Μενού

Κατάθλιψη σε σκύλους: Κατανοώντας την κατάθλιψη στους σκύλους

Shares 0

Παρά το κέφι τους και το παιχνιδιάρικο ταπεραμέντο τους, η κατάθλιψη στα σκυλιά είναι μια τεκμηριωμένη ιατρική περίπτωση. Υπάρχει διάφοροι λόγοι που την προκαλούν –αλλά στο τέλος, μπορεί να θεραπευτεί. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε ό,τι πρέπει να κάνετε για να την καταπολεμήσετε.

Για πολλούς ανθρώπους, υπάρχουν μέρες που απλά δεν θέλουν να σηκωθούν από το κρεβάτι –επίσης υπάρχουν μέρες που χάνετε το ενδιαφέρον για πράγματα που απολαμβάνατε. Μία απλή μέρα κακής διάθεσης είναι συνηθισμένη και φυσικά αναμενόμενη. Αλλά, το πρόβλημα ξεκινάει όταν η λύπη και η μελαγχολία γίνονται ένα σύνηθες φαινόμενο. Η κατάθλιψη είναι ένα κοινό φαινόμενο στους ανθρώπους και μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τους σκύλους. Δεν μπορεί απλά να επηρεάσει το σκυλί σας, αλλά, μπορεί να έχει επίπτωση στο επίπεδο δραστηριότητάς τους και τις διατροφικές του συνήθειες –άρα δεν είναι κάτι που μπορείτε να περιφρονείτε. Αν δεν θεραπευτεί, η κατάσταση αυτή μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη γενική υγεία του κατοικίδιού σας και να οδηγήσει σε άλλες περιπτώσεις οι οποίες μπορεί να περάσουν εκτός ελέγχου.

Συμπτώματα κατάθλιψης στους σκύλους

Όταν ο σκύλος σας δεν νιώθει καλά, δεν μπορεί να ανοίξει απλά το στόμα του και να το πει – είναι δουλειά σας ως ιδιοκτήτης του να αναγνωρίσετε και να εξοικειωθείτε με την «τυπική» συμπεριφορά του σκύλου σας για να μπορείτε να επισημάνετε πότε παρουσιάζεται κάποιο πρόβλημα. Η κατάθλιψη επηρεάζει διαφορετικά τον κάθε σκύλο, αλλά αλλαγές στη συμπεριφορά είναι οι πιο σημαντικοί δείκτες. Ευτυχώς, αυτές οι αλλαγές μπορεί εύκολα να εντοπισθούν. Μερικά από τα πιο συνήθη συμπτώματα στην κατάθλιψη των σκύλων περιλαμβάνουν:

Λήθαργος/Έλλειψη ενδιαφέροντος

Αν το σκυλί σας δείχνει να μην απολαμβάνει πλέον τα αγαπημένα του παιχνίδια ή δραστηριότητες, μπορεί να έχει κατάθλιψη. Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να παρουσιασθεί με τη μορφή του λήθαργου και γενικής καταθλιπτικής εμφάνισης. Γνωρίζετε το σκυλί σαν δραστήριο και ενεργητικό κατοικίδιο –αλλά τώρα δείχνει να περνάει περισσότερο χρόνο να τεμπελιάζει και να κάθεται αδρανές, ατενίζοντας απλά σε απόσταση; Ίσως προσπαθείτε να το διεγείρετε με τα αγαπημένα του σνακ ή κάποιο νόστιμο γεύμα, αλλά, δεν παίρνετε ανταπόκριση; Η κατάθλιψη αναντίρρητα έχει κάνει την εμφάνισή της.

Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες

Όταν ένα σκυλί έχει κατάθλιψη θα αρχίσει τακτικά να τρώει λιγότερο και μπορεί να αρνηθεί ολοκληρωτικά το φαγητό. Σε σπάνιες περιπτώσεις, το αντίθετο θα συμβεί –ένα σκυλί που συνήθως τρώει ελαφρά ξαφνικά θα γίνει λαίμαργο. Ακόμη, η έλλειψη όρεξης είναι ένα κοινό σημάδι κατάθλιψης. Όπως όλοι γνωρίζουμε κάθε σκυλί αρέσκεται να μασουλίζει, ιδιαίτερα αν του δίνουν κάποιο κέρασμα. Το να αρνηθεί να μασουλίζει επανειλημμένα με συνοδευόμενο λήθαργο είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι κάτι πάει στραβά.

Αποπροσανατολισμός

Εάν το σκυλί σας παρουσιάζεται σαν να είναι χαμένο ή περιφέρεται από δωμάτιο σε δωμάτιο, μπορεί αυτό να αποτελεί ένδειξη κατάθλιψης. Το σκυλί σας μπορεί να αποτυγχάνει επίσης να δεσμευθεί σε συνηθισμένες συμπεριφορές χαιρετισμού όταν άνθρωποι έρχονται στο σπίτι. Αυτό πάει χέρι-χέρι με την έλλειψη ενδιαφέροντος που αναπτύσσεται στην κατάθλιψη. Ακόμα, αν το κατοικίδιό σας μοιάζει μπερδεμένο σχετικά με μηδαμινά ή τυπικά ερεθίσματα και τόπους στο σπίτι, είναι μία απόδειξη ότι αναζητά βοήθεια.

Αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου

Μαζί με τις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, η κατάθλιψη συχνά προκαλεί αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου των σκύλων σας. Αν το σκυλί σας κοιμάται περισσότερο από το σύνηθες (ειδικά όταν συνοδεύεται αυτή η κατάσταση από λήθαργο) μπορεί αυτό να αποτελεί μια ένδειξη κατάθλιψης. Αν δείτε ότι ο σκύλος σας ξαπλώνει για ώρες και απλά κοιτάει τον άδειο χώρο ή εντοπίσετε μια μελαγχολία όταν είναι ξύπνια κατά τη διάρκεια της νύχτας, η κατάθλιψη είναι ένας κοινός παράγοντας.

Αυξημένη συχνότητα ατυχημάτων

Εάν το καλά εκπαιδευμένο σκυλί σας ξαφνικά ξεκινάει να έχει ατυχήματα στο σπίτι είναι πιθανό να υπάρχει κάποιο σημαντικό πρόβλημα. Αυτό ειδικά αποτελεί πρόβλημα αν συνοδεύεται με αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες.

Καταστροφική συμπεριφορά

Σε ορισμένες περιπτώσεις, σκυλιά με κατάθλιψη γίνονται πιο επιθετικά ή αναπτύσσουν καταστροφικές συμπεριφορές όπως το μάσημα. Εάν το σκυλί σας είναι συνήθως ήρεμο, αλλά ξαφνικά γίνεται καταστροφικό, μπορεί να είναι επειδή δεν ασκείται συχνά και έχει πέσει ως αποτέλεσμα σε κατάθλιψη. Αυτή η συμπεριφορά είναι διαφορετική από το περίεργο μάσημα επίπλων που είναι συχνό από κουτάβια που μόλις βγάζουν δόντια. Η καταθλιπτική συμπεριφορά μπορεί να γίνει σκόπιμη, σαν να προσπαθεί ο σκύλος σας να σας πει ότι κάτι πάει στραβά. Αν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας παραφέρεται και διαλύει τα αγαπημένα σας αντικείμενα ή σε ακραίες περιπτώσεις επιτίθεται σε ανθρώπους και άλλα ζώα, αυτό μπορεί να είναι ένα καθαρό σημάδι εσωτερικής αναταραχής.

Διάγνωση και επιλογές θεραπείας

Ο καλύτερος τρόπος για να διαγνώσει ο κτηνίατρος την κατάθλιψη είναι παρατηρώντας τα συμπτώματα. Πρέπει να παρατηρείτε και να προσέχετε πότε ξεκίνησαν τα συμπτώματα και πώς εξελίχθηκαν στην πορεία. Οι επιλογές θεραπείας για κατάθλιψη διαφέρουν στα σκυλιά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο σκύλος θα απαγκιστρωθεί από την κατάθλιψη μόνος του αν προσπαθήσετε να δείξετε παραπάνω σημασία σε αυτόν και το διεγείρετε με νέα παιχνίδια. Για ορισμένα σκυλιά, αντικαταθλιπτικά φάρμακα, όπως, τα Prozac, ίσως να είναι αναγκαία. Συμβουλευθείτε οπωσδήποτε τον κτηνίατρο σας πριν δώσετε κάποιο φάρμακο στο σκύλο σας. Πρέπει να σιγουρευτείτε ακόμη ότι τα συμπτώματα του σκύλου σας δεν προκαλούνται από κάποια άλλη υποβόσκουσα ιατρική διαταραχή. Ο λήθαργος ή η έλλειψη όρεξης μπορεί να αποτελούν συμπτώματα διαφορετικής αιτιολογίας. Πρέπει να σιγουρευτείτε ότι έχετε αποκλείσει οποιεσδήποτε άλλες αιτιολογίες πριν κάνετε την τελική διάγνωση της κατάθλιψης.

Για κάποιον ιδιοκτήτη δεν υπάρχει τίποτα πιο σπαρακτικό από το να βλέπει σε άσχημη κατάσταση το σκύλο του. Η κατάθλιψη στους σκύλους είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Πρέπει λοιπόν να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο αν οι προσπάθειες να βελτιώσετε τη διάθεση του σκύλου σας δεν καρποφορούν τελικά.

Shares 0

Σχόλια


Read more:
Close