Μενού

Μικρά σκυλιά, μεγάλα προβλήματα!

Shares 0

σκυλιά

Οι περισσότεροι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για σκύλο, αναζητούν τον παντοτινό τους σύντροφο, ανάμεσα σε μικρόσωμες φυλές. Και σε αυτήν τους την απόφαση τους οδηγούν ένα σωρό λόγοι : τα μικρότερα σε μέγεθος σκυλιά είναι αξιολάτρευτα, χαδιάρικα, χαριτωμένα, μεταφέρονται εύκολα, τρώνε λιγότερο, αποβάλλουν λιγότερες τρίχες, είναι εύκολα στο χειρισμό και δεν χρειάζονται μεγάλη εκτόνωση. Είναι δημοφιλής στους κατοίκους της πόλης, ιδιαίτερα σε όσους ζουν σε διαμέρισμα, συχνά ζουν περισσότερο και είναι εύκολο να ελεγχθούν.
Όμως άλλοι άνθρωποι βλέπουν τα μικρά σκυλιά ως πολύ ζωηρά και ταραξίες με επιφυλακτική συμπεριφορά και όχι καλά με τα παιδιά.
Η αλήθεια βρίσκεται στα μάτια αυτού που βλέπει το σκύλο και εξαρτάται από κάθε σκύλο χωριστά. Ωστόσο είναι αλήθεια ότι πολλά μικρά σκυλιά, φαίνεται να είναι επιρρεπή σε προβλήματα συμπεριφοράς.
Έτσι μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Paul McGreevy του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ, εξέτασε το πώς επηρεάζεται η ψυχολογία των σκύλων από τις διαφορές στο μέγεθος και τη μορφή τους.
Η έρευνα περιελάμβανε μαγνητικές τομογραφίες στους εγκεφάλους σκύλων και αξιολόγηση της συμπεριφοράς τους με βάση ένα ερωτηματολόγιο που δόθηκε στις οικογένειες τους.
Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, τα μικρότερα τα σκυλιά, παρουσίαζαν και τις πιο προβληματικές συμπεριφορές.
Οι μικρές σε ύψος φυλές ήταν πιο επιρρεπείς να επαιτούν για τα τρόφιμα, είχαν σοβαρά προβλήματα προσκόλλησης, φοβόντουσαν τα άλλα σκυλιά, ήταν υπερβολικά ευαίσθητα στην αφή, αφόδευαν και ουρούσαν όταν έμεναν μόνα και ήταν πιο δύσκολα στο να εκπαιδευτούν.
Ο McGreevy και οι συνεργάτες του πρότειναν αρκετούς πιθανούς λόγους που θα εξηγούσαν αυτές τις συμπεριφορές. Αρκετοί από αυτούς τους λόγους είχαν σχέση με τα γονίδια και άλλοι με το περιβάλλον στο οποίο έχουν ζήσει.
Για παράδειγμα η οικογένεια τους έχει την τάση να τα θεωρεί μωρά και εκούσια να ενισχύει συμπεριφορές όπως η προσοχή που αναζητούν, η ζήλια και η επαιτεία.
Ύστερα η υπερκινητικότητα μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη βόλτας και εκτόνωσης και στην μόνιμη διαβίωση των σκύλων σε κλειστούς χώρους.
Ακόμα ότι κακή συμπεριφορά των μικρών σκυλιών συνήθως προκαλεί λιγότερη ζημιά από ό, τι των μεγάλων. Έτσι, οι άνθρωποι που αγαπούν τα μικρά σκυλιά έχουν την τάση να ανέχονται την κακή συμπεριφορά στα κατοικίδια ζώα τους.
Συχνά θεωρούμε ότι αυτές οι συμπεριφορές είναι ταυτόσημες με την απόκτηση ενός σκύλου και ότι δεν μπορούν να είναι διαφορετικές. Ωστόσο για χάρη του σκύλου που είναι καλύτερου φίλου του ανθρώπου, είναι ευθύνη μας να βοηθήσουμε τους συντρόφους μας, ανεξάρτητα από το ύψος τους, ώστε να αναπτύξουν εμπιστοσύνη και να ζήσουν χωρίς στρες και άγχος. Τα μικρά σκυλιά, ακριβώς όπως και κάθε άλλο σκυλί, αξίζουν το δικαίωμα να μορφωθούν και να κοινωνικοποιηθούν σωστά.
Έτσι είτε αυτές οι συμπεριφορές είναι αποτέλεσμα μιας ατυχούς αναπαραγωγής είτε δικών μας λαθών, οφείλουμε καλλιεργώντας τις κατάλληλες συνθήκες, να κάνουμε τη ζωή των μικρών φυλών πιο εύκολη και πιο ευχάριστη. Για τον άνθρωπο, πρέπει να υπάρχει μια ηθική δέσμευση και μια υποχρέωση για το πως θα κάνει τα κατοικίδια του κοινωνικά και ευτυχισμένα, αποκλείοντας ταυτόχρονα κάθε μορφή βίας.

Σκύλος ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου

toocute.gr

Shares 0

Σχόλια


Read more:
Close