Μενού

Η επιλογή του κατάλληλου σκύλου για το ρόλο του φύλακα

Shares 43

φύλακας Σκύλος

Ο εκτροφέας-εκπαιδευτής Ηλίας Κανέλλος μας εξηγεί τις διαφορετικές παραμέτρους που θα πρέπει να έχει κανείς στο μυαλό του πριν ξεκινήσει να αναζητήσει τον κατάλληλο σκύλο-φύλακα.

Μιά από τις πιό συχνές ερωτήσεις που ακούει ένας εκτροφέας-εκπαιδευτής είναι “ποιός είναι ο καλύτερος σκύλος για φύλακας”. Όμως, η σωστή απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ένα νέο ερώτημα: “φύλακας για τί ακριβώς;” αφού δεν είναι ίδιες όλες οι διαφορετικές περιπτώσεις φύλαξης.

Είναι άλλος ο σκύλος-φύλακας που θα κάνει σωματοφυλακή, άλλος ο σκύλος που θα φυλάξει ένα εργοστάσιο, άλλος ο φύλακας που θα φυλάξει το σπίτι μας, ενώ σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε και την έννοια του “σκύλου-συναγερμού” όπως την αντιλαμβάνονται πολλοί ιδιοκτήτες που απλώς περιμένουν από τον σκύλο τους να φωνάξει για να ειδοποιήσει ότι κάτι συμβαίνει. Άρα, συνδυάζοντας όλες τις παραπάνω περιπτώσεις καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι εν δυνάμει όλοι οι σκύλοι μπορούν να θεωρηθούν φύλακες κατά τη μία ή την άλλη έννοια.

Από εκεί και πέρα, παίρνοντας κάθε περίπτωση ξεχωριστά, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που καθορίζουν τις προτεραιότητες για την τελική επιλογή. Για παράδειγμα, εάν κάποιος ζει σε ένα διαμέρισμα, έχει τρία μικρά παιδιά και αισθάνεται ότι κινδυνεύει, θα πρέπει να πάρει έναν σκύλο που να καλύπτει τις απαιτήσεις του στον ρόλο του φύλακα, ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να μπορεί να συμβιώνει αρμονικά με την οικογένεια στον δεδομένο χώρο. Η σωστή οδός για τη διερεύνηση περνάει από κάποιον επαγγελματία εκπαιδευτή, ο οποίος θα κληθεί να συμβουλεύσει και για την αρχική επιλογή του κατάλληλου σκύλου. Επειδή το θέμα είναι σημαντικό, χρειάζεται προσοχή στην επιλογή ενός πραγματικού επαγγελματία, έμπειρου και ικανού εκπαιδευτή, αφού πριν ακόμα φτάσουμε στο στάδιο της εκπαίδευσης του σκύλου, είναι σημαντικό να έχει γίνει σωστή ανάλυση των ιδιαίτερων συνθηκών και απαιτήσεων κάθε ιδιοκτήτη και κάθε οικογένειας, έτσι ώστε να ξεκινήσουμε από τη σωστή βάση και να γίνει η αρχική επιλογή και έπειτα η εκπαίδευση ακριβώς πάνω στις συγκεκριμένες ανάγκες και ιδιαιτερότητες κάθε περίπτωσης.

Στο παράδειγμά μας με την οικογένεια που ζει σε διαμέρισμα με τρία μικρά παιδιά, είναι απολύτως απαραίτητο ο σκύλος να είναι απόλυτα ελέγξιμος σε κάθε περίπτωση, άρα δεν μιλάμε για τον ίδιο σκύλο που θα βάζαμε να φυλάξει ένα εργοστάσιο ή να κάνει περιπολία χώρου. Ο Γερμανικός Ποιμενικός, για παράδειγμα, ένας σκύλος που χρησιμοποιείται συχνά για τέτοιους ρόλους και είναι και η πρώτη επιλογή της Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι ένας σκύλος που δουλεύει πολύ καλά με αυτόν τον τρόπο, όμως οι εργασιακές του γραμμές που τον κάνουν κατάλληλο για “επαγγελματική” χρήση, μάλλον θα δημιουργήσουν δυσκολίες στον μέσο ιδιοκτήτη που ζει με τα παιδιά του σε ένα διαμέρισμα. Μπορεί κάποιος να λέει θεωρητικά “θέλω τον καλύτερο σκύλο φύλακα για να με φυλάει”, όμως αυτό ισχύει υπό όρους και συνθήκες, και εδώ είναι ο ρόλος του επαγγελματία εκπαιδευτή ο οποίος θα πρέπει να διακρίνει και να εξηγήσει στον υποψήφιο ιδιοκτήτη κάθε φανερή ή λιγότερο φανερή παράμετρο της υπόθεσης.
Αντίστοιχα με τον Γερμανικό Ποιμενικό, υπάρχουν και κάποιες άλλες φυλές που θεωρούνται ιδιαίτερα κατάλληλες για φύλαξη, όπως το Ροτβάιλερ, το Μαλινουά και το Ντόμπερμαν, και ενδεχομένως ο κάθε εκτροφέας να έχει τη δική του αγαπημένη φυλή ανάμεσα σε αυτές που να την προτείνει ως ανώτερη των υπολοίπων. Όμως, η αλήθεια είναι ότι πέρα από τις υποκειμενικές προτιμήσεις που μπορεί να έχει ο καθένας, πολύ πιό σημαντική είναι η γνώση και η εμπειρία στην εκτροφή και στην εκπαίδευση. Λένε ότι κάποια σκυλιά γεννιούνται και κάποια γίνονται, όμως η πραγματικότητα είναι συνδυασμός των δύο, αφού εξίσου σημαντικές με τις γραμμές αίματος είναι και οι επίκτητες εμπειρίες που αποκτά ο σκύλος ερχόμενος στο σπίτι μας.
Παλιότερα πίστευαν ότι για να γίνει ένας σκύλος φύλακας, θα πρέπει να είναι αντικοινωνικός, να τον κλείσουμε κάπου να μη βλέπει κόσμο, να μην τον χαϊδεύουμε και να είναι απομονωμένος. Αυτό είναι τεράστιο λάθος και ευτυχώς έχει καταργηθεί από την ίδια τη ζωή και την εμπειρία των ανθρώπων όπως εξελίσσεται διαρκώς. Αυτό που οφείλει να κάνει κάθε ιδιοκτήτης που θέλει να έχει μιά υγιή σχέση με τον σκύλο του και ταυτόχρονα να πάρει τα ιδανικά αποτελέσματα σε επίπεδο φύλαξης, είναι να ξεκινήσει από κουτάβι και να του συμπεριφέρεται με τον σωστό τρόπο, όπως άλλωστε πρέπει να φερόμαστε και σε κάθε σκύλο. Το κουτάβι πρέπει να κοινωνικοποιηθεί από μικρό, να συνειδητοποιήσει ότι ο άνθρωπος δεν αποτελεί απειλή, δεν του προκαλεί πόνο και βία, δεν είναι κίνδυνος για τον σκύλο. Αυτά είναι βιώματα που πρέπει να τα δώσουμε από μικρή ηλικία. Από εκεί και πέρα, κάτι σημαντικό που θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους όλοι οι ιδιοκτήτες σκύλου-φύλακα συνοψίζεται με τη φράση “προσέξτε τί εύχεστε”.

Όταν ο σκύλος πηγαίνει σε μιά σχολή εκπαίδευσης, πλάθεται ο χαρακτήρας του προς μιά συγκεκριμένη κατεύθυνση και είναι μεγάλη ευθύνη του εκπαιδευτή να τα εξηγήσει όλα αυτά εγκαίρως και σωστά στον ιδιοκτήτη. Εάν κάποιος έχει μιά οικογένεια με μικρά παιδιά, δεν μπορεί να έχει ένα πολύ κυριαρχικό σκυλί, έστω και για το ενδεχόμενο μόνο να υπάρξει κάποιο πρόβλημα και κάποιος κίνδυνος για κάποιο από τα παιδιά της οικογένειας. Εκεί είναι απόλυτη ευθύνη του εκπαιδευτή να κατευθύνει σωστά την επιλογή και την εκπαίδευση και να θέσει τα όρια εκεί που πρέπει. Δυστυχώς, κάποιοι, χωρίς να κατέχουν το γνωστικό αντικείμενο σε βάθος, απλώς φόρεσαν μιά φόρμα και ένα μανίκι και λένε “δάγκωσέ με”, και μετά “είδες; εκπαίδευσα τον σκύλο να δαγκώνει και τον έκανα καλό φύλακα”. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται και από τους υποψήφιους ιδιοκτήτες, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επιλέγουν εκπαιδευτή εξ αποστάσεως και από φωτογραφίες στο Ίντερνετ.

Είναι σημαντικό να ψάξουμε, να μιλήσουμε, να ρωτήσουμε και να πάρουμε γνώμες από πρώτο χέρι, γιατί από έναν ακατάλληλο εκπαιδευτή είναι αδύνατον να βγει ένας σωστός σκύλος φύλακας. Ο πραγματικός σκύλος φύλακας είναι ένας σκύλος που λειτουργεί υπό την καθοδήγηση του κυναγωγού και έχει αυτοκυριαρχία, δεν έχει νεύρα, δεν είναι φοβικός, δεν είναι αντικοινωνικός, αντιλαμβάνεται τί γίνεται γύρω του και δεν είναι των ακραίων αντιδράσεων, είναι πάντοτε προβλέψιμος και απόλυτα ελέγξιμος από τον ιδιοκτήτη του.

pet-news.gr

Shares 43

Σχόλια


Read more:
Close