Μενού

Μια γκρι φάλαινα, πεθαίνοντας μας άφησε ένα μήνυμα – «γραμμένο» στο στομάχι της από… πλαστικό. (Βίντεο)

Shares 2K

φάλαινα Ένα από τα μεγαλύτερα θηλαστικά των θαλασσών, πεθαίνει, στέλνοντας στους ανθρώπους ένα μήνυμα γροθιά στο στομάχι.

Πρόσφατα, μία νεαρή γκρι φάλαινα 13.5 μέτρων, εθεάθη στα ανοιχτά του νησιού Tershelling, βόρεια της Ολλανδίας, να χαροπαλεύει. Στήθηκε επιχείρηση για τη διάσωσή της, όμως μάταια. Ξεβράστηκε λίγη ώρα αργότερα στην παραλία, οπότε οι διασώστες τη μετέφεραν στο λιμάνι Harlington για τη νεκροψία. Η γκρι φάλαινα, είχε καταπιεί μεγάλη ποσότητα πλαστικών.

Ένα φαινόμενο που όπως λέει το Κέντρο Βιοποικιλότητας Naturalis, παρατηρείται όλο και πιο συχνά. Στα τέλη Μαρτίου, μία άλλη φάλαινα της ίδιας οικογενείας, ξεβράστηκε νότια της Ισπανίας, έχοντας καταπιεί πάνω από 35 κιλά πλαστικό. Στο στομάχι της, είχαν βρεθεί πλαστικές σακούλες, νάιλον, σχοινί εννέα μέτρων, λάστιχα αυτοκινήτου, ένα πλαστικό δοχείο ψεκασμού κ.ά.. Αιτία θανάτου; Απόφραξη του εντέρου.

Οι φάλαινες δεν είναι τα μοναδικά θύματα από τα σκουπίδια μας. Υπολογίζεται ότι πάνω από 1.000.000 πτηνά και 100.000 θαλάσσια θηλαστικά πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα πλαστικά σκουπίδια που εμείς οι άνθρωποι, πετάμε στις θάλασσες. Το Σεπτέμβρη του 2009, ένα σοκαριστικό βίντεο από το νησί Midway Atoll, ήρθε στη δημοσιότητα και απεικονίζει το πώς τα σκουπίδια που πετάμε, δολοφονούν τα πτηνά

Πιο συγκεκριμένα, χιλιάδες μικρά σε ηλικία Albatros, πεθαίνουν επειδή τρέφονται με πλαστικά. Και γιατί γίνεται αυτό; Γιατί οι γονείς τους, συλλέγουν τροφή από τους ωκεανούς. Τις περισσότερες φορές, ξεγελιούνται από τα πλαστικά που επιπλέουν και ταΐζουν με αυτά τα παιδιά τους.

Το θέμα της προστασίας των θαλασσών είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους. Η αιτία του προβλήματος είμαστε εμείς. Και η επίλυση του, ξεκινά από τον καθένα μας προσωπικά.

tilestwra.com

Shares 2K

Σχόλια


Read more:
Close