Μενού

ΗΠΑ: Η πετρελαιοκηλίδα του 2010 αφάνισε τα δελφίνια

Shares 17

πετρελαιοκηλίδα δελφίνια δελφίνι BP Η πετρελαιοκηλίδα, που σχηματίστηκε από τη διαρροή πετρελαίου από εξέδρα άντλησης της BP το 2010 στον Κόλπο του Μεξικού, η χειρότερη στην αμερικανική ιστορία, συνέβαλε σε μεγάλη αύξηση της θνησιμότητας των δελφινιών, είναι το συμπέρασμα, στο οποίο καταλήγει μια ομοσπονδιακή έρευνα, η πιο εκτεταμένη που γίνεται στα κητώδη.

Τα πορίσματα της έρευνας αυτής, η οποία έγινε για λογαριασμό της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας για τους Ωκεανούς και την Ατμόσφαιρα (NOAA), δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS ONE.

Μια ασυνήθιστα υψηλή αναλογία δελφινιών, κυρίως των μακρύρρυγχων που βρέθηκαν νεκρά στις ακτές της Λουϊζιάνας, του Μισισίπι και της Αλαμπάμα μεταξύ του 2010 και του 2012, υπέφεραν από βακτηριακή πνευμονία ή νόσο των επινεφριδίων αδένων, τα αίτια για τις οποίες δεν μπορεί να είναι άλλα από μια έκθεση σε ουσίες που περιέχονται στους υδρογονάνθρακες, επισημαίνουν οι ερευνητές που πραγματοποίησαν την έρευνα.

Αυτά ενισχύουν τα πορίσματα προηγούμενης εκτίμησης του 2011 για την κατάσταση της υγείας των πληθυσμών των μακρύρρυγχων δελφινιών στην ακτή της Μπαρατάρια, στην Λουϊζιάνα, η οποία μολύνθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό από την πετρελαιοκηλίδα της BP, η οποία είχε σχηματιστεί από το πετρέλαιο που διέρρευσε έπειτα από έκρηξη στην εξέδρα άντλησης Deepwater Horizon.

«Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας δείχνουν ότι τα δελφίνια υπέστησαν συνέπειες από την έκθεσή τους σε πετρελαϊκές ουσίες μετά την πετρελαιοκηλίδα της Deepwater Horizon«, υπογράμμισε σε τηλεφωνική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Στέφανι Βεν-Ουότσον, επιδημιολόγος κτηνίατρος του National Marine Mammal Foundation, η οποία ήταν μια από τις βασικές συντάκτριες των πορισμάτων της έρευνας αυτής.

«Μια έκθεση στις ουσίες αυτές προκαλεί σοβαρές νόσους των επινεφριδίων αδένων και των πνευμόνων που έχουν συμβάλει σε μια μεγάλη αύξηση της θνησιμότητας των δελφινιών στο βόρειο τμήμα του Κόλπου του Μεξικού», πρόσθεσε.

«Οι μελέτες αυτές καταδεικνύουν εμφανώς το γεγονός ότι η παρουσία υδρογονανθράκων είναι η πιο σημαντική αιτία των ασθενειών και της θνησιμότητας που πλήττει τους πληθυσμούς των δελφινιών στον Κόλπο του Μεξικού κατά την διάρκεια της περιόδου αυτής. Η νέα αυτή μελέτη ενισχύει σημαντικά αυτήν την θέση», επισημαίνει επίσης η Τέρι Ρόουλς, κτηνίατρος που συνέβαλε στις έρευνες.

Η ανεπάρκεια των επινεφριδίων αδένων μπορεί να προκαλέσει διάφορες ασθένειες. Οι αδένες αυτοί παράγουν τις ορμόνες που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό, την αρτηριακή πίεση και άλλες ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού.

«Τα ζώα που υποφέρουν από μια επινεφριδιακή ανεπάρκεια αντέχουν λιγότερο σε στρεσογόνες καταστάσεις και είναι ως εκ τούτου πιο ευάλωτα και πιο επιρρεπή να πεθάνουν», διευκρίνισε.

Στο σύνολο των ακτών της Λουϊζιάνας, του Μισισίπι και της Αλαμπάμα που επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα, ένα δελφίνι στα τρία προσβλήθηκε από την σπάνια αυτή νόσο, έναντι μόνον 7% σε μια ομάδα δελφινιών αναφοράς που δεν υπέστη τις συνέπειες της διαρροής πετρελαίου από την Deepwater Horizon.

Εκτός από την νόσο των επινεφριδίων αδένων, οι επιστήμονες βρήκαν επίσης ότι περισσότερα από ένα δελφίνι στα πέντε στην ζώνη που επλήγη από τον πετρελαιοκηλίδα υπέκυψε κατόπιν μιας βακτηριακής πνευμονίας που ήταν ασυνήθιστα σοβαρή.

«Τα δελφίνια αυτά έφεραν σίγουρα τις χειρότερες πνευμονικές βλάβες που έχω δει εδώ και δεκατρία χρόνια, που εξετάζω τους ιστούς των νεκρών αυτών κητωδών που έχουν ξεβραστεί στις ακτές των ΗΠΑ», σημείωσε επίσης η κτηνίατρος του Πανεπιστημίου του Ιλινόι, Καθλίν Κόλγκροουβ.

Συγκριτικά μόνο το 2% των δελφινιών που δεν έχουν εκτεθεί στην πετρελαιοκηλίδα της BP έχουν παρουσιάσει τέτοιου είδους πνευμονικές βλάβες, σημείωσε.

Η BP αμφισβήτησε τα αποτελέσματα της πιο πρόσφατης αυτής έρευνας της NOAA.

«Τα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων αυτών της τελευταίας μελέτης της NOAA, δεν αποδεικνύουν ότι το πετρέλαιο που διέρρευσε από το ατύχημα της Deepwater Horizon προκάλεσε αύξηση της θνησιμότητας των δελφινιών», αναφέρει η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Στην πραγματικότητα, πολλές έρευνες που έχουν γίνει εδώ και πολλές δεκαετίες έχουν δείξει ότι τα αναπνευστικά νοσήματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αναφέρονται σε αυτήν την έρευνα, βρίσκονται μεταξύ των πιο συχνών αιτιών θνησιμότητας των μακρύρρυγχων δελφινιών», προσθέτει.

nooz.gr

Shares 17

Σχόλια


Read more:
Close