Μενού

Γιατί οι γάτες σηκώνουν τα άκρα τους και ξύνουν;

Shares 0

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο κλασσικός χαιρετισμός των σκύλων είναι το ρούφηγμα της μύτης τους. Αυτό σημαίνει πολλά ανάμεσα στους σκύλους, περιλαμβανομένου ποιος είναι φιλικός, ποιος δεν είναι και, ακόμα ποιος μπορεί να μη νιώθει καλά. Αν και δεν είναι ακριβώς το ίδιο, οι γάτες χρησιμοποιούν κι εκείνες για να επικοινωνούν μαζί μας τα άκρα τους –συγκεκριμένα την ανέγερσή τους. Αλλά τι σημαίνει όταν οι γάτες ανασηκώνουν τα άκρα τους όταν γρατσουνίζουν ή απλά για να τραβήξουν την προσοχή; Και για ποιο λόγο το κάνουν;

Πώς επικοινωνούν οι γάτες;

Οι γάτες χρησιμοποιούν τη γλώσσα του σώματος όταν επικοινωνούν τόσο με εμάς όσο και με άλλα ζώα.

Ουρά: Η ουρά της γάτας είναι, ίσως, το πιο εκφραστικό μέρος του σώματός της. Η κίνηση και η θέση της γάτας μπορεί να σας πει πολλά για αυτήν, όπως, το αν είναι φοβισμένη, εντυπωσιασμένη, χαλαρή ή ενοχλημένη με κάτι.

Στάση σώματος: Παράλληλα με την ουρά της, η στάση του σώματος εκφράζει πολλά, όπως, ακριβώς και τα λόγια αν μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν. Μία γάτα με λυγισμένη ράχη και τεντωμένες τρίχες είναι έτοιμη για μάχη ή μία που μαζεύεται και μικραίνει το μέγεθός της είναι πιθανό να αισθάνεται φοβισμένη ή ότι απειλείται.

Μάτια: Τα μάτια σίγουρα είναι παράθυρα για τα ενδότερα μιας γάτας. Αν τα μάτια μιας γάτας είναι διεσταλμένα και πλατιά ανοιχτά, είναι πιθανό να υπάρχει κάτι που είναι πολύ ενδιαφέρον που απαιτεί εστίαση προσοχής, όπως π.χ. ένα πουλί έξω στο παράθυρο. Μάτια που ανοιγοκλείνουν σημαίνει ότι η γάτα σας πιθανόν δεν είναι χαρούμενη. Ύστερα το ήρεμο βλεφάρισμα, που είναι σαν να φωνάζει η ίδια: «Σας αγαπώ».

Αυτιά: Η θέση των αυτιών της γάτας είναι ένας σημαντικός δείκτης για το πώς σκέφτονται ή τι αισθάνονται. Μια γάτα με αυτιά που κινούνται έντονα κι ανεξάρτητα μεταξύ τους, πιθανόν να ακούει κάτι πολύ ενδιαφέρον. Μια γάτα με τα αυτιά της γυρισμένα ξοπίσω επίπεδα προς το κεφάλι είναι πιθανό πολύ λυπημένη –και πιθανά θα γεμίζει σάλια ή θα σφυρίζει.

Άκρα: Και τώρα ας δούμε τα άκρα. Όπως, και με τα σκυλιά τα άκρα μιας γάτας μπορεί να συμβολίζουν πολλά για τις άλλες γάτες. Οι χαιρετισμοί της γάτας ξεκινούν από το κεφάλι και το λαιμό, όπου υπάρχουν αδένες που εκκρίνουν μία μυρωδιά που μπορούν να ενημερώσουν μία γάτα πολλά για το ποιον/α χαιρετούν. Εάν όλα πάνε καλά, ο χαιρετισμός θα συνεχισθεί ακόμα πιο κάτω από το σώμα, πέρα από τα πλευρά και τελικά θα καταλήξει σε μία ανασηκωμένη ουρά, άκρα και εισπνοή με τη μύτη. Εάν μια γάτα επιτρέψει σε κάποια άλλη να ρουθουνίσει σημαίνει ότι την αποδέχτηκε (φυσικά με προϋπόθεση ότι έχουν καλή συμπεριφορά).

Υπάρχουν δύο διαφορετικές επιδείξεις των άκρων στις γάτες: Η παρουσίαση και η ανέγερση.

Παρουσίαση: Αυτό συμβαίνει όταν κάθεστε ήσυχα κοιτώντας τη δουλειά σας και η γάτα βγαίνει μπροστά σας για να παρουσιάσει… ξέρετε τι. Επειδή, οι γάτες θα επιτρέψουν μία εισπνοή με τη μύτη σε όσους εμπιστεύονται, η παρουσίαση απλά σημαίνει: «Γεια! Σε εμπιστεύομαι»! Επίσης, σημαίνει: «Εδώ είμαι. Θέλω να μου δείξεις λίγη προσοχή».

Η ανέγερση: Η ανέγερση συμβαίνει όταν προσέχετε τη γάτα σας και παίρνουν μία στάση με χαμηλωμένο θώρακα και ανορθωμένη ουρά. Αυτό σημαίνει ότι είστε ένας φοβερός ιδιοκτήτης κατοικίδιου. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι απλά αισθάνονται τέλεια.

Ο τεχνικός όρος για την ανόρθωση της ουράς είναι η λέξη λόρδωση και όταν το δείτε σε μία μη στειρωμένη γάτα σημαίνει ότι ζεσταίνεται. Σε αυτή τη στάση οι γάτες θα γίνουν πολύ γλυκές και θα ξεπροβάλλουν σε αυτή τη θέση χωρίς να δώσουν σημασία –μπορεί να σημαίνει ότι χρειάζεται ερωτικά μία άλλη γάτα. Επίσης, μπορεί να σημαίνει κάποιο ιατρικό πρόβλημα –άρα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα τον κτηνίατρο.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

Shares 0

Σχόλια


Read more:
Close