Μενού

Λύθηκε το μυστήριο του θάνατο 120.000 αντιλoπών στο Καζακστάν

Shares 24

αντιλόπες Διαψεύστηκαν οι συνομωσιολόγοι που είκαζαν ότι ευθύνεται η ματωμένη πανσέληνος του Μαΐου

Ήταν περίπου τέσσερις μήνες πριν, στις 10 Μαϊου, όταν από τις πιο σημαντικές περιβαλλοντολογικές καταστροφές των τελευταίων ετών συνέβη στο Καζακστάν. Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία της περιοχής αναμετέδωσαν ότι περίπου 120.000 αντιλόπες πέθαναν από μυστήρια αίτια μειώνοντας σε λίγες μόλις ημέρες τον πληθυσμό τους στην περιοχή στο μισό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές και τους κτηνιάτρους, που έσπευσαν στην περιοχή για να μελετήσουν αυτό το παράξενο και μακάβριο περιστατικό, που αποτελεί μια , τα ζώα εμφάνισαν τα ίδια συμπτώματα. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες τα ζώα εμφάνισαν συμπτώματα κατάθλιψης, διάρροιας και τρέμουλο.

Μάλιστα, επειδή η «ασθένεια» εξαπλώθηκε στην περίοδο των νέων γενών πολλά από τα νεογνά δεν κατάφεραν να επιβιώσουν ή να γεννηθούν, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός τους να μειωθεί σημαντικά μέσα σε ελάχιστες ώρες.

Ο Richard Kock από το κτηνιατρικό νοσοκομείο του Λονδίνου τόνισε πως «Τα ζώα ανέπνεαν με δυσκολία, σταμάτησαν να τρέφονται και εμφάνισαν έντονα συμπτώματα κατάθλιψης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους μια ή δυο ήμερες μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων».

Μετά την γνωστοποίηση του θλιβερού συμβάντος, οι συνωμοσιολόγοι έκαναν λόγο για την επίδραση της ματωμένης Σελήνης, συγκεκριμένα της πανσελήνου της 10ης Μαΐου εικάζοντας ότι ευθύνεται εκείνη για τον θάνατο των περίπου 120.000 αντιλοπών σάιγκα. Ενώ δεν έλειψαν κι εκείνοι που έκαναν λόγο για εισβολή εξωγήινων ή και για ψεκασμούς στην περιοχή.

Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες απορρίπτουν όλες τις παραπάνω θεωρίες, τονίζοντας ότι οι σάιγκα είναι πλέον απειλούμενο είδος, με μόλις λίγα κοπάδια να απομένουν στο Καζακστάν, τη Ρωσία και τη Μογγολία. Παράλληλα, ανησυχία έχει προκαλέσει το γεγονός ότι τη φετινή χρονιά έχουν καταγραφεί οι περισσότεροι θάνατοι σάιγκα στην ιστορία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που εξέτασαν τις νεκρές αντιλόπες υπεύθυνα για το θάνατό τους θεωρήθηκαν ορισμένα βακτήρια. Η αρχικά άγνωστη αιτία αποσαφηνίστηκε μετά από ανάλυση δειγμάτων που ελήφθησαν από τις νεκρές αντιλόπες. Όπως επεσήμανα οι ερευνητές οι επικίνδυνες τοξίνες που παράγονται από τα βακτήρια Pasteurella και Clostridia προκάλεσαν έντονη αιμορραγία στα όργανα των ζώων γεγονός που οδήγησε στο θάνατό τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως το προηγούμενο έτος είχε καταγραφεί ένας εξίσου υψηλός αριθμός θανάτων αντιλοπών, που έφτανε τις 12.000, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και να αναφέρουν πως το είδος βρίσκεται υπό εξαφάνιση.

newsbeast.gr

Shares 24

Σχόλια


Read more:
Close