Μενού

Γιατί έχουν αγριέψει οι καρχαρίες στην Αυστραλία;

Shares 9

καρχαρίες Μέχρι στιγμής, για το 2015 έχουν καταγραφεί στην Αυστραλία 29 επιθέσεις καρχαριών, με δυο νεκρούς και 18 τραυματίες

Είναι μια περίεργη χρονιά για τους καρχαρίες. Τουλάχιστον, έτσι ισχυρίζονται οι επιστήμονες και οι ωκεανολόγοι.

Είναι όμως και μια εξίσου παράξενη χρονιά για τους εκατοντάδες χιλιάδες λουόμενους, σέρφερ και αυτοδύτες στην Αυστραλία, που πλέον μπαίνουν στο νερό άκρως υποψιασμένοι, αλλά και θορυβημένοι από την πρόσφατη έξαρση των κρουσμάτων επιθέσεων από καρχαρίες.

Μέχρι στιγμής, για το 2015 έχουν καταγραφεί στην Αυστραλία 29 επιθέσεις καρχαριών, με δυο νεκρούς και 18 τραυματίες.

Μόνο στην Νέα Νότια Ουαλία (την πολυπληθέστερη αυστραλιανή πολιτεία), έχουν ήδη καταγράφει 13 επιθέσεις, με επτά τραυματισμούς κι έναν νεκρό σέρφερ.

Μάλιστα, εξαιτίας του διπλασιασμού των επιθέσεων τα τελευταία χρόνια, οι αρχές της Αυστραλίας έδωσαν πριν από καιρό εντολή σε ψαράδες να περιφρουρούν τις τουριστικές παραλίες θανατώνοντας κάθε καρχαρία άνω των τριών μέτρων.

Είναι ένα νούμερο πολύ μεγαλύτερο του συνηθισμένου, με τους επιστήμονες πλέον να αναζητούν τις αιτίες πίσω απ’ την αλλαγή –προς το επιθετικότερο- της συμπεριφοράς των καρχαριών.

Όπως τονίζει σε σχετικό του άρθρο το BBC, μια πολύ πιθανή αιτία μπορεί να εδράζεται στα θαλάσσια ρεύματα. Δηλαδή, οι καρχαρίες αποπροσανατολίζονται από ζεστά ρεύματα, ακολουθώντας τα μέχρι που συχνά παρασύρονται κοντά σε ακτές.

Όπως εξηγεί ο Ντέιβιντ Πόουτερ, ωκεανολόγος από το πανεπιστήμιο του Νιουκάσλ στην Νέα Νότια Ουαλία, «σίγουρα, τα θερμά θαλάσσια ρεύματα παίζουν το δικό του ρόλο [σε αυτήν την αλλαγή συμπεριφοράς], καθώς παρασύρουν σμάρια από μικρά ψάρια, τα οποία στη συνεχεία ακολουθούνται από τους μεγάλους θαλάσσιους θηρευτές. Όμως στην πραγματικότητα έχουμε να κάνουμε με έναν συνδυασμό παραγόντων».

Άλλες συχνές αιτίες της αύξησης των επιθέσεων κατά τους ωκεανολόγους είναι η αύξηση της θερμοκρασίας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής αλλά και η συχνότητα του ψαρέματος σε τουριστικές παραλίες, με τους καρχαρίες να οσφραίνονται τα δολώματα από χιλιόμετρα.

«Πράγματι, ο αριθμός νούμερο των επιθέσεων από καρχαρίες για φέτος ήταν αξιοσημείωτα υψηλό, ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας πως ο πληθυσμός τους έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα», τονίζει με τη σειρά του ο θαλάσσιος βιολόγος Μάρτι Γκάργουντ.

«Ωστόσο, πολλοί λάτρεις των θαλάσσιων σπορ συχνά παρασύρονται στα ανοικτά, εκεί όπου είναι πολύ πιο εύκολο να δεχτούν επίθεση από έναν καρχαρία», καταλήγει ο Γκάργουντ.

Κωνσταντίνος Τσάβαλος

news.in.gr

Shares 9

Σχόλια


Read more:
Close