Μενού

Κόλλησε τσιμπούρι. Πώς θα το βγάλω;

Shares 154

τσιμπούρια Για να αφαιρέσετε ένα τσιμπούρι που έχει γαντζωθεί στο σκύλο σας χρειάζεστε ένα τσιμπιδάκι φρυδιών ή ένα ειδικό εργαλείο αφαίρεσης τσιμπουριών (πολύ φθηνό, το βρίσκετε σε pet shops).

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι πρέπει να αφαιρέσετε το τσιμπούρι μαζί με τις «δαγκάνες» του και όχι απλά να πιέσετε ή να λιώσετε το σώμα του τσιμπουριού, γιατί έχει βακτήρια που μπορεί να περάσουν στο αίμα του ζώου σας.

τσιμπούρια

Πώς θα βγάλετε το τσιμπούρι από το ζώο

  • Πιάστε με το πενσάκι το τσιμπούρι από το κεφάλι ή από τις δαγκάνες του στόματος, εκεί που έχει γατζωθεί από το δέρμα του σκύλου.
    ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην πιάνετε το τσιμπούρι από το σώμα του γιατί μπορεί να μείνουν μέσα στο δέρμα του σκύλου σας οι δαγκάνες.
  • Τραβήξτε σφιχτά και σταθερά κατευθείαν έξω. Μη στρίβετε το τσιμπούρι όσο τραβάτε.
  • Μην χρησιμοποιείτε σαπούνι, βαζελίνη ή οινόπνευμα. Παρότι κυκλοφορεί ως συμβουλή στο διαδίκτυο, δεν ευσταθεί. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι επισπεύδουν την αποκόλληση του τσιμπουριού. Αντίθετα, μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη απελευθέρωση σάλιου στο τσιμπούρι, που ίσως μεταφέρει κάποια ασθένεια (όπως ερλιχίωση, ή βορρελίωση γνωστή και ως νόσο lyme).
  • Αφού αφαιρέσετε το τσιμπούρι βάλτε το σε ένα δοχείο με οινόπνευμα για να πεθάνει. Μην τα πετάτε γύρω σας, έξω, στο έδαφος ζωντανά. Αν δεν έχετε οινόπνευμα, συνθλίψτε το με το πενσάκι (ή με το χέρι εφόσον φοράτε γάντια) μέχρι να βγάλει αίμα.
  • Καθαρίστε την πληγή του δαγκώματος με ένα απολυμαντικό.
  • Πλύντε καλά τα χέρια σας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Με γυμνά χέρια (αν δε φοράτε γάντια) μην αφαιρείτε τα τσιμπούρια και μην τα συνθλίβετε! Μπορεί να είναι φορείς κάποιας ασθένειας, η οποία μάλιστα να μεταδίδεται στον άνθρωπο.

 

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά δεκάδες τσιμπούρια;

Σε περίπτωση που έχετε βρει μεγάλη αποικία τσιμπουριών πάνω στο ζώο (για παράδειγμα σε ένα αδέσποτο) ο ασφαλέστερος και γρηγορότερος τρόπος είναι να το ψεκάσετε με ειδικό παρασιτοκτόνο σπρέι. Επιλέξτε ένα προϊόν που έχει άμεση δράση και που η λειτουργία του δεν περιορίζεται στην απώθηση των τσιμπουριών, αλλά τα εξοντώνει.

trihes.gr

Shares 154

Σχόλια


Read more:
Close