Μενού

Γιατί οι γάτες έχουν μουστάκια και τα χρειάζονται οπωσδήποτε!

Shares 22

μουστάκια γάτες Οι άκαμπτες τρίχες που οι γάτες έχουν στο πρόσωπο και τα πόδια τους (whiskers) δεν είναι για διακόσμηση. Είναι ένα σημαντικό εργαλείο. Φανταστείτε πως λειτουργούν όπως ένα ραντάρ .

Κάθε μία τρίχα είναι εξοπλισμένη με υπερευαίσθητους αισθητήρες που βοηθάνε τη γάτα να υπολογίζει τις διαστάσεις στο περιβάλλον της. Χάρη σε αυτά η γάτα μπορεί και παίρνει αποφάσεις για ερωτήματα όπως «Μπορώ να πηδήξω από το σημείο που είμαι στο κλαδί του δέντρου ή θα φάω τούμπα;», «Χωράω μέσα σε εκείνο το στενό χώρο ή θα σφηνώσω;».

Επίσης τα μουστάκια της γάτας ανιχνεύουν τι βρίσκεται γύρω της. Χωρίς αυτά δεν θα μπορούσε να πλοηγηθεί σωστά στο χώρο. Οι τρίχες αυτές υπάρχουν και στα πόδια της γάτας και την βοηθούν να σκαρφαλώνει.

Πώς τα μουστάκια της γάτας φανερώνουν την διάθεση της;

  • Όταν η γάτα είναι χαλαρή, τα μουστάκια εξέχουν ευθεία προς τα πλάγια του προσώπου της.
  • Όταν κάτι της έχει κινήσει την περιέργεια ή βρίσκεται σε φάση κυνηγιού τότε μετακινούνται λίγο μπροστά.
  • Εάν δείτε τα μουστάκια της να έχουν μετακινηθεί προς τα πίσω, αφήστε την ήσυχη. Είναι αναστατωμένη ή εκνευρισμένη.

Τις τρίχες αυτές δεν πρέπει να τις βγάζουμε για κανένα λόγο. Έχουν πολύ πιο βαθιές ρίζες, από τις κοινές τρίχες και η βίαιη απομάκρυνσή τους μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία. Επίσης, οι γάτες που για κάποιο λόγο έχασαν προσωρινά τα μουστάκια τους έδειχναν τρομαγμένες και αποπροσανατολισμένες.

petsonly.gr

Shares 22

Σχόλια


Read more:
Close