Μενού

Η ράτσα Rottweiler

Shares 0

Όταν λέτε Rottweiler, μπορεί συχνά να έρχονται στο νου σας εικόνες ενός βίαιου, επιθετικού σκυλιού – το είδος που δεν είναι φιλικό στον ταχυδρόμο. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό που αποτελεί αυτή τη ράτσα και, όπως πρόκειται να ανακαλύψετε, τα σκυλιά αυτά μπορούν να κάνουν πιστά και έμπιστα κατοικίδια που αξίζουν τη διάκριση ως “σκυλιά φύλακες.”

Αλλά η επιθετικότητα τους στους ξένους είναι αυτό που χαρακτηρίζει το Rottweiler; Μέσα από αυτήν την περιγραφή, θα μάθετε τα πάντα που αφορούν ένα Rottweiler και τι το διαχωρίζει από τις άλλες ράτσες παρόμοιου μεγέθους.

Καταγωγή

Τα Rottweiler μπορεί να μοιάζει μια πρόσφατη ράτσα δεδομένης της Γερμανικής καταγωγής τους, αλλά η προέλευσή τους φτάνει μέχρι τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία – τα αρχαία χρόνια. Οι πρόγονοι της ράτσας βοηθούσαν τις ρωμαϊκές στρατιές σαν σκυλιά εργασίας και μία από τις πόλεις που οι Αρχαίου Ρωμαίοι διέσχισαν είναι η πόλη Rottweil.

Καθώς η ράτσα αναπτύχθηκε, ο ρόλος της άλλαξε από σκυλιά εργασίας για να γίνουν σκυλιά φύλακες. Πολλά Rottweilers χρησιμοποιήθηκαν το Μεσαίωνα από εμπόρους που ήθελαν να προστατέψουν τα σακουλάκια με τα χρήματά τους. Αυτοί οι έμποροι έδεναν τα σακουλάκια γύρω από το λαιμό των σκύλων αυτών – για πολλούς ανθρώπους, ήταν καλύτερο από το να χρησιμοποιούν έναν τραπεζικό λογαριασμό!

Η φήμη τους κατρακύλησε, καθώς, η τεχνολογία προστασίας αντικειμένων βελτιώθηκε, αλλά τη δεκαετία του 1900 μια νέα απαίτηση για σκυλιά αστυνομίας προέκυψε και το ενδιαφέρον για τα Rottweiler αναπτερώθηκε. Σήμερα γνωρίζουμε τα πάντα για το επιθετικό, αλλά πιστό, Rottweiler και έγινε μέρος του νοικοκυριού.

Καταγωγή

Προερχόμενο από αυτά αρχαία σκυλιά εργασίας των Ρωμαίων, η γενεαλογία των Rottweiler πάει πίσω στην αρχαιότητα. Γι’ αυτόν το λόγο είναι δύσκολο να εντοπίσεις επακριβώς την καταγωγή του σκύλου εκτός κι αν είσαι εξοικειωμένος με τους τύπους και τις ράτσες που χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαία για να συγκεντρώνουν τα βοοειδή τους. Τα Rottweiler προέρχονται από προγόνους πιο παλιά και από το Μεσαίωνα.

Φαγητό/Δίαιτα

Το Rottweiler έχει μία αρκετά τυπική δίαιτα σε σύγκριση με πολλά σκυλιά του μεγέθους του –σε αρσενικά, τα ενήλικα Rottweiler μπορεί να ζυγίζουν πάνω από 100 λίβρες βάρος. Αυτό αντιστοιχεί με μία αρκετά έντονη όρεξη. Τα Rottweiler, όπως πολλά σκυλιά, συχνά προτιμούν κρέας, αλλά μπορούν να βρουν διατροφική αξία και σε άλλες τροφές για σκύλους όπως και στα λαχανικά. Το Rottweiler μπορεί να έχει τη φήμη ότι δαγκώνει, άρα είναι γενικά καλή ιδέα να κρατάτε το σκύλο σας σωστά εκπαιδευμένο και καλοταϊσμένο. Κανένας δε θέλει ένα κατσούφικο Rottweiler.

Εκπαίδευση

Τα Rottweiler μπορεί να ανταποκρίνονται εξαιρετικά στην εκπαίδευση που αξιοποιεί το πλεονέκτημα της γενικής άφοβης φύσης τους. Γίνονται υποθέσεις ότι αυτή η ράτσα είναι φυσικά επιθετική, αλλά μπορείτε να τα βρείτε να είναι ειρηνικά στον ελεύθερό τους χρόνο. Επειδή ανταποκρίνεται τόσο πολύ στην εκπαίδευση χρησιμοποιείται από την αστυνομία και σαν φύλακας σκύλος και αποκρίνεται εξαιρετικά σε αυτούς τους ρόλους.

Τα Rottweiler, παρόλα αυτά, έχουν χρησιμοποιηθεί σαν αγγελιαφόροι σκυλιά κι έχουν βοηθήσει ιατρικές ομάδες στο παρελθόν. Είναι πιο ευέλικτα απ’ ότι τους αναγνωρίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι –αυτό συμβαίνει χάρη στη γενική υπακοή και ανταπόκρισή τους όταν δουλεύουν με ανθρώπους.

Η ποιοτική προπόνηση είναι σημαντική για τα Rottweiler κι αν δεν έχετε δουλέψει με σκυλιά ξανά, δεν είναι η καλύτερη επιλογή για να ξεκινήσετε να αναπτύσσετε τις δεξιότητές σας. Πιο φιλικά σκυλιά, όπως τα Λαμπραντόρ είναι καλύτερη επιλογή για σκυλιά μεγάλου μεγέθους για αρχάριους.

Βάρος

Με μέσο βάρος περίπου 100 λίβρες (πολλές φορές παραπάνω από αυτό), το βάρος των Rottweiler εξαρτάται έντονα από το ύψος του. Μερικά αρσενικά μπορεί να ζυγίζουν περίπου 140 λίβρες, ενώ τα θηλυκά ζυγίζουν περίπου 100 λίβρες. Τα Rottweiler ξεπερνούν σε κιλά πολλά σκυλιά που μπορεί να φαίνεται ότι έχουν το ίδιο μέγεθος, άρα σιγουρευτείτε ότι δίνετε στο Rottweiler μία σωστή και υγιεινή δίαιτα.

Ταπεραμέντο/ Συμπεριφορά

Πολλοί άνθρωποι μπορεί να φοβούνται τα Rottweiler λόγω των αρνητικών σχολίων που έχουν λάβει. Η αλήθεια είναι ότι, ενώ αυτή η ράτσα απολαμβάνει όντως ένα ρόλο φύλακα και ποιμένα, δεν είναι πάντα επιθετική. Πολλές φορές, επεισόδια επιθετικότητας μπορεί να είναι αποτέλεσμα κακής διαχείρισής τους από τους ιδιοκτήτες και εκπαίδευσης κι όχι αποκλειστικά ένα πρόβλημα που έχει η ράτσα.

Τα Rottweiler, όπως πολλά σκυλιά, θα απαντήσει σε αντιληπτές απειλές, όπως και στο φόβο. Εφόσον τα Rottweiler είναι τόσο μεγάλα, βαριά σκυλιά κι έχουν μία φήμη ότι είναι επιθετικά, αυτό δεν τα κάνει φιλικά σε ορισμένα πρόσωπα. Αλλά ένα σωστά εκπαιδευμένο Rottweiler θα καλωσορίσει γενικά τους επισκέπτες χωρίς να τους προκαλεί φόβο.

Τα Rottweiler αποδίδουν καλύτερα όταν είναι απασχολημένα – ένα οκνηρό Rottweiler δεν είναι κάτι με το οποίο θα θέλατε να αλληλεπιδράσετε. Είναι καλό να τα δεσμεύετε με πολλή εξάσκηση, καθώς και, να τα κάνετε να νιώθουν ότι έχουν να εκπληρώσουν στόχους. Αυτό θα βοηθήσει τη δημιουργία δεσμού και θα διασφαλίσει ότι ο σκύλος σας δρα πιστά.

Συχνά προβλήματα υγείας

Είναι μια σχετικά υγιής ράτσα και δεν έχουν πολλές κληρονομικές ασθένειες. Όπως και με πολλές μεγάλες ράτσες σκύλων, προβλήματα στις αρθρώσεις και δυσπλασία στα πόδια μπορεί να είναι ένα τακτικό θέμα, ειδικότερα στα στερνά χρόνια του σκύλου σας. Μπορεί ακόμα να γίνει παχύσαρκο αν τρώει πάρα πολύ ή δε γυμνάζεται.

Προσδόκιμο ζωής

Τυπικά, αυτός ο σκύλος ζει περίπου 10 με 12 χρόνια – εξαρτάται από ένα αριθμό παραγόντων, όπως τα κληρονομημένα χαρακτηριστικά, την ποιότητα της δίαιτας και τη διατροφή και την άσκηση.

Απαιτήσεις άσκησης

Όντας ένα τεράστιο σκυλί, το Rottweiler απαιτεί μία υγιή ποσότητα καθημερινής άσκησης, αλλά δεν έχει κάποιες συγκεκριμένες ή υπερβολικές απαιτήσεις άσκησης.

Αναγνωρισμένοι σύλλογοι

Το American Kennel Club λέει για τα Rottweiler: “Στιβαρό και πολύ δυνατό, το Rottweiler είναι πιο χαρούμενο όταν έχει μια δουλειά να κάνει.”

Τρίχωμα

Τα Rottweiler έχουν ένα κοντό τρίχωμα που απαιτεί ελαφρά συντήρηση.

Κουτάβια

Τα κουτάβια μπορεί να είναι εξαιρετικά ασφαλή, αλλά πρέπει να ανατρέφονται με επίγνωση για να διασφαλιστεί ότι μεγαλώνοντας δε θα παρουσιάσουν προβλήματα σαν ενήλικες. Γενικά το Rottweiler δεν είναι ένας καλός σκύλος αν δεν έχετε τουλάχιστον εμπειρία για το πώς διαχειρίζεστε σκύλους που ωριμάζουν.

Shares 0

Σχόλια


Read more:
Close