Μενού

Λεϊσμανίαση: Τώρα είναι η εποχή για ελέγχους και εμβόλια

Shares 41

Λεϊσμανίαση κατοικίδια εμβόλια Ο κτηνίατρος Κώστας Γαβράς μας επισημαίνει ότι η λεϊσμανίαση μπορεί να θεωρείται ασθένεια του καλοκαιριού, όμως ο χειμώνας είναι η κατάλληλη εποχή για προληπτικούς ελέγχους και εμβολιασμούς που θα θωρακίσουν την υγεία του ζώου μας.

Η περίοδος μετάδοσης της λεϊσμανίασης είναι από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τέλος καλοκαιριού-αρχές φθινοπώρου, γιατί τότε κυκλοφορεί η μολυσμένη σκνίπα που μεταφέρει την ασθένεια από το ένα ζώο στο άλλο. Λόγω του εποχικού χαρακτήρα μετάδοσης, πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η λεϊσμανίαση είναι μια καλοκαιρινή ασθένεια την οποία μπορούμε να ξεχάσουμε για μερικούς μήνες όσο τα κρύα του χειμώνα σταματούν τη μετάδοσή της. Όμως, αυτό δεν είναι σωστό επειδή η πρόληψη είναι πολύ σημαντική, τόσο στα υγιή ζώα όσο και στα ζώα που έχουν ήδη μολυνθεί.

Εάν, για παράδειγμα, ένα ζώο μολύνθηκε μετά το τέλος του καλοκαιριού και μέσα στο φθινόπωρο, είναι πολύ πιθανόν να αργήσει αρκετά να εμφανίσει συμπτώματα τέτοια που να μας κάνει να ανησυχήσουμε, ειδικά μάλιστα μέσα στο κρύο του χειμώνα όπου οι δραστηριότητες περιορίζονται. Εάν, όμως, δράσουμε προληπτικά και ζητήσουμε έναν έλεγχο του σκύλου μας ακόμα και χωρίς συμπτώματα ή λόγους ανησυχίας, έχουμε μεγάλες πιθανότητες να προλάβουμε τη νόσο σε πολύ αρχικό στάδιο, όπου πλέον η θεραπεία της θα είναι ευκολότερη και η επιβάρυνση στον οργανισμό του ζώου θα είναι συνολικά μικρότερη. Όμως, κι αν ακόμα οι εξετάσεις βγουν αρνητικές (όπως πάντοτε ελπίζουμε και ευχόμαστε σε κάθε περίπτωση), ο αιματολογικός έλεγχος μας δίνει τη δυνατότητα να εμβολιάσουμε τα ζώα με το ανάλογο εμβόλιο πριν ακόμα έλθει η περίοδος μετάδοσης την άνοιξη.
Επίσης, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι αυτός ο προληπτικός έλεγχος δεν έχει σημασία μόνο για το δικό μας ζώο αλλά είναι και μια υπεύθυνη πράξη που σχετίζεται με την υγεία του συνόλου του πληθυσμού των σκύλων αλλά και με τη δημόσια Υγεία γενικότερα. Κάνοντας τακτικούς ελέγχους και εμβολιασμούς περιορίζουμε την εξάπλωση της νόσου, περιορίζοντας με τον τρόπο αυτό τον κίνδυνο τόσο για τα ξένα όσο και για τα δικά μας σκυλιά στο άμεσο μέλλον.
Άλλωστε, η μεγαλύτερη προσοχή των ιδιοκτητών με προληπτικούς ελέγχους και καλύτερα μέτρα προστασίας εδώ και μερικά χρόνια έχει ήδη δείξει αποτελέσματα, αφού η λεϊσμανίαση πλέον έχει περιοριστεί δραστικά και κάθε χρόνο τα ποσοστά της μειώνονται. Πριν είκοσι χρόνια, η ασθένεια αυτή είχε αφήσει τους κτηνιάτρους με τα χέρια ψηλά, όμως σήμερα η ασθένεια όλο και κατεβαίνει. Η έγκαιρη διάγνωση, η αποτελεσματική θεραπεία και τα νέα εμβόλια που ήδη κυκλοφορούν, έχουν περιορίσει την ασθένεια σε τέτοιο βαθμό που πιστεύουμε ότι πολύ γρήγορα, και με τα επόμενα φάρμακα που διαρκώς εμφανίζονται, η λεϊσμανίαση θα γίνει πλέον μια αρκετά σπάνια ασθένεια όπως και τόσες άλλες που ήδη έχει περιορίσει δραστικά η σύγχρονη κτηνιατρική.

Υπενθυμίζουμε ότι τα μέτρα πρόληψης στα υγιή ζώα περιλαμβάνουν εκείνα τα εντομοαπωθητικά που προφυλάσσουν το ζώο από τις μολυσμένες σκνίπες που μεταδίδουν την ασθένεια, ενώ πλέον υπάρχει και ο ετήσιος εμβολιασμός που πριν μερικά χρόνια δεν υπήρχε, σήμερα όμως υπάρχει και είναι αποτελεσματικός.

pet-news.gr

Shares 41

Σχόλια


Read more:
Close