Μενού

Οι σκύλοι είναι «τέρατα μνήμης» σε σύγκριση με τα άλλα ζώα

Shares 99

σκύλοι μνήμη Τα ζώα δεν θυμούνται συγκεκριμένα περιστατικά, αλλά συγκρατούν στη μνήμη τους μόνο τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την επιβίωσή τους.

Η λειτουργία της μνήμης διακρίνεται στη βραχυπρόθεσμη και την εξειδικευμένη: η πρώτη αφορά στην αποθήκευση πληροφοριών κάθε είδους, ενώ η δεύτερη περιλαμβάνει συγκεκριμένου τύπου πληροφορίες επιβίωσης που παραμένουν επί μακρύτερο χρονικό διάστημα.

Μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης δείχνει ότι οι σκύλοι έχουν πολύ ισχυρότερη βραχυπρόθεσμη μνήμη σε σύγκριση με άλλα ζώα. Ενώ τα ζώα έχουν μέση διάρκεια βραχυπρόθεσμης μνήμης μόλις 27 δευτερόλεπτα οι σκύλοι φτάνουν τα δύο ολόκληρα λεπτά.

Συγκριτικά, οι χιμπατζήδες ξεχνούν μετά από 20 δευτερόλεπτα, ενώ άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά όπως οι μπαμπουίνοι, οι μακάκοι και οι πυγμαίες μαρμοζέτες (είδος μαϊμούδων) έχουν ελάχιστα καλύτερη μνήμη από τις μέλισσες.

Στο πλαίσιο της έρευνας με επικεφαλής τον καθηγητή ηθολογίας Γιόχαν Λιντ, εξετάστηκαν 25 διαφορετικά είδη ζώων από περιστέρια έως δελφίνια.

«Όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, η λειτουργία φαίνεται να είναι σχεδόν πανομοιότυπη για όλα τα ζώα», δήλωσε ο Λιντ. «Αποτελεί μία έκπληξη το ότι οι πίθηκοι δεν έχουν καλύτερη μνήμη από τους αρουραίους αλλά τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα. Η ανθρώπινη μνήμη ξεχωρίζει επειδή είναι τόσο επιδεκτική», πρόσθεσε.

Τα πειράματα της έρευνας ξεκίνησαν με την παρουσίαση ενός ερεθίσματος στο εξεταζόμενο ζώο, συνήθως υπό τη μορφή μίας κόκκινης κουκκίδας.

Μετά την εξαφάνιση της κουκκίδας και την πάροδο ενός μικρού διαστήματος, οι ερευνητές παρουσίαζαν στο ζώο δύο νέα ερεθίσματα, ένα εκ των οποίων ήταν το αρχικό. Το ζώο επιβραβευόταν εάν επέλεγε το πρώτο ερέθισμα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα ζώα αποθηκεύουν στην εξειδικευμένη μνήμη τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την επιβίωσή τους. Για παράδειγμα, ένα κοράκι μπορεί να θυμάται την τοποθεσία κρυμμένων καρπών για μήνες, όμως το ίδιο πτηνό αδυνατεί να θυμηθεί γεγονότα άλλου τύπου που συνέβησαν ακόμα και πριν από ένα λεπτό.

«Η διαδικασία αυτή φαίνεται να βρίσκει εφαρμογή σε όλα τα ζώα εκτός του ανθρώπου», πρόσθεσε ο Λιντ. Αυτό υποδεικνύει ότι η ανθρώπινη ικανότητα μνήμης εξελίχθηκε αφού το είδος διαχωρίστηκε από τον κοινό πρόγονό μας με τους χιμπατζήδες, πριν από έξι εκατομμύρια χρόνια.

econews.gr

Shares 99

Σχόλια


Read more:
Close