτώματα που περιγράφουν μια αλλεργική αντίδραση μπορεί να περιλαμβάνουν διάρροια, έμετο, αέρια, χάσιμο μαλλιών και, κηλίδες το δέρμα που είναι κόκκινες ή προκαλούν φαγούρα.

Σημείωση: Αν θέλετε να αποφύγετε να δίνετε καθημερινά προϊόντα στις γάτες σας σιγουρευτείτε ότι διαβάσατε τα συστατικά κάθε φαγητού, καθώς μερικά φαγητά περιέχουν στη σύστασή τους τυρί.

ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΖΕΣ;

Ορισμένοι ιδιοκτήτες δίνουν που και που για κέρασμα λίγο τυρί στα κατοικίδιά τους. Είναι καλύτερο να γίνεται αυτό πολύ σπάνια και όχι συχνά.

Ακόμη κι αν το τυρί δεν θεωρείται απαραίτητα επικίνδυνο, δεν θεωρείται και κάτι υγιές για να περιλαμβάνεται στη δίαιτα της γάτας σας. Αν ο σκύλος σας θέλει μπορείτε να του δίνετε μία μικρή ποσότητα από σκέτο γάλα. Προτιμάται περισσότερο τυρί από κατσικίσιο γάλα και όχι βοδινό, καθώς, διασπάται πιο εύκολα από τις γάτες.

Και σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να αποφεύγετε να δίνετε τυρί που είναι μπλε ή περιγράφεται σαν πλούσιο.

Επισημαίνεται ότι δεν κάνει γενικά καλό να τρέφεται τη γάτα σας με τυρί, αλλά, αν θέλετε να το κάνετε αυτό οι παραπάνω επιλογές είναι προτιμητέες. Αν παρουσιάζονται φυσικά κάποια συμπτώματα μετά την τροφή αυτή, το καλύτερο είναι να την αφαιρέσετε από τη δίαιτα της γάτας σας. Με τόσα άλλα κεράσματα προορισμένα για γάτες, δεν χρειάζεται να εμμένετε στο τυρί αν βλάπτει τη γάτας σας.

ΟΤΑΝ ΤΟ ΤΥΡΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΑΝΕΙ ΧΡΗΣΙΜΟ

Εάν στη γάτα σας αρέσει το τυρί μπορείτε να ρωτήσετε τον κτηνίατρό σας εάν κάνει να προσφέρετε τυρί σαν αναγκαίο συνοδευτικό για να πάρει τα χάπια η γάτα σας. Το τυρί μπορεί πραγματικά να βοηθήσει εάν έχετε δύσκολο έργο όταν του προσφέρετε το χάπι.

Σαν παράδειγμα, το να περιτυλίξετε το χάπι σε ένα κομμάτι τυρί ή ακόμα σε μία κρέμα σαντιγί, μπορεί να είναι αρκετό για να δελεάσετε τη γάτα σας να το καταβροχθίσει, χωρίς να χρειάζεται να προσπαθήσετε να την κάνετε να το καταπιεί.

ΟΤΑΝ Η ΓΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΤΟ ΤΥΡΙ

Αν το γατάκι σας έχει κάποιο πρόβλημα υγείας πρέπει να επιβεβαιώσετε ότι κάνει να του δίνετε τυρί συζητώντας το με τον κτηνίατρο. Για παράδειγμα, μπορεί να σας συστήσει να αφαιρέσετε το τυρί σε μία δίαιτα χαμηλή σε αλάτι.

Ένα άλλο θέμα για να σκεφτείτε είναι η ποσότητα του τυριού σε θερμίδες. Πρέπει λοιπόν να προσέχετε πόσο συχνά θα δίνετε στη γάτα σας τυρί. Αξίζει να το σκεφτείτε, ιδιαίτερα, όταν η διατήρηση ενός υγειούς βάρους για τη γάτα σας είναι σημαντικό.

ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το συμπέρασμα είναι ότι το τυρί δεν είναι κάτι που οι γάτες έχουν ανάγκη, επομένως είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγετε έτσι κι αλλιώς. Μπορεί παρόλα αυτά να χρησιμεύει σαν ένα νόστιμο κέρασμα, αν καταναλώνεται σε πολύ αραιά διαστήματα και προκαλεί αρνητικά συμπτώματα στη γάτα σας. Κρατήστε γενικά στο μυαλό σας ότι πρέπει να ταΐζετε λίγο και περιστασιακά τη γάτα σας με τυρί.

Φυσικά να έχετε πάντα υπόψη ότι η βοήθεια και η γνώμη του κτηνιάτρου είναι αναγκαία όσον αφορά τις διατροφικές συνήθειες του κατοικίδιού σας.

 

Shares 0

Σχόλια


Read more:
Close