Μενού

Γιατί γαυγίζουν τα σκυλιά;

Shares 172

Σκύλος γάβγισμα Ειδικά τώρα το καλοκαίρι μπορεί να αντιληφθείτε ακόμα περισσότερα γαυγίσματα στην γειτονιά ή ακόμα και από τον δικό σας σκύλο, σε σημείο ενοχλητικό.

Πού όμως οφείλεται το έντονο γαύγισμα;

Παρά τα όσα πιστεύουν κάποιοι ότι οι σκύλοι είναι ευτυχισμένοι στον κήπο και δεν τους χρειάζεται βόλτα αφού έχουν άφθονο χώρο στη διάθεσή τους, τα περισσότερα σκυλιά ζουν κ ανυπομονούν για το πότε θα δούν τον ιδιοκτήτη τους και πότε θα βγουν βόλτα!

Η παρουσία του ιδιοκτήτη είναι αυτό που χαλαρώνει τα σκυλιά ενώ έχουν την ευκαιρία και να παίξουν, κάτι που σπάνια θα κάνουν μόνα τους, σαν..χαζά!;!

Ακόμα και αν έχετε δύο ή τρία σκυλιά, δεν σημαίνει ότι η παρέα του ενός προς το άλλο είναι η λύση για να γλιτώνετε την βόλτα. Τα σκυλιά χρειάζονται άσκηση και αυτό δεν το έχουν σε έναν κήπο.

Και αν πράγματι επιλέξουν να κάνουν κάτι μόνα τους στον κήπο για να αντιμετωπίσουν την βαρεμάρα τους το πιθανότερο είναι ότι θα είναι κάτι που θα είναι κακό για εσάς: σκάψιμο λάκκων, καταστροφή φυτών κ.α. Κάποιοι σκύλοι λοιπόν γαυγίζουν απλά και μόνο για να κάψουν λίγη απ την πολλή τους ενέργεια.

Είτε μέσα στο σπίτι είτε σε κήπο, ένας σκύλος μπορεί να γαυγίζει αν δεν του δίνετε αρκετή σημασία.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να βάζετε μέσα στο σπίτι τον σκύλο που γαυγίζει γιατί αυτόματα συνδέει το γεγονός ότι αν γαυγίσει θα τον πάρετε μέσα. Κ έτσι θα συνεχίσει να γαυγίζει ασταμάτητα.

Τα σκυλιά γαυγίζουν επίσης από φόβο. Είναι πλάσματα που θέλουν την ανθρώπινη επαφή και εξαρτώνται από τους ιδιοκτήτες τους για παρέα, τροφή, προστασία.

Ένας σκύλος που βρίσκεται μόνος του έξω στον κήπο νιώθει τρωτός και μπορεί να φοβάται όσους προσπαθούν να μπουν στο σπίτι, όπως ο ταχυδρόμος. Έτσι γαυγίζουν για να τους διώξουν και να μην τους βλέπουν!

Τι να κάνετε αν ο σκύλος σας γαυγίζει επίμονα.

Αν έχετε σκύλο που γαυγίζει ασταμάτητα αναζητήστε την αιτία καταρχήν στον ευαυτό σας.

Το γαύγισμα είναι κλήση για βοήθεια από τον σκύλο σας.

Πρέπει να προσφέρουμε στο σκύλο μας φροντίδα και ακόμα και αν δεν ζει μέσα στο σπίτι μαζί μας, θα πρέπει να έχουμε συγκεκριμένες ώρες που θα ασχολούμαστε μαζί του, θα παίζουμε και θα τον φροντίζουμε ώστε να μπορεί να μένει και κάποιες ώρες έξω μόνος του και να είναι ευτυχισμένος.

Αν μπορείτε να έχετε το σκύλο μέσα στο σπίτι σας, αυτό είναι το καλύτερο φάρμακο. Δεν θα πρέπει να βγάζετε το σκύλο έξω από το σπίτι σαν τιμωρία για κάτι που έκανε. Αν κάνει ζημιές στο σπίτι, και πάλι αναζητήστε ευθύνες στον ευαυτό σας. Ασχοληθείτε απ όσο είναι κουτάβι μαζί του για να τον εκπαιδεύσετε και να τον κοινωνικοποιήσετε ώστε να σέβεται το σπίτι σας.

Δεν είναι δύσκολο αλλά θέλει επιμονή και υπομονή. Τα σκυλιά μαθαίνουν να περιμένουν τη βόλτα για να κάνουν την ανάγκη τους σιγά σιγά.

Αν πάλι μπορείτε να κάνετε κάποια πρόσβαση για το σκύλο σε εξωτερικό χώρο, είτε σε μπαλκόνι είτε στον κήπο με ειδική πορτίτσα στην κανονική σας πόρτα, είναι κι αυτό χρήσιμο εφόσον είστε σε μονοκατοικία.

Φυσικά πολύ σημαντικό  για τα σκυλιά που ζουν έξω από το σπίτι είναι η άσκηση. Μην θεωρείτε τον μεγάλο σας κήπο επαρκή χώρο για να ξεδώσει ο σκύλος σας. Δεν θα τον δείτε ποτέ να τρέχει στα καλά καθούμενα, όπως κάνει γεμάτος χαρά στη βόλτα, ούτε να μυρίζει για νέες μυρωδιές γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν νέες μυρωδιές στον κήπο σας.

Βόλτες τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα ή παιχνίδια στον κήπο με εσάς είναι ό,τι καλύτερο για να ξεδώσει. Επίσης, για να απασχολείται όσο είστε μέσα στο σπίτι ή θέλετε να λέιψετε και να μην έχετε πρόβλημα, μπορείτε να του δώσετε ένα κόκκαλο να μασά για να απασχοληθεί ή παγωμένο γιαούρτι μέσα σε ειδικό παιχνίδι με τρύπες, απ το οποίο λιώνει σιγά σιγά και ο σκύλος το γλείφει με τις ώρες.

Φροντίστε το ζώο σας να έχει πάντα σκιά, σπιτάκι, νερό και να είναι χορτάτο για να μην έχει παράπονο.

Ένα δεύτερο σκυλί είναι πάντα μια καλή παρέα, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζονται και πάλι βόλτα!

πηγή

Shares 172

Σχόλια


Read more:
Close