Μενού

Μετά από μήνες σε καταφύγιο ζώων, εγκαταλελειμμένο σκυλάκι με κινητικά προβλήματα βρίσκει το παντοτινό του σπίτι

Shares 0

Ένα εγκαταλελειμμένο Πίτμπουλ με ανήσυχη φύση πέρασε περίπου ένα χρόνο στο καταφύγιο Pasado’ s Safe, ένα καταφύγιο για ζώα βορειοανατολικά του Σιάτλ. Τώρα το κουτάβι με το όνομα Φίννιγκαν, βρήκε επιτέλους το παντοτινό σπίτι του.

Η διευθυντής του καταφυγίου Stephanie Perciful λέει ότι ο Φίννεγκαν εγκαταλείφθηκε μετά από μήνες υποφαινόμενης καταφρόνησης και, ότι είχε εισπνεύσει βαριά ναρκωτικά.

Αφού είχε μαζευτεί αρκετές φορές σαν αδέσποτο, ο Φίννεγκαν τελικά κατέληξε στο καταφύγιο, στο οποίο βρισκόταν σε κίνδυνο να υποστεί ευθανασία λόγω των ιατρικών προβλημάτων του.

Τότε ήταν που το Passado επενέβη για βοήθεια.

“Πήραμε τον Φιν γιατί ξέραμε ότι θα ήταν λίγο δύσκολη η περίπτωσή του,” λέει η Perciful. “Δεν ξέραμε ποιες ήταν οι ιατρικές του ανάγκες εκείνη τη στιγμή, αλλά ξέραμε ότι το να βρούμε το κατάλληλο σπίτι για αυτόν δε θα μας έπαιρνε μία νύχτα, παρόλο που είναι αξιαγάπητος. Είχε τόσες προοπτικές και θα μπορούσε να θεωρηθεί ‘όχι για υιοθεσία’ σε μέρη που δεν έχουν την πολυτέλεια να ψάχνουν χρόνο για να βρουν το καλύτερο σπίτι. Δεν θέλαμε να συμβεί αυτό γι’ αυτό κι έγινε ένας σκύλος Πασάντο.”

Ο Φίννιγκαν περνάει από διαγνώσεις

Η πρώτη άσκηση για το προσωπικό του Πασσάντο ήταν να αξιολογήσει την υγεία του από τη στιγμή που είχε εισπνεύσει ναρκωτικά, περιλαμβανομένων οπίου και μεθαμεταμίνης, πιθανόν πολλές φορές.

“Αναρωτιόμασταν αν αυτό έφταιγε με εκείνον, γιατί είχε προβλήματα κινητικότητας,” λέει η Πέρσιφουλ.

Ένα εγκεφαλογράφημα καθόρισε ότι ο Φίννεγκαν είχε ένα πρόβλημα που ονομαζόταν παρεγκεφαλιδική υποπλασία –η παρεγκεφαλίδα του δεν ήταν πλήρως ανεπτυγμένη. Επειδή η παρεγκεφαλίδα ελέγχει τις κινητικές δεξιότητες, ο Φίννεγκαν είναι ανίκανος να κινείται φυσιολογικά και φαίνεται ασταθής και ασυντόνιστος.

“Για τα σκυλιά, αυτή είναι γενικά μία γενετική κατάσταση και δεν υπάρχει θεραπεία για αυτήν. Δεν πρόκειται να χειροτερέψει ή να καλυτερέψει,” λέει η Πέρσιφουλ.

Μία δίαιτα ειδικευμένης φροντίδας

Ενώ το να είσαι ασταθής και ζωσμένος με ελατήρια επαναφοράς είναι η μόνη ζωή που ξέρει ο Φίννεγκαν κι, ενώ είχε μια εξαιρετικά εξωτερική εμφάνισηη φροντίδα του έπρεπε να είναι ιδιαίτερα συγκεκριμένη.

Η ομάδα Πασάντο δούλεψε σκληρά για να ζήσει τελικά ο Φίννεγκαν μια ζωή χωρίς εμπόδια.

“Έπρεπε να σιγουρευτούμε ότι όπου και να βρισκόταν είχε κάποια καλύμματα πατώματος για να το βοηθούν να μένει όρθιος όσο πιο πολύ γίνεται,” λέει η Πέρσιφουλ. “Έπρεπε να σιγουρευτούμε ότι δεν υπήρχαν αιχμηρές γωνίες που μπορούσε να πέσει επάνω.”

Και επειδή ο Φίννεγκαν δεν είχε τέλειο έλεγχο του σώματός του, οτιδήποτε που ήταν στο επίπεδο της ουράς του επρόκειτο να εκσφενδονιστεί στο δωμάτιο, έτσι τροποποιήσεις έπρεπε να γίνουν.

Ο Φίννεγκαν ξεκίνησε υδροθεραπεία για να βοηθηθεί να βελτιώσει τη δύναμη και την ισορροπία του και, η φυσικοθεραπεία του έδωσε περισσότερη κατανόηση του πού βρίσκονταν τα άκρα του και πού προσγειώνονταν τα πόδια του.

“Φάνηκε πραγματικά να το βοήθησε,” λέει η Πέρσιφουλ.

Ένα χαρούμενο σκυλί

Οι φροντιστές του Φίννεγκαν ξεκίνησαν αμέσως να βλέπουν πιο χαρωπό το σκύλο και τα πήγαινε εξαιρετικά με τις θεραπείες του.

“Είναι το καλύτερο σκυλί, είναι τόσο εκπληκτικά γλυκό και αγαπάει τους πάντες και τα πάντα και νομίζει ότι το να είναι ζωντανό είναι το καλύτερο πράγμα στον κόσμο,” λέει η Πέρσιφουλ. “Ήταν αυτό το χαρούμενο πλάσμα, αγαπούσε τους πάντες –είχε την πιο χαρούμενη ουρά που δεν σταματούσε να κουνιέται και όλοι είμασταν ερωτευμένοι μαζί του.”

Αλλά μήνες πέρασαν και κανένας δεν εξέφρασε ενδιαφέρον στο να βοηθήσει ή να υιοθετήσει το Φίννεγκαν.

“Γνωρίζαμε ότι όποιος τον υιοθετούσε θα έπρεπε να κάνει παραχωρήσεις,” λέει η Πέρσιφουλ.

Πηγαίνοντας σπίτι

Τώρα, περίπου ένα χρόνο αφότου ήρθε στο Πασάντο, ο Φίννεγκαν έχει βρει το καινούριο σπίτι του.

“Κάποιος ήρθε που ήταν απλά τέλειος για εκείνον και πρόθυμος να κάνει αυτές τις αλλαγές για να έχει έναν τόσο μοναδικό φίλο στη ζωή του,” λέει η Πέρσιφουλ.

Πριν ο Φίννεγκαν άφησε το Πασάντο, οι φροντιστές του δούλεψαν με τη συναισθηματικότητά του.

“Είναι τόσο χαρωπός και ρίχνεται ολόκληρος στους ανθρώπους για αγάπη και παιχνίδια,” λέει η Πέρσιφουλ. “Ανταποκρινόταν τέλεια σε σήματα με το χέρι έτσι η μητέρα του το πήγε ένα βήμα παρακάτω από τη στιγμή που γνωρίζει τη νοηματική.”

Η νοηματική είναι μια πρόσθετη μορφή επικοινωνίας με τον Φινν και η νέα μαμά του αναφέρει ότι είναι εκπληκτικά έξυπνος και μαθαίνει γρήγορα.

“Είναι σχεδόν σαν ο Φινν να με καταλαβαίνει –τόσο έξυπνος είναι,” λέει ο νέος γονιός του Φίννεγκαν, η Elise Wright. “Είναι καλύτερα στο να ανεβαίνει στην πολυθρόνα και να βγαίνει βόλτες μαζί μου.”

“O Φινν απλά αγαπάει τους πάντες και έχει πολλή αγάπη να δώσει,” λέει η Wright. “Ο Φινν είναι ένα πολύ ιδιαίτερο σκυλί και είμαι τόσο τυχερή να είμαι η φίλη του.”

Το καλύτερο σπίτι για το κατάλληλο σκυλί

Η Πέρσιφουλ λέει ότι το προσωπικό είναι χαρούμενο που ήταν ικανοί να φέρουν τον Φίνενγκαν στο Πασάντο και να του βρουν ένα σπίτι όπου θα είναι ασφαλής και θα το φροντίζουν.

“Σαν να επιβεβαιώνεται η πεποίθησή μας ότι υπάρχει το κατάλληλο σπίτι για όλους εκεί έξω και είναι πρόθυμοι οι άνθρωποι να κάνουν τους συμβιβασμούς στον τρόπο ζωής τους για να έχουν ένα τόσο υπέροχο σκυλί σαν αυτόν,” λέει η Πέρσιφουλ.

Για το Πασάντο

Το Πασάντο είναι ένα καταφύγιο ζώων 85 έικρ Βορειοδυτικά του Ειρηνικού, που πήρε το όνομά του από ένα αξιαγάπητο γαϊδουράκι ζωολογικού κήπου που είχε κακοποιηθεί και σκοτωθεί από τρεις ενήλικες το 1992. Η αποστολή του Πασάντο είναι να παρέχει καταφύγιο και ανάρρωση σε ζώα που έχουν υποστεί κακοποίηση και περιφρόνηση, να υποστηρίζει καλύτερους νόμους για να μένουν ασφαλή τα ζώα και να εμπνεύσει στους ανθρώπους συμπάθεια για τα ζώα.

Εάν θέλεις να βοηθήσεις το Πασάντο μπορείς να κάνεις μια δωρεά που υποστηρίζει την εργασία τους, από έρευνες για τη βιαιότητα των ζώων και διασώσεις μέχρι και τράπεζες φαγητού για ζώα.

Για να δείτε το βίντεο δείτε εδώ, ενώ για να κάνετε τη δωρεά δείτε εδώ.

Shares 0

Σχόλια


Read more:
Close