animalplanet.gr | Κατοικίδια & Ζώα

Καβγατζής χωρίς αιτία. Πώς θα αποτρέψουμε την αδικαιολόγητη επιθετικότητα;

Πώς θα τον αναθρέψουμε σωστά ώστε να αποφύγουμε σκυλοκαβγάδες και τραυματισμούς ανθρώπων.

Η επιθετικότητα είναι μία από τις συμπεριφορές που επιδεικνύουν οι σκύλοι προκειμένου να επιλύσουν μια διαμάχη. Οταν νιώσουν ότι απειλούνται, θα προσπαθήσουν να διώξουν γαβγίζοντας, γρυλίζοντας ή και δαγκώνοντας (στον «αέρα» ή με επαφή) όποιον τους απειλεί. Καθήκον μας είναι να τον μάθουμε ότι δεν συνιστούν τα πάντα απειλή, ότι μπορούν να τον πλησιάζουν ζώα, παιδιά και άλλοι άνθρωποι χωρίς εκείνος να αντιδρά. Αν περνάει ένας ποδηλάτης από δίπλα μας, ένας άνθρωπος που κρατάει μαγκούρα ή ένας άλλος σκύλος και ο σκύλος σας δείχνει επιθετικότητα, μην το θεωρείτε φυσιολογικό ούτε ότι είναι «κακός από τη φύση του». Στις περισσότερες περιπτώσεις, μάλιστα, δεν φταίει ο σκύλος, αλλά εμείς που δεν τον έχουμε αναθρέψει σωστά. Αν αντιδράσει βίαια απέναντι σε ένα παιδί που πάει να τον χαϊδέψει, είναι απαράδεκτο. Ομως, εδώ παίζει ρόλο το ιστορικό του. Μήπως δεν έχει γνωρίσει ποτέ παιδιά στη ζωή του; Mήπως κάποιο παιδί τον έχει χτυπήσει κατά το παρελθόν;
Μερικές από τις κυριότερες αιτίες επιθετικότητας είναι η έλλειψη κοινωνικοποίησης, ο φόβος, το στρες, ο πόνος, η κτητικότητα, η κυριαρχικότητα και το ένστικτο προστασίας.
Να σημειώσουμε εδώ ότι στην περίπτωση πραγματικής απειλής, καθήκον μας είναι να τον έχουμε εκπαιδεύσει ώστε να χρησιμοποιεί την ελάχιστη δυνατή βία.

Πώς θα τον αναθρέψω σωστά;

Για να μην καταλήξει ο σκύλος σας ένας αδικαιολόγητα επιθετικός καβγατζής, θα πρέπει:

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οταν επιτίθεται, μην επιχειρήσετε να τον χαϊδέψετε, θεωρώντας πως έτσι τον καθησυχάζετε. Θα τον οδηγήσετε σε λάθος συμπεράσματα: θα θεωρήσει την επιθετικότητά του σωστή, αφού τον επιβραβεύετε.

toocute.gr