Μενού

Κάθε τρίχα θέλει τη βούρτσα της. Σίγουρα χρησιμοποιείτε τη σωστή;

Shares 41

τρίχες τρίχα Σκύλος κατοικίδια Γάτα βούρτσα Το κάθε ένα από 10 εργαλεία χτενίσματος που σας παρουσιάζουμε έχει το ρόλο του, τον τρόπο του και τον τύπο τρίχας στον οποίο απευθύνεται.

Τα περισσότερα κατοικίδια «μαδάνε» τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Για το σκύλο ή τη γάτα σας επιλέξτε τη βούρτσα που ταιριάζει καλύτερα στο τρίχωμα και στις ανάγκες του και που θα έχει ως αποτέλεσμα λαμπερό τρίχωμα και λιγότερες τρίχες στα πατώματα, στα χαλιά & στους καναπέδες.
Στα καταστήματα θα βρείτε δεκάδες τύπους βουρτσών και χτενών. Λογικό, λοιπόν, είναι να σας προβληματίζει ποια ταιριάζει στο δικό σας ζώο. Ανάλογα με τη φυλή, ίσως χρειάζεται ειδική περιποίηση ή και καθημερινό χτένισμα. Οι υπάλληλοι των καταστημάτων δεν έχουν, συνήθως, τις κατάλληλες γνώσεις ώστε να σας βοηθήσουν. Το ιδανικό θα ήταν να επισκεφτείτε ένα κομμωτήριο μικρών ζώων, μαζί με το σκύλο ή τη γάτα σας, για να σας δείξουν την κατάλληλη βούρτσα για το τρίχωμά του καθώς και πώς να τη χρησιμοποιείτε. Στο μεταξύ, επωφεληθείτε της περιήγησης που σας προσφέρουμε σήμερα ανάμεσα σε βούρτσες, τριχώματα και φυλές.

Οι 10 πιο συνηθισμένες βούρτσες για κατοικίδια

τρίχες τρίχα Σκύλος κατοικίδια Γάτα βούρτσα

τρίχες τρίχα Σκύλος κατοικίδια Γάτα βούρτσα

1. Slicker brush

Είναι η βούρτσα που χρησιμοποιούμε περισσότερο από όλες. Ιδανική για να αφαιρεί κόμπους και να ξεμπλέκει, χρησιμοποιείται επίσης για να απομακρύνει νεκρό τρίχωμα είτε από το υπόστρωμα είτε από τον εξωτερικό παχύ μανδύα. Πολλές φορές, τη χρησιμοποιούμε στα «τελειώματα» κάθε περιποίησης, καθώς τα λεπτά συρμάτινα «δοντάκια» της διεγείρουν τη φυσική κυκλοφορία των ελαίων της τρίχας, δημιουργώντας ένα λαμπερό, λείο φινίρισμα. Υπάρχουν συνήθως δύο τύποι:

  1. Με μαλακά δόντια (ιδανική για «τελείωμα» σε λεία μαλακά τριχώματα, όπως Μαλτέζ, Γιορκσάιρ Τεριέ).
  2. Με σκληρά δόντια και, συνήθως, ελαφρώς κυρτή επιφάνεια (ιδανική για τριχώματα σκληρά και σγουρά, όπως Πουντλ, Φοξ Τεριέ, Μπισόν Φριζέ).

Είναι ιδανική και για γάτες.

τρίχες τρίχα Σκύλος κατοικίδια Γάτα βούρτσα

2. Pin brush

Τη βρίσκουμε με ή χωρίς τις προστατευτικές ακίδες στα «δοντάκια». Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην απομάκρυνση της νεκρής τρίχας από μεσαίου μήκους τρίχωμα, σε σκληρή τρίχα, κυματιστή, ακόμη και σε σγουρή (Γκόλντεν Ριτρίβερ, Γουάιρ Φοξ Τεριέ, ακόμη και Σνάουτσερ). Επιπλέον, είναι ιδανική, αυτή με τις προστατευτικές ακίδες, για ζώα με ευαίσθητο δέρμα, καθώς δεν τα τραυματίζει.
Τέλος, ιδίως οι κομμωτές, τη χρησιμοποιούμε όταν χτενίζουμε βρεγμένο τρίχωμα (ακόμη και μακρύ), καθώς δεν σπάει την τρίχα όπως η slicker brush. Για παράδειγμα, μας βοηθά να ισιώσουμε το μακρύ μεταξένιο τρίχωμα φυλών όπως των Σιχ Τζου, Μαλτέζ, Γιόρκι και των Λαγωνικών του Αφγανιστάν.
Αντίστοιχα, τη χρησιμοποιούμε σε γάτες με μεσαίο μήκος τρίχας.

τρίχες τρίχα Σκύλος κατοικίδια Γάτα βούρτσα

3. Bristle brush

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις φυλές, αφού έχει προηγηθεί το ξεμπέρδεμα και το χτένισμα με τις άλλες βούρτσες. Τη χρησιμοποιούμε σε μακριά, μεσαία, κυματιστά, σκληρά, σγουρά, ακόμη και σε κοντά τριχώματα. Είναι μια καταπληκτική βούρτσα για το τελείωμα, καθώς τονώνει το δέρμα, βελτιώνει την κυκλοφορία και προσθέτει λάμψη στο τρίχωμα. Χρησιμοποιήστε την στο τελικό στάδιο κάθε βουρτσίσματος, για να αφαιρέσετε τυχόν νεκρές τρίχες που παραμένουν στο ζώο. Με την ίδια λογική τη χρησιμοποιούμε και στις γάτες.
Συνήθως τις συναντάμε σε τρεις τύπους:

  1. Με συνθετική τρίχα (πλαστική), φθηνή, με μεγάλη αντοχή αλλά και αρκετά σκληρή για το δέρμα, κάποιες φορές. Όμως, αρκετά καλή για να κάνει τη δουλειά για την οποία προορίζεται.
  2. Με μεικτή τρίχα (συνθετική και φυσική). Ακριβή, με μέτρια αντοχή, ιδανική για το τελείωμα.
  3. Με φυσική τρίχα. Ακριβή, με μικρή αντοχή και τέλεια για κάθε τρίχωμα, καθώς δεν το ηλεκτρίζει, προστατεύοντας το δέρμα από ερεθισμούς.

τρίχες τρίχα Σκύλος κατοικίδια Γάτα βούρτσα

4. Rake brush

Το τέλειο εργαλείο για σκύλους που μαδάνε πολύ, ειδικά γι’ αυτούς με διπλό μανδύα τριχώματος, όπως τα Χάσκι, Αλάσκαν Μάλαμουτ, Σαμουαγιέ-ντ, Πομεράνιαν κ.ά. Τη χρησιμοποιούμε και σε γάτες που έχουν πολύ πυκνό τρίχωμα, όπως τις Περσικές και τις Ιμαλαΐων. Εχει συνήθως μια σειρά από μεταλλικά δόντια, μιμούμενη την κλασική «τσουγκράνα», μπαίνει βαθιά στο υπόστρωμα και αφαιρεί όλη τη νεκρή τρίχα, που διαφορετικά θα κατέληγε στο σπίτι μας. Τη συναντάμε και με 2 σειρές, όπως και με περιστρεφόμενα «δόντια».
τρίχες τρίχα Σκύλος κατοικίδια Γάτα βούρτσα

5. Furminator

Στην ουσία, ανήκει στην κατηγορία «Rake brush». Βοηθάει, χωρίς να σπάει την τρίχα, να αφαιρεθεί γρήγορα το νεκρό υπόστρωμα από κοντότριχες και πιο μακρύτριχες φυλές με πρόβλημα συνεχούς μαδήματος. Πρέπει όμως να τη χρησιμοποιούμε με πολλή προσοχή, καθώς, αν δεν σταματήσουμε εγκαίρως τη χρήση της, ερεθίζουμε πολύ το δέρμα και μπορεί ακόμη και να «αδειάσουμε» από τρίχες σχεδόν τελείως μια περιοχή στο ζώο, αφού η συγκεκριμένη βούρτσα δεν σταματά ποτέ να βγάζει τρίχα. Υπάρχει σε διάφορους τύπους, ανάλογα με το μήκος της τρίχας και το μέγεθος της φυλής. Αντίστοιχα, υπάρχουν furminator για κοντότριχες και μακρύτριχες γάτες.

τρίχες τρίχα Σκύλος κατοικίδια Γάτα βούρτσα

6. Rubber brush

Μια βούρτσα που χρησιμοποιώ κατά κόρον στις κοντότριχες φυλές, όπως τα Μπόξερ, Μπιγκλ, Λαμπραντόρ, Ροτβάιλερ, καθώς και σε κάποιες μεσαίου τριχώματος, όπως τα Γκόλντεν Ριτρίβερ. Ιδανική και για κοντότριχες γάτες και κουνελάκια. Αφαιρεί το νεκρό τρίχωμα όσο κάνει μασάζ και διεγείρει την κυκλοφορία και τα έλαια της τρίχας, αφήνοντας ένα υγιές λαμπερό τελείωμα. Καθώς δεν τραυματίζει το δέρμα, τα ζώα τη δέχονται πολύ εύκολα, επιτρέποντας να βουρτσίζουμε τα πόδια και τη μουσούδα. Τη χρησιμοποιούμε και στο μπάνιο, όπου βοηθάει το σαπούνισμα να είναι πιο βαθύ, αποτελεσματικό και δυνατό από το να χρησιμοποιούμε μόνο τα χέρια μας. Τέλος, αν έχει πυκνά «δόντια», χρησιμοποιήστε την για να αφαιρέσετε από τον καναπέ τις τρίχες. Τις ηλεκτρίζει και τις παίρνει μαζί της!

τρίχες τρίχα Σκύλος κατοικίδια Γάτα βούρτσα

7. Demmating rake

Χρησιμοποιείται συνήθως από τους κομμωτές μόνο, καθώς τα «δόντια» της είναι σαν ξυράφια και είναι η λύση σε ένα πολύ πυκνό και με κόμπους τρίχωμα, για να αποφευχθεί το ξύρισμα στην περιοχή (για παράδειγμα, στο λαιμό ενός Τσόου Τσόου ή στο πίσω μέρος των ποδιών ενός Βελγικού Ποιμενικού Γκρένενταλ). Μπαίνουμε από πάνω από τον κόμπο προς τα κάτω, κρεπάροντας την περιοχή, χωρίς στην ουσία να τραβάμε το τρίχωμα.
τρίχες τρίχα Σκύλος κατοικίδια Γάτα βούρτσα

8. Mat breaker

Μοιάζει με την demmating rake, αλλά σε πιο μικρή εκδοχή. Χρησιμοποιείται μόνο για να αφαιρούμε κόμπους από τα τριχώματα, αλλά όχι σε περιοχές χωρίς τρίχωμα, καθώς κόβει μέρος της τρίχας. Τα «δόντια» είναι σαν ξυραφάκια και χρειάζονται προσοχή. Ιδανικά για ιδιοκτήτες με μακρύτριχα ζώα, που δεν μπορούν να τα χτενίζουν εύκολα και κάνουν κόμπους. Και πάλι κρεπάρουμε την περιοχή, προσέχοντας να έχουμε βάλει το χέρι μας στη ρίζα της τρίχας, για να μην πονάει το ζώο.

τρίχες τρίχα Σκύλος κατοικίδια Γάτα βούρτσα

9. Shade blade

Ιδανικό εργαλείο για πυκνά τριχώματα, σκυλιά με διπλό μανδύα καθώς και κοντότριχα με πρόβλημα συνεχούς τριχόπτωσης, όπως Γερμανικοί Ποιμενικοί, Χάσκι, Ροτβάιλερ και Λαμπραντόρ με παχύ τρίχωμα. Το χρησιμοποιούμε συνήθως με ανοιχτές τις λαβές, σαν να ξεφλουδίζουμε ένα καρότο. Με τη φορά της τρίχας περνάμε τη «λεπίδα» από όλο το ζώο, ακόμη και τα πόδια. Σε ζώα με πολύ πυκνό τρίχωμα, όπως τα Αλάσκαν Μάλαμουτ, ιδανικά χρησιμοποιούμε πρώτα τη rake brush.

τρίχες τρίχα Σκύλος κατοικίδια Γάτα βούρτσα

10. Comb

Η χτένα που είναι απαραίτητη σε όλους όσοι έχουν από μεσαίου μέχρι μακριού τριχώματος σκύλο ή γάτα. Είναι το εργαλείο που μας «λέει» αν έχει γίνει σωστά το βούρτσισμα και μας βοηθάει να δούμε σε ποιες περιοχές έχει όντως ολοκληρωθεί. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι πελάτες μου που έχουν μακρύτριχα σκυλάκια, όπως τα Μαλτέζ και τα Γιόρκι, όταν τα φέρνουν, απλώς τα έχουν περάσει με μια slicker brush και πιστεύουν ότι είναι χτενισμένα, χωρίς κόμπους. Όταν τους κάνω το τεστ με τη χτένα που δεν περνάει από το τρίχωμα, εκπλήσσονται. Άρα, σαν επίλογο του βουρτσίσματος, αφού έχουμε χρησιμοποιήσει μία από τις κατάλληλες βούρτσες, πρέπει να χτενίσουμε το ζωάκι μας και με αυτήν τη χτένα. Ανάλογα με το τρίχωμά του, υπάρχουν πολλές εκδοχές της. Οσο πιο λεπτή η τρίχα του, τόσο πιο πυκνά πρέπει να είναι τα δόντια της.

τρίχες τρίχα Σκύλος κατοικίδια Γάτα βούρτσα

Από την Pet Groomer Φλώρα Σαρτζετάκη, toocute.gr

Share41
Shares 41

Σχόλια


Read more:
vet
Δωρεάν εμβολιασμός, στείρωση και ηλεκτρονική καταγραφή αδέσποτων ζώων στο Δήμο Βόλβης

Close