Μενού

Κραυγή αγωνίας από την αφρικανική σαβάνα (Εικόνες)

Shares 45

σαβάνα Δείτε τις φωτογραφίες που αφυπνίζουν

Είναι πλάσματα μεγάλα και δυνατά, που μπορούν να γίνουν και επικίνδυνα. Ωστόσο οι λαθροκυνηγοί, η καταπάτηση του φυσικού τους περιβάλλοντος από τον άνθρωπο αλλά και οι κυνηγοί που παίρνουν τα κεφάλια ή άλλα μέλη τους για τρόπαια θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Οι φωτογραφίες του Βρετανού φωτογράφου Gary Roberts από την αφρικανική σαβάνα έχουν στόχο να αναδείξουν πόσο εύθραυστη είναι αυτή η υπέροχη ζωή.

Ο φωτογράφος αποτύπωσε στο φακό τους τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι περίπολοι κατά των λαθροκυνηγών κατά την προσπάθειά τους να προστατεύσουν ελέφαντες, ζέβρες, λιοντάρια και τσιτάχ από τους άπληστους κι αδίστακτους λαθροκυνηγούς.

Η δουλειά του στην Τανζανία και την Κένυα τον έφεραν κοντά σε οργανώσεις για την προστασία της περιοχής και ειδικούς που χρωματίζουν με μελανά χρώματα το μέλλον της άγριας ζωής της Αφρικής.

Στο επικείμενο βιβλίο του ενώνει όλες αυτές τις διαφορετικές «Φωνές» (Voices) και δίνει βήμα στους φόβους, τις ελπίδες και τις ευχές τους καθώς η μάχη για την επιβίωση κλιμακώνεται.

«Είμαι πενήντα χρονών και ήρθα για πρώτη φορά στην Αφρική στα 20 μου. Ο αριθμός των λιονταριών ήταν τότε 200.000, σήμερα είναι 20.000, η μείωση είναι δραστική», λέει στη MailOnline.

«Θα έπρεπε διεθνώς να το διαχειριστούμε αυτό το πρόβλημα αλλιώς δεν θα υπάρχουν καθόλου λιοντάρια ελεύθερα σε 10 με 15 χρόνια. Κι όταν χαθούν δεν θα μπορεί κανείς να ανακτήσει τον πληθυσμό τους, θα έχουν χαθεί για πάντα», συνεχίζει.

Ακόμα μικρότεροι είναι οι πληθυσμοί των αφρικανικών ελεφάντων, των μαύρων ρινόκερων και των λεοπαρδάλεων.

Σε ό,τι αφορά τους ελέφαντες περισσότεροι από 33.000 θηρεύονται λαθραία κάθε χρόνο – ένας κάθε είκοσι λεπτά!

«Στις φωτογραφίες μπορείτε να το δείτε, η κατάσταση είναι απελπιστική. Μια από τις χειρότερες στιγμές ήταν όταν είδα ένα λιοντάρι που είχε πέσει σε παγίδα λαθροθήρων, είναι ένα παράδειγμα του τι συμβαίνει γενικά», προσθέτει.

«Η ζήτηση για το λαθρεμπόριο άγριας ζωής προέρχεται από χώρες εκτός Αφρικής, την Άπω Ανατολή και τις ΗΠΑ. Οι λαθροκυνηγοί θα ρισκάρουν τα πάντα, ακόμα και τη ζωή τους, για να πάρουν το κέρατο ενός ρινόκερου ή τους χαυλιόδοντες ενός ελέφαντα», λέει.

Όπως εξηγεί ο William Mwakilema από το Εθνικό Πάρκο Serengeti στην Τανζανία, αν δεν ελεγχθεί η κατάσταση, ελέφαντες και ρινόκεροι μπορεί σε λίγα χρόνια να εξαφανιστούν.

«Ο πόλεμος αυτός είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί με τα υπάρχοντα μέσα, βαριά πρόστιμα και πολυετείς φυλακίσεις. Η λαθροθηρία σημαίνει γρήγορα κέρδη», τονίζει.

Η ζήτηση για ελεφαντόδοντο, επονομαζόμενο και «λευκό χρυσό» είναι στα υψηλότερα επίπεδά της στην Κίνα, όπου χρησιμοποιείται στη διακόσμηση αλλά και στην παραδοσιακή ιατρική, πυροδοτώντας έτσι το παράνομο κυνήγι.

Στην Ασία εντοπίζεται η μεγαλύτερη ζήτηση για κέρατα ρινόκερου καθώς χρησιμοποιούνται και αυτά στην παραδοσιακή ιατρική.

Ο Roberts ελπίζει οι φωτογραφίες του, τόσο οι θλιβερές όσο και αυτές που δείχνουν τα υπέροχα άγρια ζώα με όλη τους τη μεγαλοπρέπεια, να παρακινήσουν τους ανθρώπους σε δράση.

«Αν μπορούμε να τα στηρίξουμε με οποιονδήποτε τρόπο, έχουμε καθήκον να το κάνουμε», ανέφερε.

Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες δείτε εδώ.

σαβάνα

σαβάνα

σαβάνα

σαβάνα

σαβάνα

σαβάνα

σαβάνα

σαβάνα

σαβάνα

σαβάνα

newsbeast.gr

Shares 45

Σχόλια


Read more:
Close