Μενού

Γιατί τα σκυλιά γίνονται άγρια και ποιες λεπτομέρειες τα επηρεάζουν;

Shares 50

σκυλιά Ποτέ δεν θα βρούμε δύο όμοια σκυλιά! Κάθε χαρακτήρας όμως διαφέρει γιατί δημιουργείται διαφορετικά. Ο χαρακτήρας κάθε σκύλου δημιουργείται μέσα από τα βιώματα του, τις εικόνες που θυμάται. Κανένα μα κανένα σκυλάκι δεν γεννήθηκε άγριο! Για όλα υπάρχει μια εξήγηση από πίσω.

Σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του χαρακτήρα του σκύλου παίζουν πολλές λεπτομέρειες, που πολλοί μπορεί να μην τις προσέξουν την στιγμή που πρέπει όμως με την πάροδο του χρόνου βλέπουμε την εξέλιξη στο σκυλάκι μας. Μια σημαντική περίοδος είναι η αρχή της ζωής του. Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν πως το κουτάβι δεν πρέπει να φεύγει από την μητέρα του πριν τις 8 εβδομάδες. Αυτό το διάστημα είναι αρκετό ώστε να του μάθει η μητέρα του αυτά που πρέπει να γνωρίζει.

Μια άλλη πολύ σημαντική περίοδος και ίσως η πιο σημαντική στη ζωή του είναι η περίοδος όπου αρχίζει να έχει εικόνες. Αρχίζει δηλαδή να έχει μνήμη που να συγκρατεί καλές ή κακές εικόνες. Αν λοιπόν σε αυτή τη φάση της ζωής του οι εικόνες που έχει καταγράψει είναι άσχημες, για παράδειγμα ξυλοδαρμός, βία σωματική ή ψυχολογική, τότε είναι απόλυτα λογικό πως στην μνήμη του για μια ζωή θα υπάρχουν και κάθε φορά που θα νιώθει ότι βρίσκεται στην ίδια θέση θα αμύνεται.

Μια τελευταία περίοδος που στιγματίζει το κουτάβι είναι η περίοδος όπου συνδέεται συναισθηματικά με τους ανθρώπους. Αν λοιπόν σε αυτή την περίοδο βιώσει την απόρριψη και την μοναξιά τότε είναι δυστυχώς ένας ακόμα λόγος για τον αποκαλούμε σε μερικά χρόνια «άγριο σκύλο».

Πολύ βασικό ρόλο στην διαμόρφωση του χαρακτήρα παίζει και η εκπαίδευση. Την μέθοδο εκπαίδευσης και τους τρόπους που θα την χειριστείτε. Για όλους πλέον τους ειδικούς για τα ζώα, η καταλληλότερη μέθοδος εκπαίδευσης είναι η θετική εκπαίδευση. Ο λόγος είναι φυσικά επειδή δεν χρησιμοποιείται κανενός είδους βίας η οποία σίγουρα θα βλάψει την σωματική του υγεία αλλά σίγουρα και την ψυχική του υγεία.

Πέραν όλων αυτών που έχουμε πει μέχρι τώρα υπάρχει και ένα άλλο σημαντικό κομμάτι. Ο τρόπος με τον οποίο δέχεται ένα σκυλί τις καταστάσεις αυτές. Δηλαδή μπορεί το ίδιο περιστατικό να το έχουν ζήσει δύο σκύλοι αλλά η τελική αντίδρασή να είναι διαφορετική. Ο ένας ίσως γίνει το πιο άγριο σκυλί και ο άλλος να γίνει ο πιο φοβισμένος.. Είναι δηλαδή ανάλογα με την διαμόρφωση του χαρακτήρα.

Γιατί ο πρώτος σκύλος νιώθει περισσότερη αυτοπεποίθηση για θεωρεί ότι μπορεί να αμυνθεί , ενώ ο δεύτερος νιώθει τόσο αδύναμος και ανασφαλής που δεν θα αντιδράσει απλά φοβάται. Αυτό όμως έχει διαμορφωθεί όπως είπαμε πιο πάνω από προηγούμενα βιώματα.

Κλείνοντας λοιπόν πρέπει να έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι πως δεν υπάρχουν άγρια σκυλιά, υπάρχουν άγριοι άνθρωποι που τα αναγκάζουν να γίνουν έτσι.. Όλα τα σκυλάκια από τα πιο μικρά μέχρι τα πιο μεγαλόσωμα μπορούν να είναι οι ιδανικοί μας φίλοι! Αυτό εξαρτάται πλέον από εμάς.

adespoto.gr

Shares 50

Σχόλια


Read more:
Close