Μενού

Κρήτη: Πρόβατα περιμένουν τον ιερέα να τα ευλογήσει!

Shares 36

πρόβατα Κρήτη ιερέας Το μοναδικό έθιμο της ευλογίας των προβάτων αναβιώνει και φέτος, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου, στην ορεινή κοινότητα της Ασή Γωνιάς στην Κρήτη.

Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, θεωρούν προστάτη τους τον Άγιο και την ημέρα της γιορτής συγκεντρώνονται με τα κοπάδια τους στην εκκλησία του χωριού που βρίσκεται στην πλατεία.

Το θέαμα είναι εντυπωσιακό καθώς χιλιάδες πρόβατα στολισμένα με λέρια (κουδούνια) οδηγούνται με σειρά στο εκκλησάκι… Μαντρώνονται και περιμένουν τον ιερέα να τα ευλογήσει…

Οι κτηνοτρόφοι, τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα σε κατοίκους αλλά και επισκέπτες.

Το κατέβασμα των κοπαδιών από τα μαντριά τους, όσο μακριά και αν είναι αυτά, αποτελεί παράδοση και τα πρόβατα που συγκεντρώνονται υπολογίζονται στις 30.000.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της Αση – Γωνιάς, το έθιμο αναβιώνει από τότε που υπάρχει το χωριό τους και μάλιστα οι ίδιοι θεωρούν αδιανόητο, οι κτηνοτρόφοι να μην κατεβάσουν τα πρόβατά τους για να ευλογηθούν.

Για κάποιους, το άρμεγμα των προβάτων συμβολίζει την αλληλεγγύη που πρέπει να έχουν οι άνθρωποι μεταξύ τους, γι” αυτό άλλωστε και το γάλα διανέμεται σε όλους. Λέγεται δε, ότι συμβολίζει και το τάμα που έχουν οι κάτοικοι στον Αη-Γιώργη, ως προσδοκία και προσμονή προστασίας από κάθε κακό.

Μάλιστα, οι παλαιότεροι διηγούνται ιστορίες για κτηνοτρόφους που δεν κατέβασαν τα πρόβατα τους για να ευλογηθούν και όπως λένε γνώρισαν την οργή του Αγίου.

Την ημέρα της γιορτής, η ορεινή κοινότητα της Κρήτης γίνεται πόλος έλξης των επισκεπτών, που καταφθάνουν με κάθε μέσο ακόμα και με οργανωμένες εκδρομές

Οι ντόπιοι με παραδοσιακές ενδυμασίες προσφέρουν κρητικά παξιμάδια, ενώ στην περιοχή στήνονται παραδοσιακά γλέντια.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης «η γιορτή φέτος αναβαθμίζεται, καθώς, εκτός από την ευλογία των προβάτων, θα γίνει και η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Γεωργίου στους δρόμους του χωριού».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το γάλα που θα προσφερθεί από τους κτηνοτρόφους υπολογίζεται στον έναν τόνο. Μάλιστα ο δήμος φρόντισε να προσφέρεται σε πλαστικά μπουκάλια του 1,5 λίτρου.
nooz.gr

Shares 36

Σχόλια


Read more:
Close