Μεγάλη έρευνα στην Αγγλία δείχνει ότι το 1/4 των σκύλων κινδυνεύουν από άγχος, κατάθλιψη και άγχος αποχωρισμού. Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων δεν καταλαβαίνουν ότι ο σκύλος τους πάσχει από άγχος αποχωρισμού, όπως έχουμε γράψει στο adespoto.gr, και ερμηνεύουν τις ζημιές που κάνει το ζώο ως »ζωηράδα» ή »ανυπακοή».
Σε μία από τις μεγαλύτερες έρευνες που έγιναν ποτέ για την ευζωϊα των ζώων, ειδικοί που σχετίζονται με ζώα, αναφέρουν ότι σχεδόν περισσότερο από 1/4 των σκύλων μένουν μόνοι τους για τόσο πολλές ώρες που συχνά παθαίνουν κατάθλιψη ή άγχος αποχωρισμού.
Η έρευνα έδειξε ότι 23% των ιδιοκτητών σκύλων στην Αγγλία αφήνουν μόνο το σκύλο τους για 5 ή περισσότερες ώρες την ημέρα ή ακόμα κι αν βρίσκονται σπίτι, δεν του δίνουν σημασία. Επίσης, το 1/3 των ιδιοκτητών, ηλικίας 18 – 24 ετών αφήνουν κι αυτοί μόνο το σκύλο τους αντί να ασχοληθούν μαζί τους ενώ μόνο το 10% των ιδιοκτητών σκύλων που είναι 55 ετών και πάνω τους αφήνουν μόνους για πάνω από 5 ώρες.
Σύμφωνα με την επικεφαλής χειουργό κτηνίατρο της έρευνας, Elaine Pendlebury, οι άνθρωποι δεν το κάνουν αυτό επίτηδες, για να κακοποιήσουν το σκύλο τους. Απλά νομίζουν ότι αυτό που κάνουν είναι σωστό.
Η έρευνα που έγινε από την φιλοζωϊκή PDSA σε συνεργασία με την εταιρεία YouGov χρησιμοποίησε δεδομένα από 11.261 ιδιοκτήτες ζώων ενώ οι 4.675 από αυτούς είχαν σκύλο.
Αποδείχτηκε ότι 52% των ιδιοκτητών σκύλων νομίζουν ότι ο σκύλος τους μπορεί να μείνει μόνος του για πάνω από 5 ώρες την ημέρα ενώ 17% πιστεύουν ότι το ανώτατο που θα πρέπει να μένουν μόνα τα σκυλιά είναι 6 ώρες.
15% πιστεύει ότι και οι 8 ώρες είναι…»εντάξει» ενώ 4% πιστεύει ότι μπορεί ο σκύλος να μένει μόνος μέχρι και 10 ώρες ενώ οι υπόλοιπο ερωτηθέντες δεν ήταν σίγουροι τι να πουν.
Η έρευνα λέει ότι το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο για να μένει ένας σκύλος ή μια γάτα μόνη είναι περίπου 4 με 5 ώρες, αν ληφθούν υπόψη όσα λέει ο νόμος της Αγγλίας για την ευζωϊα των ζώων.
Παρόλαυτα, κανείς δεν μπορεί να καθορίσει με σιγουριά το χρόνο. Ένας καθηγητής ψυχολογίας, από το Πανεπιστήμιο British Columbia λέει: Τα σκυλιά είναι διαφορετικά, δεν είναι όλα ίδια, άρα έχουν διαφορετικές κοινωνικές ανάγκες. Για παράδειγμα, τα κυνηγόσκυλα και τα λαγωνικά είναι πολύ κοινωνικά αλλά τα σκυλιά εργασίας ή οι φύλακες μπορεί να είναι εντάξει αν τα αφήσεις και 8 και 10 ώρες μόνα τους.
Όμως ένας κτηνίατρος που συμμετείχε κ αυτός στην έρευνα έχει διαφορετική άποψη. Όπως λέει, κανένα σκυλί, ανεξαρτήτως ράτσας, δεν πρέπει να μένει μόνος του για πάνω από 40 ώρες σύνολο την εβδομάδα.
Διευθυντής κλινικής συμπεριφοράς ζώων σε Κτηνιατρική Σχολή ωστόσο λέει: Είναι λογικό ότι θα αφήσεις το σκύλο μόνο του κάποιες ώρες. Όλοι εργαζόμαστε ή πρέπει να βγούμε κάπου όπου δεν μπορεί να έρθει μαζί. Σίγουρα δεν είναι καλό να μένει ένας σκύλος μόνος του, μέσα στο σπίτι, κάθε μέρα για πάνω από 8 ώρες ας πούμε, ειδικά αν δεν γίνονται προσπάθειες να έχει ένα όμορφο περιβάλλον, παιχνίδια και διάφορα πράγματα να τον απασχολούν όσο λείπουμε ή αν δεν έχει άλλο σκύλο για παρέα.
Ο ίδιος αναφέρει ότι αν έχουμε περιορισμένο το σκύλο μας σε κλουβί ή δεμένο όσο λείπουμε είναι ιδιαίτερα άσχημο, αφού δεν μπορεί να έχει επαφή με όλο το σπίτι και τους χώρους του. Μπορούμε να αφήνουμε ανοιχτή την τηλεόραση όσο λείπουμε για να νιώθει ότι έχει κάποιον παρέα ή ειδικά παιχνίδια με τροφή μέσα.
Ιδανικά, τα ζώα δεν θα πρέπει να μένουν μόνα τους, αφού είναι αγελαία.Όμως στον πραγματικό κόσμο αυτό είναι αδύνατο. Πρέπει τουλάχιστον να προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε γι αυτά όσο λείπουμε αλλά και όταν γυρίζουμε, να τα πηγαίνουμε μεγάλες βόλτες, να παίζουμε για 30-60 λεπτά μαζί τους κ.α.
Οι φαρμακευτικές εταιρίες ανέφεραν ότι 15-17% των σκύλων υποφέρουν από άγχος αποχωρισμού, μία ασθένεια ψυχολογική όπου ο σκύλος νιώθει ότι εγκαταλείπεται κάθε φορά που φεύγουμε από το σπίτι και αυτό συχνά τον οδηγεί σε καταστροφές πραγμάτων.
Μάλιστα, ο μόνος τρόπος να καταλάβουμε αν το σκυλί μας πάσχει από άγχος αποχωρισμού είναι να το καταγράψουμε με κάμερα όσο λείπουμε. Αν γαυγίζει χωρίς λόγο, σκάβει, είναι ανήσυχο και δεν ηρεμεί έχει σίγουρα άγχος. Χρειάζεται βοήθεια από εκπαιδευτή αλλά και φάρμακα ή κολλάρα κατά του στρες.
Βέβαια μερικά ζώα δεν μπορούν να μείνουν μόνα ούτε 15 λεπτά. Σε αυτές τις περιπτώσεις το ζώο χρειάζεται θετική εκπαίδευση για να ξεπεράσει το άγχος αποχωρισμού.