Μενού

Γλώσσα σώματος: Πώς μας δείχνουν οι σκύλοι ότι φοβούνται

Shares 221

φόβος Σκύλος σκύλοι γλώσσα του σώματος γλώσσα σώματος Δεν είστε σίγουρος πότε ο σκύλος σας ή ένα αδέσποτο φοβάται; Μπορείτε να αναγνωρίσετε τα σημάδια φόβου από τη στάση του σώματός του.

Το παρακάτω γράφημα δείχνει τα σημάδια φόβου στα σκυλιά. Αν τα δούμε σε κάποιο σκύλο (δικό μας ή άγνωστο), δεν θα πρέπει να πιέσουμε το σκύλο μας για χάδια ούτε να πλησιάσουμε με το δικό μας ζώο ένα σκύλο που δεν γνωρίζουμε. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κρατήσουμε μακριά τα παιδιά!

Σημάδια φόβου ή ανασφάλειας*

φόβος Σκύλος σκύλοι γλώσσα του σώματος γλώσσα σώματος

  • Σηκωμένη τρίχα στο σβέρκο και την πλάτη
  • Κοιτά αλλού, χασμουριέται (αμηχανία)
  • Αμυντική στάση (χαμηλώνει το κεφάλι και το σώμα)
  • Χαμηλώνει, σα να υποτάσσεται
  • Έντονο λαχάνιασμα
  • Στέκεται «τεντωμένος», με πολλή ένταση
  • Τα μάτια του είναι «γουρλωμένα»
  • Γλύφεται ελαφρά, βγάζει τη γλώσσα από αμηχανία
  • Σηκώνει την πατούσα

Αυτά τα σημάδια πρέπει να μπορεί να ερμηνεύσει ένας φιλόζωος ώστε να να καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά με ένα ζώο. Σίγουρα θα παρατηρήσει κάποια από αυτά όταν βρίσκεται σε ένα χώρο με πολλά σκυλιά. Κάποια ζώα που δεν έχουν κοινωνικοποιηθεί σωστά ή είχαν σκληρό παρελθόν αντιδρούν έτσι όταν τα πλησιάζουν άλλα ζώα ή παιδιά ή κάποιος ενήλικας.

Θα πρέπει να καθησυχάσουμε το ζώο (χωρίς όμως να επιβεβαιώνουμε το φόβο του), να το φωνάξουμε κοντά μας αν είναι δικό μας ή να το αφήσουμε ήσυχο αν είναι ξένο ή αδέσποτο.

Αν είσαι μέλος φιλοζωικού σωματείου, δώσε σημασία σε αυτά τα σημάδια. Είναι ένδειξη ότι το συγκεκριμένο ζώο δεν εμπιστεύεται τον άνθρωπο (ή τα άλλα ζώα) και θα χρειαστεί ειδικό χειρισμό. Αν κάποιος ενδιαφέρεται να υιοθετήσει έναν τέτοιο σκύλο είναι σημαντικό να τον ενημερώσουμε για τον τρόπο που θα πρέπει να χειριστεί το ζώο στην αρχή. Θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην προσαρμογή του στο νέο περιβάλλον και το νέο τρόπο ζωής.

* Κάποια από τα σημάδια αυτά τα παρατηρούμε σε αρχικά στάδια στρες ή αμηχανίας και ανήκουν στα λεγόμενα «σήματα ηρεμίας». Αν κάποιος είναι πεπειραμένος, μπορεί να «δουλέψει» με το ζώο, αλλά οι υπόλοιποι καλό είναι να αποφύγουμε να το πιέσουμε με οποιοδήποτε τρόπο. Ειδικά, τα παιδιά με τους άτσαλους χειρισμούς πρέπει να τα κρατήσουμε μακριά.

πηγή

Shares 221

Σχόλια


Read more:
Close