Μενού

Κορτιζόνη: Θεραπεύει αλλά θέλει προσοχή

Shares 25

Κορτιζόνη Η κορτιζόνη έχει πάρα πολλές θεραπευτικές ενδείξεις. Η μακροχρόνια χορήγησή της στην κτηνιατρική γίνεται για δύο κυρίως λόγους: την αντιμετώπιση κνησμωδών-αλλεργικών δερματοπαθειών και την καταπολέμηση του πόνου από αρθροπάθειες-σπονδυλοπάθειες.

Σε ό,τι αφορά τις δερματοπάθειες που συνοδεύονται από έντονο κνησμό (ξύσιμο,φαγούρα) αυτές είναι αποτέλεσμα αλλεργικών αντιδράσεων και παρασιτώσεων.

Σχετικά με τις αλλεργίες, αυτές σχετίζονται συχνότερα με τη διαβίωση των ζώων μέσα στο σπίτι όπου φιλοξενούμε επίσης τα μικροσκοπικά ακάρεα που τρέφονται από νεκρά κύτταρα του δέρματός μας τα οποία συνεχώς ανανεώνονται και αποπίπτουν. Άλλα ζώα είναι αλλεργικά στα υφάσματα ή χαλιά του σπιτιού και σπανιότερα σε χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την περιποίηση του σπιτιού. Ακόμη, δεν είναι σπάνιες οι αλλεργίες που σχετίζονται με τα τρόφιμα που καταναλώνουν τα ζώα (τροφική αλλεργία).

Σχετικά με τα εξωπαράσιτα, οι ψύλλοι ευθύνονται συχνότερα για το ξύσιμο των ζώων μας. Οι γάτες μάλιστα φιλοξενούν ευκολότερα τα ενοχλητικά αυτά αρθρόποδα. Οι ψύλλοι πέρα από τον ερεθισμό του δέρματος με τα νύγματα, όπως γίνεται και με τα ακάρεα ων διάφορων ειδών ψώρας, ευαισθητοποιούν τα ζώα με το »σάλιο» τους, έναντι του οποίου αυτά γίνονται αλλεργικά, ώστε στη συνέχεια κι ένας ακόμη ψύλλος να τα τσιμπήσει μπορεί να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς αλλεργικής αντίδρασης και να εμφανίσουν έντονο κνησμό.

Για την ανακούφιση των ζώων χορηγείται μεταξύ άλλων και κορτιζόνη και μάλιστα συχνά, για τον έλεγχο της κατάστασης, χορηγείται σε μεγάλες δόσεις και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις αθροπάθειες, τις δισκοπάθειες και γενικά με τις χρόνιες επώδυνες καταστάσεις. Η χορήγηση κορτιζόνης έχει θεαματικά αποτελέσματα καταπολεμώντας άμεσα τα συμπτώματα, σπανιότερα και την αιτία.

ΠΟΤΕ & ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΕΙΤΑΙ Η ΚΟΡΤΙΖΟΝΗ:

-Εφόσον βεβαιωθούμε ότι είναι αναγκαία η χορήγησή της. Ένα ζώο που έχει ψύλλους και ξύνεται είναι κρίμα να παίρνει κορτιζόνη.

-Εφόσον ο σκύλος ελεχθεί κλινικά ότι δεν έχει συμπτώματα/εργαστηριακά ευρήματα ύποπτα για τη Νόσο του Cushing.

-Eφόσον το ζώο έχει ελεγχθεί εργαστηριακά ως προς το σάκχαρο του αίματος (προσδιορισμός γλυκόζης) και την αλκαλική φωσφατάση, πριν χορηγηθεί κορτιζόνη.

Κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας αγωγής με κορτιζόνη απαιτείται τακτικός έλεγχος  του ζώου, κλινικός & εργαστηριακός.

ΠΟΤΕ δεν πρέπει οι ιδιοκτήτες να επαναλαμβάνουν την χορήγηση κορτιζόνης επειδή εμφανίστηκαν τα ίδια συμπτώματα που υπήρχαν πριν την χρήση αλλά πρέπει να συμβουλεύονται τον κτηνίατρο.

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ οι ιδιοκτήτες να χορηγούν την κορτιζόνη ακολουθώντας συμβουλές φίλων ή γειτόνων που έδωσαν κι αυτοί στο σκύλο τους.

Τέλος, είναι καλύτερο να προτιμάται η καθημερινή χορήγηση από το στόμα από την εφάπαξ δράση της ενέσιμης μορφής.

 

Του κτηνιάτρου Β. Κοντού,

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΙΑΤΡΙΚΑ, ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΑ, 30/9/2003-Αρχείο adespoto.gr.

 

Shares 25

Σχόλια


Read more:
Close